soep bewaren

Reageren
0
0

Mijn moeder heeft gister verse groentensoep met balletjes gemaakt. De balletjes had ze er een uur voor het opwarem rauw in gedaan en dit doet ze altijd. Vaak zelfs nog langer van te voren, echt uren.. en ze laat dit dan op het fornuis staan zonder vuur eronder. Vannacht was het in de keuken nog 23 graden en als het hoogzomer is doet ze dit ook. Van morgen had ze de soep pas in de koelkast gezet, en vaak laat ze het gewoon tot we de volgende avond weer gaan eten op het gasfornuis staan. Is de kans op voedselvergiftiging of voedselinfectie in zo’n situatie aanwezig?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door John (moderator)
Gevraagd op 5 juli 2016 18 53
36612 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

De soep zou hooguit zuur kunnen worden en het vlees wel bederven. Je zou er dan ziek van kunnen worden.
De soep moet eigenlijk wel koken als de rauwe balletjes erin gaan totdat ze gaar zijn. Als ze ver genoeg is afgekoeld, moet ze wel de koelkast in.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 5 juli 2016 23 06
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Kunnen balletjes die gaar zijn geworden nog bederven? De soep kookte wel toeen de balletjes er in gingen en ook tot ze gaar waren. Maar toen de balletjes er in gingen heeft mijn moeder de soep na een of 2 uur aann de kook gebracht. Dus rauwe balletjes hebben lang in koude soep gezeten bij kamertemperatuur. En ze zet de afgekoelde soep nooit in de koelkast. Heb ik nu kans op voedselinfectie/voedselvergiftiging?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 5 juli 2016 23 22
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Ja ook die kunnen nog bederven als ze niet goed worden bewaard.
ergens klopt er iets niet:
“De soep kookte wel toeen de balletjes er in gingen en ook tot ze gaar waren.”
EN
“Maar toen de balletjes er in gingen heeft mijn moeder de soep na een of 2 uur aann de kook gebracht. Dus rauwe balletjes hebben lang in koude soep gezeten”
je spreekt jezelf tegen.
Rauwe balletjes in koude soep bij kamertemperatuur is niet goed.
Of je er ziek van wordt? geen idee. Misschien wel, misschien niet, maar dat zul je dan morgen wel merken

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 6 juli 2016 0 27
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Sorry nadat ik op verzenden had gedrukt zag ik de fout zelf ook. Mijn moeder had de soep gemaakt en uit gezet. Toen de balletjes gerold en erin gedaaan en soep stond dus uit. Toen na 1 of 2 uur de soep pas aan gezet, dit doet ze eigelijk altijd. En de soep daarna als balletjes gaar zijn een dag op kamertemperatuur bewaren, kan je daar ziek van worden? Aangezien daar ook rauwe balletjes in hebben gezeten, en sowieso?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 6 juli 2016 8 44
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het is niet goed omdat zo te doen. Rauwe balletjes horen in de soep gedaan te worden als deze aan de kook is zodat de balletjes goed en snel gaar kunnen worden. Of je er ziek van gaat worden zul je wel merken….het hoeft niet.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 6 juli 2016 11 39
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het is nu 20 uur geleden, zou ik dat nu al moeten merken dan? Gisteren 6 uur na het eten wel dunnere ontlasting/diarree, maar zat ook een normale drol bij

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 6 juli 2016 13 33
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Je dunnere ontlasting zou ook gewoon van de soep kunnen zijn, zonder dar er iets mis mee is. Het drijft gewoon wat meer in je darmen.
Het heeft geen zin om je daar nou zo druk over te maken. Je kunt er toch niets meer aan doen. Als je ziek zou worden merk je dat wel

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 6 juli 2016 13 38
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hoe bedoel je gewoon van de soep?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 6 juli 2016 13 53
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hoe kan ik dit dan het beste doen met de soep af laten koelen? De inhoud van de pan is na 2 uur niet op kamertemperatuur.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 11 35
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Wachten totdat ze op 30-35 graden is en ze dan in de koelkast zetten.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 12 juli 2016 11 55
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Enn dat is na 2 uur ongeveer wel?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 11 57
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Die vraag kan ik je niet beantwoorden. dat kun je voelen of proeven…

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 12 juli 2016 12 37
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Maar is het niet erg als de soep langer buiten de koelkast staat? Hoe lang is het maximale? Moet je met of zonder deksel af latem koelem en het versnellen door pan in koud water te zetten; of is dat niet verstandig?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 13 48
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hoe lang moeten rauwe balletjes met de soep meekoken?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 16 19
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het gehakt was wel iets verkleurd (bruinig) vooral aan buitenkant. Maar het rook normaal. Volgens datum tm vandaag goed. Maar wel alleen bij maximaal 4 graden, onze koelkast is warmer. Maar het gehakt rook normaal. En alls ik de gehaktballetjes nu kook met soep kan ik die soep morgen dan nog eten omdat de balletjes maar tm 12 juli goed zijn?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 17 06
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

De houdbaarheidsdatum geldt voor het rauwe gehakt gehakt. Na bereiding kun je het gekoeld nog 2 dagen bewaren

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 12 juli 2016 17 19
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

En dat het verkleurd is? Kan dat een teken zijn dat het bedorven is? Denk dat je dat wel zou ruiken? Het was gekruid gehakt

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 17 40
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Als het bedorven zou zijn, ruik je da wel of proef je het op zijn minst

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 12 juli 2016 17 44
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Dus verkleuring kan normaal zijn? Proefde het niet.. want was sterke tomatensoep..

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 18 20
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

bedorven vlees proef je wel hoor….

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 12 juli 2016 18 26
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Shit… mijn schoonmoeder heeft de soep al snel na het eten in de koelkast gezet. En hij was dus nog veel warmer.. wat kan hiermee gebeuren, omdat hij te warm in koelkast is gezet?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 19 33
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Niks, koelt hij ook sneller af…

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 12 juli 2016 19 38
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Omdat u zei dat je moet wachten tot hij 30-35 graden is. Wat is daar de reden van? Mijn schoonmoeder heeft hem 30 minuten nadat hij gekookt heeft in de koelkast gezet maar in die 30 minuten zat de deksel erop. En nu heb ik hem uit de koelkast gehaald..

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 19 45
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Omdat de koelkast anders meer stroom verbruikt om de temperatuur constant te houden. Meer niet.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Tandor
Beantwoord door 12 juli 2016 20 01
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Oke bedankt! Dus de soep wordt niet zuur en kan er ook niet door bederven?

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 12 juli 2016 20 11
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Ik wil bij deze Tandor prijzen voor zijn geduld ...

Gemarkeer als spam
Geschreven door Chanulleke
Beantwoord door 22 mei 2021 10 35
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]