Waarom hebben kinderen vaker een bloedneus?

Bij jonge kinderen tot een jaar of 10, komen spontane bloedneuzen zeer vaak voor. Jongens hebben ook vaker een bloedneus dan meisjes. Wat is de reden dat kinderen vaker een bloedneus hebben?

Wat is een bloedneus?

Bij een bloedneus loopt er spontaan bloed uit je neus. Het bloed kan uit één of uit allebei je neusgaten komen. Vaak proef je ook wat bloed. Dat komt doordat de neus en keelholte met elkaar in verbinding staan, waardoor het bloed via de neus de keelholte in kan lopen. De officiële medische benaming voor een bloedneus is epistaxis. Spontane bloedneuzen komen vaak bij kinderen voor en zijn in principe niet gevaarlijk.

Wat kan de oorzaak van een spontane bloedneus zijn?

In de meeste gevallen ontstaat een bloedneus door iets wat gebeurt in het gebied van de neusholte zelf. In het neusslijmvlies zitten heel veel kleine bloedvaatjes, die erg gevoelig zijn en waar heel gemakkelijk een scheurtje in kan komen.

Deze bloedvaatjes kunnen gemakkelijk kapot gaan door:

  • Heftig niezen
  • Neuspeuteren
  • Heel hard je neus snuiten
  • Een klap of ander trauma op de neus
  • Neuspoliepen.

Soms zijn spontane bloedneuzen het gevolg van een onderliggende aandoening. Dan kan het bijvoorbeeld gaan om stollingsstoornissen, of aangeboren afwijkingen van de bloedvaten. Maar ook een verkoudheid, bloedarmoede, arteriosclerose en leukemie, kunnen er de oorzaak van zijn dat iemand sneller een bloedneus krijgt. Net als door het vaak slikken van aspirine, bloedverdunnende medicijnen of het gebruiken van drugs.

Waarom hebben kinderen vaker een spontane bloedneus?

Kinderen hebben er vaker last van dan volwassenen. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat ze een kleinere neus hebben. Doordat de neus kleiner is, zijn ook de bloedvaatjes kleiner en dunner. Hierdoor kunnen ze gemakkelijker beschadigd raken. Hard persen op het toilet of een goede woede-uitbarsting, kan dan soms al voldoende zijn om een bloedneus te krijgen. Ook kan een knikkertje, of een ander klein voorwerp, dat een kind in zijn of haar neus stopt, zorgen voor een bloedneus.

Wat moet je doen als je kind een bloedneus heeft?
Wanneer je kind een bloedneus heeft, kan er flink wat bloed uit de neus stromen. Vaak ziet dat er heel heftig uit, maar een bloedneus kan zelden kwaad. Maar wanneer je kind hier van in paniek raakt, zorg er dan voor dat jezelf zo rustig mogelijk blijft om je kind zo goed mogelijk te kunnen helpen.

De meeste bloedneuzen gaan op de volgende manier over:

  • Laat je kind rustig zitten
  • Vertel een verhaaltje of zing een liedje om je kind af te leiden van de bloedneus
  • Laat je kind eerst de neus goed snuiten om achtergebleven stolsels te verwijderen
  • Knijp de neus net onder het neusbeen ongeveer 10 minuten dicht
  • Buig het hoofd van je kind hierbij licht naar voren
  • Laat je kind rustig ademhalen door de mond
  • Als de bloeding is gestopt dan moet je de neus met rust laten (dus niet snuiten en niet peuteren).

Wanneer het bloeden (nog) niet is gestopt, herhaal dan de procedure of probeer met een gel tube de spontane bloedneus te stelpen. Je kunt ook proberen om een koud kompres tegen de neus te leggen. Overigens is het belangrijk dat het hoofd bij een bloedneus voorover gebogen is en niet achterover. Wanneer je het hoofd van je kind naar achteren laat buigen, kan er bloed via de slokdarm in de maag komen. Hierdoor kan je kind misselijk worden en misschien zelfs wel overgeven. Overgeven op zich is al vervelend, maar door de druk op het hoofd die ontstaat door het overgeven, kan de neus opnieuw gaan bloeden.

Wanneer naar de huisarts?

In principe hoef je niet naar de huisarts wanneer je kind een bloedneus heeft, ook niet wanneer dat wat vaker gebeurt. Maar ga wel naar je huisarts wanneer:

  • Na het gebruik van de gel tube of het dichtknijpen het bloeden nog steeds doorgaat.
  • Je kind heel erg vaak zonder aanwijsbare reden een bloedneus heeft.
  • Je kind bloedverdunnende medicijnen gebruikt vanwege een andere aandoening/ziekte.

Bronnen: Catharina Ziekenhuis en KNO Vereniging

7 reacties

  1. Anoniem 4 april 2018 at 22:04

    Mijn dochter van 5 jaar heeft al 3 dagen minimaal 6 flinke bloedneuzen per dag. Ik vind dat veel, maar wat is zo vaak dat bezoek aan huisarts gewenst is?

    Groetjes, Sietske

    Beantwoorden

    • John 4 april 2018 at 23:04

      Ik denk dat er toch reden genoeg is om toch even naar de huisarts te gaan.

      Beantwoorden

  2. Anoniem 2 mei 2019 at 22:15

    Is een bloedneus zo ongeveer eens per 3 weken bij een kind van net 4 veel?

    Beantwoorden

  3. Anoniem 25 maart 2020 at 22:46

    Mijn kind, meisje van 7 heeft het laatste jaar continu een bloedneus.. eerst 1 a 2x per maand toen per week nu de laatste 14 dagen de hele dag door.. laat ik haar neus snuiten en maakt ik het schoon half uur later komt er weer bloed uit haar neus.. (beide neus gaten) wat moet ik doen? We zitten nu ook met corona en onze huisartsen praktijk zit dicht.. alleen voor nood.. ben een beetje onzeker of ik de dok moet bellen…..

    Beantwoorden

    • John (moderator) 25 maart 2020 at 22:51

      Het neus snuiten als het bloed stopt is in ieder geval niet goed. als er een zwak bloedvaatje is, gaat dat ook zo weer open. Maar denk wel dat het toch goed om je huisarts even te bellen

      Beantwoorden

  4. Anoniem 15 april 2020 at 15:02

    Als mijn dochtertje een bloedneus heeft (wat erg vaak gebeurt) zorg ik ervoor dat ze haar neus snuit en vervolgens smeer ik heel lichtjes vaseline in der neus. Dit zorgt ervoor dat het scheurtje niet zo snel weer open gaat

    Beantwoorden

  5. Anoniem 21 april 2021 at 18:55

    Ik had vroeger als kind dagelijks een bloedneus; spontaan in de klas, bij warm weer, bij inspanning, bij een hapje koud ijs, het bloedde dan zo lang en hevig dat ik er op den duur zelfs bloedarmoede door kreeg.
    Omdat ik ook altijd een verstopte neus had en andere klachten, vanwege ontstoken amandelen, hebben ze bij mij de amandelen verwijdert en toen ook gelijk een adertje in m’n neus dicht gebrand.
    Daarna was het bloedneus probleem definitief verholpen!

    Beantwoorden