Vaak naar het toilet moeten, een zeurende pijn in de onderbuik. Dat kan wijzen op een blaasontsteking. Iets wat heel vaak voorkomt. Maar hoe kom je eigenlijk aan een blaasontsteking en hoe kun je een blaasontsteking voorkomen?
Wat is blaasontsteking
Een blaasontsteking (cystitis), is een aandoening aan de urinewegen. Een urineweginfectie die veroorzaakt wordt door een infectie die tot een ontsteking van de blaaswand leidt. Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken door bacteriën. Deze bacteriën zitten normaal gesproken vooral in de endeldarm en rond de anus. Ze kunnen op verschillende manieren in de plasbuis en de blaas komen, bijvoorbeeld als je je billen van achter naar voren afveegt en tijdens het vrijen. De ontsteking kan ook in de urineleiders en in de urinebuis zitten.
Een blaasontsteking komt vaak voor. Ongeveer één op de vijftig mensen heeft wel eens een blaasontsteking gehad. Het is wel zo dat het veel meer bij vrouwen dan bij mannen voorkomt. Dit komt voornamelijk omdat vrouwen over een kortere plasbuis beschikken. Daardoor is het voor de bacteriën makkelijker om zich naar de blaas te bewegen.
Waardoor wordt het veroorzaakt?
Een blaasontsteking ontstaat dus meestal door bacteriën, die ook in de darmen leven maar daar niet schadelijk zijn. Deze komen vanuit de anus via de huid in de urinebuis terecht. Door bijvoorbeeld het verkeerd afvegen. Als je van achteren naar voren afveegt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe. In sommige gevallen gaat het om bacteriën die overgedragen worden bij seksueel contact. Tijdens het vrijen kunnen bacteriën in de buurt van de urinebuis komen. Vrouwen hebben dan ook na de seks een hoger risico op een blaasontsteking.
Een andere oorzaak kan zijn dat iemand de blaas niet goed leeg plast, een verkeerde plashouding heeft of bij een verzakking van de blaas. De spieren en banden waaraan de blaas is opgehangen, zijn dan uitgerekt. Er blijft dan steeds een restje urine in de blaas achter, waardoor de bacteriën zich gemakkelijker kunnen vermenigvuldigen waardoor er een grotere kans op een ontsteking is. Het is om diezelfde reden ook belangrijk om regelmatig te gaan plassen en het niet te lang uit te stellen. Kou, tocht en wc-brillen veroorzaken waarschijnlijk geen blaasontsteking.
Andere oorzaken van blaasontsteking zijn:
- Irritatie door blaasstenen of chemische stoffen.
- Slechte hygiëne.
- Onvoldoende drinken.
- Irriterende stoffen in de voeding.
- Zwangerschap.
- Menopauze. Na de overgang neemt de kans op een blaasontsteking toe.
- Het plaatsen van een spiraaltje.
Ook wanneer je diabetes hebt heb je een grotere kans op een blaasontsteking. Bepaalde geneesmiddelen (zoals methenaminemandelaat en cyclofosfamide) kunnen ook een oorzaak zijn.
Zo herken je een blaasontsteking
De symptomen van een blaasontsteking zijn vaak duidelijk herkenbaar. Veel mensen herkennen bijvoorbeeld wel de brandende pijn tijdens het plassen. Maar er zijn ook kenmerken die je misschien niet zo snel koppelt aan een blaasontsteking. De meest voorkomende klachten zijn:
- Vaak naar het toilet moet en dan steeds maar weinig plast.
- Sommige mensen hebben de hele tijd het gevoel dat ze moeten plassen.
- Brandende pijn tijdens het plassen.
- De urine kan onaangenaam ruiken of er troebel uitzien.
- Soms zit er bij een blaasontsteking bloed in de urine.
- Zeurende pijn in de onderbuik en/of onderrug.
- Misselijkheid en braken.
Voorkomen van een blaasontsteking
Je kunt zelf heel veel doen om een blaasontsteking te voorkomen:
- Bij een blaasontsteking is het vooral belangrijk om de blaas goed schoon te plassen. Drink daarom minimaal 2 liter per dag en plas regelmatig, rond de zes keer per dag.
- Wanneer je regelmatig plast, spoel je bacteriën naar buiten maar plas je blaas wel altijd goed leeg. Neem de tijd hiervoor en ga er rustig bij zitten.
- Geadviseerd wordt om na het vrijen te gaan plassen want hiermee worden de bacteriën weggespoeld die rond en in de urinebuis zijn gekomen.
- Veeg na een toiletbezoek van voren naar achteren af. Hiermee voorkom je dat bacteriën uit de ontlasting bij de urinebuis kunnen komen
- Houd de schaamstreek goed schoon. Gebruik daarbij geen zeep, dat tast de natuurlijke zuurgraad van de vagina aan.
- Door cranberry’s te eten kun je ervoor zorgen dat je minder snel blaasontsteking krijgt. Je kunt ook cranberry sap drinken of capsules met cranberry slikken.
Ook wanneer je toch een blaasontsteking hebt zijn bovenstaande tips nuttig, wanneer je deze maatregelen neemt dan kan een lichte blaasontsteking hiermee vanzelf overgaan.
Wanneer de klachten blijven of er is sprake van een ernstige infectie, zal de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Het is erg belangrijk dat je deze kuur helemaal afmaakt, ook wanneer de klachten zijn verminderd of zelfs al zijn verdwenen. De ontsteking kan anders gemakkelijk weer terugkomen. Wanneer je zeer regelmatig blaasontstekingen hebt dan zal de uroloog kijken of er een oorzaak te vinden is voor de vele blaasontstekingen. Zoals bijvoorbeeld nierstenen, blaasstenen, een slappe blaasspier, een vergrote prostaat of bekkenbodemproblemen.
Bronnen: Medischebron.nl, mchaaglanden.nl en allesoverurologie.nl
Geef een reactie