Waarm zweet stinkt

Zweten doen we allemaal en het is nog gezond ook, maar veel mensen maken zich zorgen over hun zweetgeur. Zweet ruikt inderdaad niet altijd even fris. Hoe komt dat? Maar nog belangrijker, wat kun je er tegen doen?

Wat is zweten?

Zweten (of transpireren) is het uitscheiden van vocht dat wordt geproduceerd in de zweetklieren. Deze transpiratie is een methode van het lichaam om af te koelen. De mate van transpiratie verschilt van persoon tot persoon, en soms kan iemand zweten wanneer er helemaal geen afkoeling nodig is.

Soms lijkt het wel alsof je alleen maar onder je oksels zweet, echter slechts 1% van al het transpiratievocht komt onder je oksels vandaan. Doordat er onder de oksels een slechte ventilatie is verdampt het vocht minder snel dan op de rest van je lichaam. Daardoor lijkt het misschien alsof je alleen maar onder je oksels zweet. Wel zitten er onder je oksels de meeste zweetklieren.

Toch komen de zweetklieren over je hele lichaam voor. Per dag scheiden deze zweetklieren gemiddeld een liter vocht uit. Bij zware inspanning of extreem warm weer transpireer je natuurlijk meer. Dat kan dan oplopen tot wel 10 liter per dag.

Ons lichaam kent twee soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene.

 • Eccriene zweetklieren
  Eccriene zweetklieren komen over je hele lichaam voor en deze zweetklieren spelen vooral een rol bij het regelen van je lichaamstemperatuur. Wanneer het lichaam oververhit raakt door inspanning of door koorts dan zorgen deze zweetklieren er voor dat de oppervlakte van de huid vochtig wordt en gemakkelijk afkoelt.
 • Apocriene zweetklieren
  De apocriene klieren zijn de zweetklieren die de bekende zweetlucht verspreiden. Deze klieren vind je onder de oksels, op de huid rond de anus en rond de tepels. Bij kinderen zijn deze apocriene zweetklieren nog niet ontwikkeld, dat begint pas in de puberteit onder invloed van geslachtshormonen.

Voordat zweet aan de oppervlakte van de huid komt is dit geheel geurloos. Op het huidoppervlak wordt het zweet door bacteriën omgezet in substanties die de karakteristieke zweetgeur hebben. De bacteriën zetten zweetvocht en afvalstoffen om in allerlei andere stoffen. Die ruik je. Die bacteriën zijn verschillend en zijn afhankelijk van waar ze opduiken. Zo zorgen vooral corynebacteriën in de oksel, voor een vieze geur, op synthetische kleding zorgen de micrococcen daar voor.

Maar ook je voeding heeft invloed op je zweetgeur. Wanneer je veel knoflook eet, komt die geur uit je poriën. Ook sterke kruiden (bijvoorbeeld kerrie), uien en alcohol komen terug in de geur van je transpiratievocht. Apocrien zweet wordt de hele dag door in kleine hoeveelheden geproduceerd. Inspanning en emoties hebben daar bijna geen invloed op.

Wat niet echt helpt tegen zweetgeur

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is deodorant geen oplossing tegen een stinkende lichaamsgeur. Integendeel, het kan zelfs zorgen voor een aanrijking van de corynebacteriën, die de slechte geurtjes net verspreiden. De aluminiumzouten in deodoranten werken enkel in op de eccriene zweetklieren (die vooral water en zouten uitscheiden), en niet op de apocriene zweetklieren (die lipiden, proteïnen en hormonen uitscheiden).

Ook je kleren wassen op 30 °C met een wasproduct op basis van enzymen werkt niet. De bacteriën die lichaamsgeur veroorzaken worden dan niet gedood. Ze zouden zelfs verder kunnen uitzaaien op andere kledingstukken in de wasmachine.

Wat wel kan werken tegen zweetgeur

Draag zo veel mogelijk katoenen kleding en in geen geval synthetische materialen, want die stimuleren juist de zweetproductie. Je kunt ook een katoenen shirtje onder je kleding dragen.

Een andere, geheel nieuwe oplossing is een bacteriële okseltransplantatie. Het is een Belgische onderzoeker, Chris Callewaert van de Universiteit van Gent gelukt, een therapie te ontwikkelen tegen stinkende oksels. Hierbij worden een gezond (niet-ruikend) geheel aan okselbacteriën van een familielid overgebracht naar de persoon die er last van heeft. Voor bijna alle proefpersonen in zijn onderzoek zorgde dit voor een verbetering op de korte termijn (1 maand). Voor de helft van de proefpersonen zorgde dit ook voor een verbetering op lange termijn (3 maand of langer).

De volgende tips zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wel onschuldig. Dus misschien het proberen waard. Bij overmatig zweten zijn vaak andere methoden nodig.

 • Twee keer per dag douchen en voeten wassen.
 • Wissel dagelijks van kleding en schoenen.
 • Gebruik zo min mogelijk wasverzachter (dan neemt de kleding meer vocht op).
 • Spoel je voeten na met azijnwater (dit doodt namelijk bacteriën).
 • Probeer eens een paar wisselbaden.
 • Onthaar je oksels (haar is een broeinest van en voor bacteriën).

 

Bronnen: Huidinfo, mcgarderen.nl en medicinfo.nl

6 reacties

 1. Anoniem 16 maart 2018 at 11:49

  geen uitleg bij mijn vraag

  Beantwoorden

  • John 16 maart 2018 at 12:03

   Ik kan bij dit artikel geen vraag zien…

   Beantwoorden

 2. Anoniem 28 september 2018 at 15:07

  Zweetlucht wordt veroorzaakt door bacteriën op de huid. Ik heb er ook al last van sinds de puberteit. Ik ben nu 36 jaar en heb van alles geprobeerd: deodorant, extra dry spullen, kristaldeo, dettol wasgel, 70% alcohol, dettol desinfecterende spray, banking soda, appelazijn, scheren, kokosolie, Pau d’Arco, betadine scrub, niks hielp. Het blijft ook in je kleren zitten, dat wassen op 60 graden niet eens helpt. Ik probeer nu niet-synthetische kleding in combinatie met benzoylperoxide. Dit lijkt te helpen, maar is heel omslachtig want het kan heel erg vlekken. ik heb gelezen dat daktarin ook zou moeten werken tegen deze huidbacterie. De bacterie gedijt niet in katoen. En ik maar denken dat ik niet schoon genoeg ben. Heel veel schaamte, terwijl het gewoon echt niet zo hoort. Ik vind het zo stom als mensen roepen dat iemand die stinkt deo moet kopen. Deo helpt namelijk tegen zweten, niet tegen zweetgeur! Ik heb het uit schaamte niet gedaan, maar als je zweet stinkt, blijf er niet mee rondlopen, ga naar de dokter!

  Beantwoorden

 3. Anoniem 20 februari 2019 at 22:14

  gebruik okselpads

  Beantwoorden

 4. Anoniem 6 september 2021 at 16:42

  Ik herken je verhaal, heb er ook sinds m’n pubertijd last van en van alles geprobeerd, Deo heeft ook mij nooit geholpen, integendeel. Ik zoek net als jij naar alternatieven. Ben ermee naar de huisarts gegaan en doorverwezen naar een dermatoloog, waar ik binnenkort een afspraak heb.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 2 juli 2022 at 10:29

  Was je kleding met een scheut schoonmaakazijn

  Beantwoorden