0
0
Gemarkeerd als spam
Geschreven door RLS-case
Gevraagd op 12 augustus 2018 14 21
45 bekeken

L.S.,

Ben een man van 62 jaar (en 2 weken). Sinds +/- mijn pubertijd/geslachtsrijpheid heb ik iets dat sterk op RLS lijkt en wschl. ook is. Het voelt alsof er 1000 microscopisch kleine huisartsjes onophoudelijk mijn kniereflexen testen met hun hamertjes en nog een paar duizend anderen op hun beurt wachten in mijn kuiten en aldaar uit ongeduld amok maken. Volgt onmiddellijk op een soort kortsluiting in het hoofd die leidt tot een plotselinge (visuele) concentratiedip. Tegelijk heb ik het idee dat mijn hoofd uit elkaar barst en begin ik te transpireren.
Enkele losse opmerkingen:
– Tot +/- mijn 30ste manifesteerde de RLS zich ook in armen, handen en vingers. Nu gelukkig nog maar hoogst incidenteel (1 à 2x per jaar).
– Tot mijn +/- 19e ging een aanval vaak gepaard met een erectie hoewel er geen enkele erotische prikkel was (incl. nette betamelijke gedachtes). Suggereert relatie met bloeddruk.
– Tijdens periodes van onthouding van nicotine (ik rook sinds mijn 25ste) en alcohol (drink matig sinds mijn 40ste) waren de symptomen een fractie minder erg.
– Zo’n RLS-aanval is vaste prik na de lunch en na diner. Wanneer ik slecht heb geslapen ook na ontbijt.
– Wanneer ik geëmotioneerd ben (ruzie, plots overlijden van familielid / goede bekende) heb ik weinig last.
– Sinds mijn 22ste gebruik ik canabis (aanvankelijk zonder tabak). Bleek zeer effectief, maar werkt nu wat minder goed.
– Sinds kort blijft de RLS-aanval incidenteel achterwege na lunch/diner. Wel ervaar ik het transpireren en de concentratie-dip.

Een goede vriendin heeft zo’n geavanceerde telefoon met nog geavanceerdere app’s en weet van mijn RLS-probleem. Onlangs mat ze pal na het diner mijn hartslag en stress-niveau met dat apparaat tijdens een iets bovengemiddeld zware aanval: hartslag 118, stressniveau extreem hoog (maximale waarde). Kort voor die meting heb ik er overigens nog met mijn huisarts over gesproken.

Vanwege de RLS durf ik geen lange reis (> 3 uur) te maken waarbij frequent opstaan problematisch is (internationale busreis, vliegtuig bijv.). Neem uiteraard geen cannabis mee wanneer ik op reis ga. En continue geëmotioneerd ruzie maken met mijn reisgenote of wie dan ook is natuurlijk ook geen optie. Idem voor wat betreft werk.

Vraag 1: is er een relatie tussen RLS en hartslag/bloeddruk en kan dat inderdaad gevaarlijk zijn?
Vraag 2: is die onstuitbare drang om op te staan misschien een waarschuwing dat de bloeddruk gevaarlijk aan het stijgen is?

Bonusvraag: of moet ik toch maar gewoon van beroep veranderen (> postbode, seriemoordenaar, uitvaartbegeleider, opvang slachtoffers van maakt niet uit wat, vermits men maar geëmotioneerd is)?
Na iedere maaltijd ruzie maken met willekeurig wie is helaas geen optie, want ik ben een tot geweldloosheid gedoemd watje (niet in militaire dienst geweest; vandaar)

Terzijde: vanwege de zo evidente link met eten heb ik me in het verleden diverse keren op diabetes laten controleren. Bleek even zovele keren niet aan de orde.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John
Beantwoord door 14 augustus 2018 1 03
Privé antwoord

Het is in ieder geval geen RLS. Apps op telefoons, zijn niet betrouwbaar. Een hoge hartslag pal na het eten is vrij normaal. Ik zie geen link tussen vloeddruk, hartslag en de andere klachten. Misschien dat de cannabis er wel een rol in speelt.

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]
Upload een bijlage.
Allowed file types: zip.doc.docx,pdf,xls,xlsx,jpg,jpeg,png,gif
Max file size: 1.0 MB