wat als je de ziekte van meniere hebt

Duizeligheid, slechthoren en oorsuizen, dat zijn de problemen waar je mee te maken hebt wanneer je de ziekte van Ménière hebt. Maar wat is de oorzaak en hoe is het te behandelen?

Wat is de ziekte van Ménière?

De ziekte van Ménière, is een ziekte waarbij je binnenoor niet goed werkt. Je binnenoor is betrokken bij het horen en omvat ook je evenwichtsorgaan. Bij de ziekte van Ménière ontstaan problemen als:

 • Slechthorendheid.
 • Duizeligheid.
 • Oorsuizen.

Pas als al deze symptomen allemaal aanwezig zijn, er geen andere oorzaak voor deze klachten aanwijsbaar is, wordt de diagnose ziekte van Ménière gesteld.

Oorzaak van de ziekte van Ménière

Ondanks jaren van uitgebreid onderzoek is het nog steeds niet bekend, wat nu de precieze oorzaak van de ziekte van Ménière is. Wat men wel weet, is dat het te maken heeft met het slakkenhuis. Het slakkenhuis is een deel van je binnenoor dat gevuld is met een vloeistof. Je slakkenhuis bestaat uit verschillende compartimenten. Het middelste en bovenste compartiment zijn gescheiden door een membraan. Bij de ziekte van Ménière hoopt er zich zoveel vloeistof op in je slakkenhuis, dat dit tegen het membraan gaat drukken. De druk kan dan zo groot worden dat er een scheurtje in het membraam ontstaat. Het gevolg hiervan is dat de vloeistof uit het middelste compartiment, samenvloeit met de vloeistof uit het bovenste compartiment. Dit veroorzaakt een Ménière-aanval.

Waarom je lichaam te veel vloeistof in het middelste compartiment aanmaakt, is nog niet bekend. Er wordt op dit moment wel veel onderzoek naar de ziekte van Ménière gedaan. Daarnaast denkt men niet dat de ziekte van Ménière erfelijk is. Stress en drukte zouden ook niet de oorzaak van deze ziekte, maar stress en drukte kunnen de ziekte wel negatief beïnvloeden.

Wat voor klachten heeft iemand met de ziekte van Ménière?

Duizeligheid

Je kunt last krijgen van plotselinge aanvallen van duizeligheid, waarbij je de neiging hebt om te vallen. Vaak gaat dit samen met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet.

Wanneer je een aanval hebt, die meestal enkele uren duurt, kun je je normale werkzaamheden niet meer verrichten. De meeste mensen gaan dan naar bed en na een nacht slapen, voelen de meeste mensen zich weer wat beter.

Niet iedere aanval is even zwaar. Sommige aanvallen duren slechts enkele minuten en niet iedereen hoeft over te geven tijdens een aanval. Wanneer een nieuwe aanval zich voordoet, is helaas onvoorspelbaar.

Slechthorendheid

Na de eerste aanval, soms ook later, ontstaat er (wisselend) gehoorverlies, meestal aan één oor. Veelal begint het gehoorverlies in de lage tonen, maar na verloop van tijd kan ook het horen van hogere tonen minder worden.

Oorsuizen

Vaak treedt er wisselend oorsuizen op, dat het heftigst is tijdens en vlak na een aanval van duizeligheid. Eigenlijk is de naam oorsuizen niet altijd juist: het geluid in het oor is lang niet altijd suizend van karakter, maar kan ook brommend, dreunend of fluitend zijn. Soms horen mensen het lawaai niet in hun oor maar in hun hoofd. Veel patiënten hebben last van een drukkend of vol en verstopt gevoel in het oor. Vaak gaat dit gevoel vooraf aan een aanval.

Diagnose van de ziekte van Ménière

Als je het vermoeden hebt dat je de ziekte van Ménière hebt, ga dan naar je huisarts. Als je huisarts het met je eens is, zal hij of zij je doorsturen naar een KNO-arts. Deze zal vervolgens een gehoortest afnemen. Daarnaast kan hij bijvoorbeeld ook evenwichtsonderzoeken doen, en in sommige gevallen wordt bloedonderzoek uitgevoerd.

Behandeling van de ziekte van Ménière

Omdat men de oorzaak van de ziekte van Ménière nog niet weet, is er helaas geen behandeling die effectief is. In Nederland en in de meeste Europese landen, bestaat de behandeling in de eerste plaats uit het aanpassen van je levensstijl. Het is hierin erg belangrijk dat je grote spanningen probeert te vermijden, en op tijd aan de handrem trekt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Vraag hierover hulp aan je KNO-arts.

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Het zal van de situatie en de persoon afhangen voor welk middel je behandelend arts kiest.

Soms kan geprobeerd worden, om met een hoortoestel het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te maskeren. Dit kan overigens moeilijk zijn omdat de versterkte geluiden al snel als te hard en bijzonder onaangenaam worden ervaren.

Sommige patiënten kunnen worden geholpen met een zogenaamde prismabril, een bril met speciale glazen. Zij laten het beeld verschuiven naar boven, beneden, links of rechts – afhankelijk van hoe de prisma in de bril geslepen is. De wisselwerking tussen ogen en evenwichtsorgaan is meer in harmonie, mensen kijken rustiger en hebben vaak minder duizeligheidsklachten.

Wat heel erg belangrijk is, is de acceptatie dat je de ziekte van Ménière hebt. Door jezelf en je omgeving.

 

Bronnen: kno.nl en duizeligheidscentrum.nl

32 reacties

 1. Anoniem 20 december 2016 at 09:23

  Heb inderdaad ook deze klachten
  Inmiddels 8 jaar. Het accepteren is erg belangrijk, en heeft me veel rust gegeven. Niet eenvoudig om rustiger te leven, maar het helpt zeker al te veel prikkels af en toe te mijden. Leef met de natuur, en wees geduldig met je zelf. Geef aan waar jouw grenzen liggen.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 20 januari 2017 at 11:57

  ik heb ziekte van meniere
  ik wou weten hoe je mee om moet gaan,
  soms als ik loop heb ik zweef gevoel
  dat heb ik vaak met sporten en met werken,
  en als ik in de stad loop,
  ik wil gevoel gewoon kwijt dat ik weer alles kan,

  Beantwoorden

 3. Anoniem 11 september 2017 at 13:46

  ik heb ook de ziekte van meniere, waardeloos moet ik zeggen,7 jaar terug enkele aanvallen gehad, daarna blijvend oorruis en doof aan linker oor, nu dit jaar al weer heel veel aanvallen gehad , grote en kleinere,dacht dat het stabiel was na 7 jaar maar komt toch weer terug ! Moet rustig aan doen en veel rust nemen, luisteren naar je lichaam , ik durf niet meer alleen de deur uit, mijn man gaat altijd mee,heb het ook al enkele keren op straat gehad.jammer dat er weinig aan te doen is, buiten de normale testen MRI scan, gehoor testen ,houd het op , ik wil mijn leven weer terug !!!

  Beantwoorden

 4. Anoniem 9 november 2017 at 13:50

  Helaas moet ik zeggen dat ik het ook heb, maar ik probeer net zoals bij het oorsuizen het te accepteren, ben wel vaak bang om in de auto te stappen, dus ben ik daar uiterst voorzichtig mee. Ik heb het vooral bij bukken en dan weer overeind komen. KNO arts kan niets voor mij betekenen. Ik kan naar een psycholoog om ermee te leren leven. Maar dat kan ik zelf ook aanwennen. Doofheid en oorsuizen, het is iets waar je mee moet leren leven

  Beantwoorden

 5. Anoniem 3 december 2017 at 23:03

  Bij mij is begin dit jaar ook de ziekte van Meniere gecontateeerd. Ik heb begin dit jaar vijf zware aanvallen gehad en vorige week weer een.
  Ik heb gelukkig maar beperkt last van Tinnitus.
  Helaas is mijn linkergehoor wel enorm achteruit gegaan. Ik was al slechthorend en mijn linkeroor was redelijk goed. Rechts was zeer slecht. Nu is door de ziekte links ook slecht geworden. Een gehoorverlies van 80 dB aan beide oren heb ik nu. Het spraakvetstaan begint pas bij 90dB. Oftewel zonder hulpmiddelen hoor ik vrijwel niets meer.
  Mijn werk is inmiddels aangepast. Ik kan alleen met heel veel hulpmiddelen mijn werk nog doen.
  Als mijn gehoor nog verder achteruit gaat zal een CI meer opleveren dan een gehoorapparaat.
  Meniere heeft dus heel veel gevolgen voor me gehad. De extra pech voor mij was het feit dat ik al slechthorend was en dat mijn enigzins goede oor door de ziekte is aangetast.

  Beantwoorden

 6. Anoniem 23 januari 2018 at 11:37

  Ik heb de aanvallen op jonge leeftijd al gehad. Vanaf ongeveer 15 jaar. Ik ben nu 26 en ik werk 4 dagen per week. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit heb, alleen wil ik dit niet laten onderzoeken omdat er toch niks valt te doen. Heb van de huisarts neussprays gekregen en ik slik reistabletten wanneer ik aanvallen heb. Enige probleem is dat de reistabletten mij heel erg slaperig en zwak maken. Niemand van mijn collegas weet ervan en mijn man en familie denken dat ik een ijzer tekort heb wat ik niet heb. De stress is enorm wanneer ik aanvallen krijg en ik ook voor de klas moet staan 6 uur lang per dag. Of moet auto rijden. Het kan ieder moment zodanig verergeren dat ik ergens moet gaan stoppen en tegen de muur moet leunen. Het verwarrende eraan is dat ik ook lange tijden heb waarin ik helemaal niks mankeer.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 4 februari 2018 at 17:35

  mijn moeder was al doof door de ziekte van bell sinds kort minere kan dit de doofheid verergeren ze luistert nog slechter sinds ze minere heeft of staat dit los van elkaar weet iemand hoe het zit ze is van nature erg op zich zelf gericht dat maakt het moeilijk om te beoordelen of ze nog wel iets hoort of echt niets meer

  Beantwoorden

 8. Anoniem 26 februari 2018 at 00:14

  sinds 4 jaar geleden is er bij mij de diagnose meniere vastgesteld. dit is gebleken na een E.N.G test. ik ben elke dag misselijk en zweverig. dit gaat soms gepaard met overgeven. ik heb 24 uur per dag een pieptoon in mijn linker oor. in mijn rechteroor, hoor ik klappergeluiden. dit maakt slapen vrijwel onmogelijk. ik werk nog fulltime met een leidingevende rol, wat ik eigenlijk niet meer aankan door de extra lichamelijke druk. ik meld me nooit ziek en ga altijd door. savonds ben ik moe en gebroken. dit komt door slaap tekort en meniere aanvallen. de mensen in mijn omgeving adviseren mij, om het rustiger aan te doen. dit is makkelijk gezegd. mijn kwaliteit van leven is op veel dagen ver te zoeken…….sommige mensen worden boos als je een afspraak afzegt. er heerst veel onbegrip.

  hoe gaan jullie hier mee om?
  hoe gaan de omstanders hiermee om? is er begrip? geven de goed bedoeld advies, waar je niks mee opschiet….
  zijn er nog mensen, die net zoals ik die nog fulltime werken?
  in hoevere durven jullie zich ziek te melden?
  zijn er mensen die afgekeurd zijn? of deels afgekeurd zijn?
  zijn er mensen die vaak NEE zeggen? en hoe wordt er dan op gereageerd?

  Beantwoorden

  • Anoniem 11 maart 2018 at 14:19

   Beste Anoniem, heel herkenbaar als voorheen kostwinner en fulltimer. Er wordt zo makkelijk gezegd dat je rustig aan moet doen maar als je je ziek meld of nee zegt is men niet blij. Niet alleen jij moet nog kunnen accepteren wat er nog wel en niet gaat, maar ook je omgeving. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en met het uitzicht op (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid wordt je dubbel gestraft. Ik zou graag advies willen geven maar weet het ook niet. Ik denk dat het een proces van rouw is en acceptatie. Als je iets niet accepteert kun je het niet veranderen. Zo werk ik kleine dingen veranderend langzaam toe naar een leefbare en acceptabele situatie voor mezelf,wel vanuit de gedeeltelijke ziektewet. Helemaal fulltime gaat er misschien niet meer inzitten maar misschien is er een constructie te bedenken waar ik mee door kan. Merk dat ik daar pas assertief in kan zijn als ik zelf accepteer dat ik ziek ben en mijn grenzen in de gaten heb. Dit duurt lang dus neem de tijd, er zal altijd iemand zijn die meer van je vraagt dan je aankan. Zoals er ook altijd mensen zijn die je onderschatten. Maar wat voor jezelf duidelijk is kan je ook duidelijk overdragen. Sterkte!

   Beantwoorden

 9. Anoniem 1 augustus 2018 at 23:28

  Kun je met de ziekte van Meniére beter zelf auto rijden, dn je laten rijden, omdat je anders misselijk wordt?

  Beantwoorden

  • John 2 augustus 2018 at 09:17

   Niet iedereen zal misselijk worden door “meerijden” …

   Beantwoorden

 10. Anoniem 3 februari 2019 at 12:12

  Veel buiten wandelen. Je spieren compenseren het slechte evenwichtsgevoel van je oren.

  Beantwoorden

 11. Anoniem 28 maart 2019 at 15:57

  klopt rust is het beste medicijn

  Beantwoorden

 12. Anoniem 29 maart 2019 at 15:28

  ik heb het nu weer 3 weken er is bijna niet mee te leven als je zo n aan val hebt maar je bent ook angstig tot de volgende aan val komt dus probeer dat uit je hooft te praten, alle maal sterkte

  Beantwoorden

 13. Anoniem 9 april 2019 at 20:42

  ik heb deze rot ziekte al 7 jaar en moet zeggen, het blijft moeilijk om te accepteren doordat ik soms een jaar lang symptomen vrij ben en dan ineens een jaar lang mee zit te worstelen.. wat ik wel kan aanraden is, neem antihistamine tabletten voor duizeligheid.. want ben al 2,5 jaar duizeligheid vrij sinds ik het inneem maar helaas de andere symptomen zijn niet te onderdrukken

  Beantwoorden

 14. Anoniem 1 mei 2019 at 18:25

  Hoi ik heb een breuk in mijn evenwichtsorgaan . Nog maar aan een evenwichtorgaan dat wekt . In de zomermaanden ben ik dood ziek extreem moe. Kan dus helemaal miks meer. Aks alleen maar liggen dit wordt met de jaren erger en erger

  Beantwoorden

 15. Anoniem 16 juni 2019 at 09:51

  Anoniem
  Zijn er mensen die ervaring hebben een injectie in het trommelvlies met dexamethason?

  Beantwoorden

 16. Anoniem 18 juli 2019 at 01:01

  Ja ik, heb net m’n 1e injectie afgelopen vrijdag gehad. Tot nog toe werkt het niet maar da’s misschien nog te vroeg. Ben veel vaker duizeliger en misselijk dan voorheen.

  Beantwoorden

 17. Anoniem 11 augustus 2019 at 16:54

  Ik ben reeds 23 jaar de bezitter van Meniere , en ik neem al die tijd antihistamine en tevens heb ik een gentamicine kuur ondergaan , en sindsdien ben goed naar behoren en heb al die jaren fulltime kunnen blijven werken. En wat ook goed heeft geholpen is het zo weinig mogelijk gebruik maken van alcohol , en op aanraden van de KNO arts ben ik volledig gestopt met het gebruik van alle producten cafeïne in zit vooral koffie en thee en afgeleiden.

  Beantwoorden

 18. Anoniem 8 december 2019 at 13:34

  Ook ik worstel met de ziekte van meniere! Volgens de huisarts komt het doormijn leeftijd, al 25 jaar maar alles komt door mijn leeftijd , ik ben kennelijk te duur voor een onderzoek! Ik wens al de tobbers sterkte.mooi kerstdagen Lieve groet KIM.

  Beantwoorden

 19. Anoniem 7 maart 2020 at 18:05

  Hallo lieve lezers!

  Mijn aanvallen zijn begonnen na mijn zwangerschap.
  Toen ik mijn 1ste aanval kreeg voelde dat ik duizelig werd en dat ik moest gaan liggen. Zo gezegt zo gedaan, dacht dat het minder zou worden maar inplaats daarrvan begon mijn hele wereld te draaien en kon ik niets meer. Mijn hele lichaam was verlamd kon alleen maar liggen. Op een gegeven moment werd ik misseijk en moest continue braken. Mijn lichaam trilde had eerst warm toen ijskoud en transpireerde heel erg.. Ik kreeg de aanvallen een paar keer per maand.
  Ik kon op dat moment alleen maar rustig plat liggen omdat de aanvallen bij mij minder werden.
  Ik slik ook de anticonceptie,en mijn huisarts dacht eerst dat ik migraine had en vond dat ik de pil door moest slikken.
  Dus ik slik de pil zonder 1 week pauze door.
  Ik moet zeggen dat mijn aanvallen op een gegeven moment minder erg werden en zelfs stopte.
  Ik was zo blij want had mijn normale leven weer terug.
  Ik heb een paar jaar geen aanvallen meer gehad.
  Maar helaas was dit van korte duur.
  Gisteren wou ik samen met mijn man de honden gaan uitlaten wat we altijd rond 21:30 gezamelijk doen.
  Ik zat rustig tv te kijken en wou opstaan om mijn jas te pakken. Mijn jas heb k nog kunnen pakken totdat ik ineens uit het niets heel duizelig werd en wou gaan liggen.Mijn man moest me ondersteunen en vast houden want kon niet meer zelfstandig lopen anders viel ik om. Eenmaal op de bank ging het wel weer ff.Mijn man ging alleen de hondjes doen en vroeg of ik me wel redde,mijn antwoord was ja ,.zolang ik maar blijf liggen.. Toen mijn man de deur uit was besloot uk naar me bed te kruipen omdat lopen niet ging,die fout had ik beter niet kunnen maken,want dat werd me ergste nachtmerrie.
  Eenmaal op me bed begin de ellende,mijn hele wereld draaide kon niet meer overeind komen,en toen kwam het hoor,ik mijn oren begonnen te suizen en sloegen dicht. Ik dacht dit is fouteb boel en begon daarna te kokhalzen,en het kwam er met golven uit. Mijn hele lichaam beefden en kon niet doen. Ik kon zelfs mijn hoofd niet meer optillen,die hing letterlijk over de rand van mijn bed heen en de rest kan je wel invullen want de hele grond lag vol. Eenmaal toen me man thuis was,schrok hij behoorlijk want het was zo lang geleden dat hij mij zo gezien heeft. Hij heeft me gesteund en over me rug gewreven wat ik heel fijn vond en lief,maar als je zo een aanval hebt kan je niet tegen licht, geluid trillingen enz. Dus zei tegen me man dat hij me los moest laten. Ondertussen ging het braken verder,alles zat onder me bed de grond alles. Mijn man wou alles verschonen maar omdat ik letterlijk velamd was kon het niet want kon het bed niet af. Helaas heb ik zo de nacht moeten doorbrengen op een hoekje van het bed dat nog redelijk schoon was.
  Mijn aanval zakte in de nacht eindelijk af en kon ik proberen te slapen. Mijn aanval duurde van 21:30 tot 2:00 in de nacht. Gelukkig konden we alles schoonmaken en het bed verschonen ,en lig ik weer in een heerlijk schoon bed Dit was de ergste aanval die ik gehad heb,ik was bang en nog steeds omdat ik nu niet weet wanneer de volgende aanval eraan komt.
  Ik ben een vrouw van 42 jaar en heb de aanvallen al bijna 21 jaar.

  Beantwoorden

 20. Anoniem 29 augustus 2020 at 10:56

  Ik heb ook meniere , al 3 jaar . Intussen helemaal doof . Een injectie gehad , dat heeft geholpen ,maar nav2 maanden is de meniere weer terug . Op naar de volgende injectie in september. Liever om de 2maanden een injectie dan duizelig en braken en op bed liggen.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 27 december 2020 at 15:06

  ik heb al van men 18de muniere ben nu 33 de aanvallen worden frequenter de ene keer met braken en al de andere keer gewoon enorm dronken en draaierig ben enorm bang om mijn werk te verliezen ik werk als zorgkundig en soms voel ik me zelf als patient hoe kan ik normaal fuctioneren bij een aanval? ?? voel me onzekerder en onzekerder worden iemand tips mvg ann p

  Beantwoorden

 22. Anoniem 1 oktober 2021 at 22:31

  Hallo ik heb ook de ziekte van meniere,,heb veel gebrek en vreselijk ziek.Heb als ik duizelig ben nu half reistaballalet van kruitvat ceneserinne ander merk word ik misselijk en steen sneeuw kwarts aan ketting en doet wonderen geweldig

  Beantwoorden

 23. Anoniem 17 november 2021 at 19:03

  Ik heb een jaar geen last meer gehad nu heb ik al 5 aanvallen gehad achter elkaar

  Beantwoorden

 24. Anoniem 18 november 2021 at 20:00

  Kan mij iemand zeggen wat je moet doen voor een aanval te vermijden want ik voel het soms niet aankomen en zeker als je aan het werken bent

  Beantwoorden

 25. Anoniem 24 november 2021 at 16:50

  Nu na bijna25 jaar opnieuw aanval gehad die er stevig in hakte. In het begin onderzoeken laten doen. Ieder jaar gehoor test bang om doof te worden. Daarna gewoon geaccepteerd dat het bij mij hoorde. Afgelopen jaren ook stress tijden gehad maar het kwam niet terug en nu met pensioen en rust komt het terug. Je kan volgens mij niets doen dan accepteren dat dit er is.

  Beantwoorden

 26. Anoniem 14 maart 2022 at 09:04

  Hoi mede ménière zieken,
  ik heb sinds 7 jaar last van ménière. De ene keer erger dan de andere. Helaas wel regelmatig al is het niet aan te wijzen om de hoeveel dagen. Soms een aanval van een half uur soms dagen op bed in het donker. Ik ben nu bijna 63. Mijn werkomgeving, ikzelf en ,voor mij heel belangrijk, mijn gezin heeft er last van. Durf soms niet alleen de deur uit te gaan. Het maakt mij onzeker. Je sociale leven staat op z’n kop. Het liefst ga ik met (vervroegd) pensioen of laten afkeuren. Ik heb geaccepteerd dat ik het heb maar dat maakt het nog steeds niet makkelijk om ermee te leven. Een dilemma in de tijd dat alles duurder wordt en je een gemiddelde arbeider bent. Weet af en toe niet meer wat ik hiermee moet/kan of moet doen. Wilde dit even kwijt.

  Beantwoorden

 27. Anoniem 19 april 2022 at 12:28

  Het is inderdaad een rotziekte, Ik heb nu al 12 jaar Ménière (leeftijd 49) en mijn tactiek is eigenlijk altijd geweest, kop in het zand en doorgaan. Doorgaan met alle sociale activiteiten en werk. Ik sportte veel om mijzelf zo sterk mogelijk te houden en de zware aanvallen van 4 a 5 uur aan te kunnen. Ik heb mijn leven schijnbaar goed op de rit. Rechts hoor ik bijna niets meer, links is gelukkig goed. Mijn omgeving vindt dat ik weer het circuit in moet gaan. Al eerder gedaan, dexamethason spuit gehad en veel bètahistine geslikt. Tezamen met allerlei anti misselijkheidsproducten. Sinds kort lukt het niet meer om op niveau te sporten, ik krijg steevast een aanval ‘s nachts. Een flinke aderlating. Waarom schrijf ik dit? Omgaan met ménière is lastig, ben best ten einde raad

  Beantwoorden

 28. Anoniem 20 september 2022 at 00:39

  Hallo,
  Sinds mijn 40ste heb ik Meniere,ben er nu 58,de eerst jaren had ik 1 of 2x per jaar een aanval,het oorsuizen verdween ook samen met de aanvallen, sinds 4 jaar heb ik echter continu oorsuis,gebrom,het lijkt of ik mijn hartslag hoor in heftige tonen,blijkbaar bevinden zich daarbloedvaten die daar dr oorzaak van zijn.Sinds dat continu oorsuizen heb ik meer aanvallen,die weken tot maanden duren,soms dagelijks meerdere aanvallen.Ben al een jaar op mutualiteit,werken gaat moeilijk,durf nergens meer alleen gaan,in winkel,supermarkten,waar rumoer is voel ik me echt niet goed,het is vermoeiend!hopelijk zal deze ziekte eens uitdoven,zoals ik soms als gelezen heb,hoop doet leven zeker!

  Beantwoorden

 29. Anoniem 23 september 2022 at 08:32

  Hallo ik heb al jaren idem symtomen met daarbij nekklachten slechtslapen en onzeker te been maar ik ben nog steeds aant werk maar oart time maar idd heel moeilijk

  Beantwoorden

 30. Anoniem 12 december 2022 at 09:11

  Is er al iemand die weet of er op dit gebied vooruitgang is?
  Het beïnvloed bij mij en velen ons leven.
  Ik wil werken maar het lukt niet. Mijn leven is verknald. Ik moet nog 7 jaar naar pensioen toe. Heb nu al het gevoel achter de geraniums te moeten zitten. Maar ik ga door. Maar het zou fijn zijn als er een richtlijn of er meer aandacht voor komt. Deze ziekte sloopt mij. Injecties ik wordt er immuun voor. Ik weet blijven bewegen is het belangrijkst. Dus ook al is het moeilijk, ik blijf bewegen. Die angst is moeilijk onder controle te houden. Ik heb het inmiddels kunnen omdraaien naar boosheid. Ik ben zo f…. boos dat ik niet een normaal leven leid. Dat ik zo boos ben en gewoon toch naar buiten gaat. Soms helpt het en soms niet. Wat en Kl… ziekte is dit zeg. Ik hoop dat er iets meer voor gedaan wordt. Miss koppen bij elkaar steken. Groetjes Anna

  Beantwoorden