Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen die ‘teruggeven’ vaak langer leven.
Vrijwilligerswerk kan uw geestelijke gezondheid verbeteren en u helpen langer te leven, blijkt uit een nieuw onderzoek. Onderzoekers analyseerden de gegevens van 40 gepubliceerde onderzoeken en vonden aanwijzingen dat vrijwilligers 20 procent minder risico hebben op overlijden, dan niet-vrijwilligers. Bovendien bleek dat vrijwilligers minder tekenen van depressie toonden, meer tevreden waren met het leven en een beter welzijn ondervonden.

Aanvullend onderzoek is nodig om het schijnbare verband tussen vrijwilligerswerk en gezondheid te begrijpen, aldus de onderzoekers. “Ons systematisch overzicht laat zien dat vrijwilligerswerk wordt geassocieerd met een verbeterde geestelijke gezondheid, maar meer werk is nodig om vast te stellen of vrijwilligerswerk de eigenlijke oorzaak daarvan is.” Zegt Dr. Suzanne Richards, van de Universiteit van Exeter Medical School in Engeland, in een universitaire persbericht.

“Het is nog onduidelijk of biologische en culturele factoren en sociale middelen die vaak worden geassocieerd met een betere gezondheid en overleving, ook worden geassocieerd met de bereidheid om vrijwilligerswerk te doen. De uitdaging is nu om mensen met meer verschillende achtergronden te stimuleren vrijwilligerswerk te gaan doen, en vervolgens te meten of daaruit verbeteringen ontstaan voor hen,” legde ze uit.

De bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift BMC Public Health.
Wereldwijd varieert het aantal volwassen vrijwilligers, met schattingen van ongeveer 23 procent in Europa, 27 procent in de Verenigde Staten en 36 procent in Australië, volgens het persbericht.

Voorkomende redenen die mensen geven voor vrijwilligerswerk zijn: iets terug te willen geven aan hun gemeenschap en het ondersteunen van een organisatie of liefdadigheid die hen zelf heeft gesteund. Sommige mensen doen vrijwilligerswerk om werkervaring op te doen of om hun sociale kringen te verbreden.

Bron:WebMD

1 reactie

  1. Anoniem 25 oktober 2015 at 21:43

    Ik kwam in de ww ben 61 mijn moeder was dement en ik begreep haar zo goed ze overleed en ik doe nu op maandag vrijwilligerswerk bij demente bejaarde echt fijn om te doen

    Beantwoorden