Answer Question
0
0

dag John, ik had een vraagje.
Vorige week heb ik een stoelgangsstaal binnengebracht ivm darmklachten
De klachten : buikrampen en buikpijn, vooral rechtsboven en boven te navel, soms ook onderbuik (heb ook mijn menstruatie), vaker naar de wc gaan (nu gelukkig minder), stoelgang is wat breiig dus geen diarree maar ook niet heel vast.
De dokters hebben altijd gezegd PDS, omdat ik voornamelijk last heb tijdens en na stress/stressvolle periodes.
Nu heb ik al een 3 tal weken last dus hadden ze stoelgangsstaal genomen.
Resultaat : occult bloed negatief, calprotectine 50. Dus net verhoogd.
Vorig jaar ook eens stoelgang laten testen (geen idee meer waarom, wss ook darmklachten) en daar was de calprotectine toen 191. Geen idee wat ik toen aan de hand had. Maar wss gewoon medicatie toen gekregen en niksmeer mee verder gedaan. Ze hadden me ook niet aangeraden om ermee verder te gaan.
Vandaag ben ik bij de MDL arts gegaan. Deze heeft een afspraak in het ziekenhuis gemaakt voor een colonscopie. Hier ben ik als de dood voor. Zeker voor het infuus en de verdoving… bang voor complicaties.
Mijn mama is een paar jaar terug geconstateerd met ziekte van crohn. Jaren had ze last van diarree, vaak meteen na het eten maar ook door de dag. Dit heb ik dus niet.
Ik heb wel minder eetlust en ben van begin februari tot nu 4 kg afgevallen.
Nu ben ik bang voor wat er tijdens het onderzoek gaat uitkomen.
Mijn mama haar calprotectine is ook een heel stuk hoger als de mijne (965, 782, 394 enz enz)

Hoe groot is de kans dat er een darmziekte is? Want ik ben een zware hypochonder en zit nu weer 2 maanden in een zwaar herval. Wss ook met depressie

Groetjes meisje van 24 jaar

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Anoniem
Gevraagd op 5 mei 2022 13 43
62 bekeken
Ps ik heb ook last van rommelende darmen. En andere klachten maar deze zijn waarschijnlijk afkomstig van stress (denk ik) : spierspanningen, spierpijn, zweverig gevoel,..
( Anoniem at 5 mei 2022 13 51)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Voor een ziekte als Crohn is de calprotectine veel te laag en er is ook geen occult bloed aanwezig. Ik verwacht ook niet dat een coloscopie iets gaat opleveren.
Ik denk dat hjet toch PDS is.
Voor een coloscopie krijg je geen infuus en geen verdoving. Doorgaans wel een roesje, maar dat stelt niets voor en hoef je ook niet bang voor complicaties te zijn

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 5 mei 2022 17 29
De betreffende arts waarbij ik ben geweest zei dat ik wel een infuus krijg. Hierdoor word dan iets gespoten waarvan je in slaap valt. De secretaresse van het ziekenhuis die de afspraak maakte zei dit ook. Kan je van PDS lang klachten hebben? Want hierdoor is het calprotectine dan toch niet verhoogd? Want het valt me op dat ik bijna alleen in de rechterbovenkant van de buik en boven de navel pijn heb. Heel af en toe ook in de onderbuik (onder de navel). Hoe groot is de kans op blindedarmontsteking dan? Aangezien ik dit al 2 weken heb.
( Anoniem at 5 mei 2022 18 13)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Als ze dan al een infuus gebruiken, dan is het een heel licht middel. Daar hoef je je geen zorgen over te maken.
Je klachten hebben met blindedarmontsteking niks te maken. Misschien is het een darmpoliepje. ook verder niet gevaarlijk

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 5 mei 2022 18 24
Ik ben echt als de dood voor een infuus met verdoving. Mama zegt second opinion vragen aangezien ik maar 5 min binnen ben geweest bij de MDL arts en ik niet altijd klachten heb, eerder bij stress en spanningen. Maar aangezien de pijn nu bijna altijd rechtsboven zit, kan dit dan ook PDS zijn? En hoelang kunnen die klachten aanhouden dan?
( Anoniem at 5 mei 2022 19 19)
Want ik denk nu zelfs dat ik een darmperforatie heb. Terwijl ik gewoon al 2 weken ga werken. Dan kon dit toch niet he?
( Anoniem at 5 mei 2022 19 20)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Nee, dat kan inderdaad niet.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 5 mei 2022 19 27
En ivm wat ik erboven vroeg? Dat de pijn vooral rechtsboven zit? Kan dit dan ook pds zijn? Omdat zich vooral rechtsboven situeert en met moment met aanrakingen ook pijn doet. Niet altijd. Of kan dit een spier zijn?
( Anoniem at 5 mei 2022 20 17)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het kan ook een spier zijn als het met aanraken pijn doet

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 5 mei 2022 20 29
Ja het doet zo ook wel pijn. Niet echt pijn pijn eerder een opgeblazen gevoel en wat krampen. En met die waarden, hoe groot is de kans op Colitis ulcerosa? Ja ik ga voor een second opinion. Want wil niet zomaar een darmonderzoek doen. Zou er misschien opnieuw stoelgang binnengebracht kunnen worden omdat er op geen bacterieën of parasieten is getest? Weet even niet wat te doen. Ik zal mijn klachten nog eens even opnoemen : - minder eetlust, nu al wat meer. Pijn rechtsboven, niet altijd aanwezig, rugpijn, opgeblazen gevoel, buikkrampen. Dit is nu al 2 weken. De ene dag gaat het heel goed, de andere minder. Soms bij aanraking op bepaalde plek rechtsboven pijn. GEEN diarree. Stoelgang is soms wat breiig maar ook vast tegelijk. Geen bloed aanwezig.
( Anoniem at 6 mei 2022 10 50)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Ik denk dat het toch PDS is. En angst en stress zijn dan niet bevorderlijk. Met een coloscopie kunnen wel dingen worden uitgesloten.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 6 mei 2022 15 29
Ik had nog een vraag. Is de calprotectine waarde van vorig jaar (191) en de waarde van vorige week (50). Reden om te denken aan crohn of ibd? Omdat bij iedereen crohn toch anders verloopt? En de waardes bij prikkelbaredarm toch niet verhogen?
( Anoniem at 9 mei 2022 9 16)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Nee, want de waarde is toch aanzienlijk lager

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 9 mei 2022 15 51
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]
Upload een bijlage.
Allowed file types: zip.doc.docx,pdf,xls,xlsx,jpg,jpeg,png,gif
Max file size: 1.0 MB