Answer Question
0
0

Ik heb laatst bloed laten nemen en daaruit blijkt dat mijn cholesterol te hoog is. Mijn totaal cholesterol is 253 mg/dl, dit mag max 190 zijn. Mijn HDL is 108, moet hoger zijn dan 46. Mijn LDL is 106, limiet is 115. Maar bij de non-HDL stond geen limiet, dus ik heb geen idee hoe hoog dit mag zijn. Dit was bij mij 145. Ik heb ook geen idee wat dit precies is. Ik weet dat HDL goede cholesterol is en LDL de slechte. Ik moet wel even zeggen dat ik waarschijnlijk niet helemaal nuchter was. Heb ‘s avonds laat nog gegeten en om 10u ‘s morgens bloed laten nemen.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Pieter Blijenberg
Gevraagd op 26 juni 2015 10 57
2709 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Dit heb ik gevonden voor je :
Non-HDL-cholesterol belangrijker dan LDL-cholesterol
LDL-cholesterol de belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten? Niet volgens een recente meta-analyse, uitgevoerd door het AMC. Uit gegevens van in totaal ruim 38.000 patiënten blijkt non-HDL-cholesterol een belangrijkere voorspeller voor cardiovasculaireaandoeningen dan LDL-cholesterol.

De meta-analyse is gepubliceerd in Journal of the American Medical Association. ‘Het spectrum van slecht cholesterol is uitgebreider dan alleen LDL’, stelt cardioloog Matthijs Boekholdt, eerste auteur van de publicatie. ‘En dat uitgebreidere spectrum kun je waarschijnlijk beter meten met markers als non-HDL-cholesterol en apolipoproteine-B (apo-B), het belangrijkste eiwit op cholesteroldeeltjes.’ Boekholdt concludeert dit op basis van gegevens van 8 toonaangevende statine-trials, waarin LDL, non-HDL en apo-B gemeten zijn. Non-HDL-cholesterol blijkt de beste voorspeller te zijn, gevolgd door apo-B en tenslotte LDL-cholesterol.

Uit de studie blijkt bijvoorbeeld dat patiënten met een goed LDL-cholesterolgehalte, maar een te hoog non-HDL-cholesterolgehalte een 30% hoger risico lopen op hart- en vaatziekten. Boekholdt: ‘Volgens de huidige richtlijnen worden deze mensen onterecht onderbehandeld, terwijl je waarschijnlijk naar een sterkere cholesterolverlager moet grijpen om te zorgen dat het risico binnen de perken blijft. Het is nog te vroeg om te zeggen welke impact ons artikel gaat hebben, maar ik denk wel dat commissies die de richtlijnen opstellen hier serieus naar gaan kijken.’

Bron :
https://www.nieuwsvoordietisten.nl/non-hdl-cholesterol-belangrijker-dan-ldl-cholesterol/

Gemarkeer als spam
Geschreven door R Doornekamp
Beantwoord door 20 maart 2019 13 11
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]
Upload een bijlage.
Allowed file types: zip.doc.docx,pdf,xls,xlsx,jpg,jpeg,png,gif
Max file size: 1.0 MB