Wat is een klaplong?
Wat is een klaplong

Om onze longen liggen 2 vliezen. Het binnenste vlies heet het longvlies en het buitenste vlies heet het borstvlies. Tussen beide longen zit een denkbeeldige ruimte die met een bepaalde vloeistof is gevuld. Hierdoor kunnen de 2 vliezen, zonder veel wrijving, over elkaar schuiven.

Wanneer er een gaatje in één of in allebei deze vliezen ontstaat, kan er lucht tussen beide vliezen komen. Het gevolg is dat het vacuüm of weg is, of dat deze sterk verminderd is. Hierdoor klapt de long daadwerkelijk in. Het volume van de long neemt dan sterk af en in extreme gevallen is de long niet groter dan een vuist. Op dat moment kan het ademen erg moeilijk worden en kun je last krijgen van kortademigheid en benauwdheid.

Oorzaken van een klaplong

Een klaplong kan veroorzaakt worden door:

  • Spontaan
    wanneer een klaplong zonder duidelijke oorzaak ontstaat, praat men van een spontane klaplong. Opvallend is dat dit 5 keer zo vaak bij mannen als bij vrouwen voorkomt. Waarom dat zo is, is nog niet bekend. Daarnaast komt deze longaandoening vaker voor bij mensen met een langer magere lichaamsbouw en bij rokers. Bij mensen die dagelijks meer dan 20 sigaretten roken, komt een spontane klaplong 100 keer vaker voor dan bij niet rokers. Dit komt doordat roken bijna altijd een ontstekingsreactie in de kleine luchtwegen veroorzaakt. Dit kan een verstopping tot gevolg hebben, waardoor de druk in de luchtblaasjes van die kleine luchtwegen toeneemt. Een verhoogde druk kan weer leiden tot een scheurtje in het longvlies. Met een klaplong als gevolg.
  • Ongeval
    Een andere oorzaak is door een ongeval of een verwonding van buitenaf. Wanneer je bijvoorbeeld bij een val een rib breekt, dan kan de gebroken rib een gaatje prikken in één van de longvliezen.
  • Medisch ingrijpen
    Een klaplong door medisch ingrijpen kan ontstaan tijdens het aanprikken van de long als er bijvoorbeeld longweefsel nodig is voor onderzoek, of tijdens een operatie waarbij een deel van de long verwijderd moet worden.
  • Onderliggende longziekte
    Een klaplong kan ook ontstaan als gevolg van een longziekte. Denk hierbij aan astma, longemfyseem en/of COPD.

Symptomen klaplong

Wanneer er sprake is van een spontane klaplong, dan voel je een scherpe en stekende pijn op de borst. Een pijn die uit kan stralen naar de rug, tussen de schouderbladen. Kortademig en een benauwd gevoel, zijn ook symptomen van een klaplong. Echter, dat is afhankelijk van hoe ver de long is ingeklapt.
In sommige gevallen ontstaat er een zwelling in de huid van je borst, rug, armen of gezicht. Deze zwelling is pijnloos en maakt een wat knisperend geluid op het moment dat deze ingedrukt wordt.

Alle symptomen verergeren bij plotselinge hoogte- en drukveranderingen zoals tijdens het vliegen en duiken.

Diagnose klaplong

Op het moment dat je denkt dat je een klaplong hebt, ga dan direct langs je huisarts. Een aantal onderzoeken kunnen dan worden ingezet. Onderzoeken die kunnen bevestigen, dan wel uitsluiten dat het om een klaplong gaat zijn een:

  • Lichamelijk onderzoek. De arts zal de borst bekloppen, om zo te horen of er sprake van een klaplong is.
  • Röntgenfoto van de borstkas en longen.

Behandeling van een klaplong

De behandeling is afhankelijk van de grootte van de klaplong, dus hoever de long is ingeklapt.

  • Conservatieve behandeling
    Een gedeeltelijke of een kleine klaplong gaat in de meeste gevallen vanzelf over. De arts zal een paar dagen berust voorschrijven. De aanwezige lucht tussen de vliezen, wordt dan meestal vanzelf door het lichaam opgenomen en afgevoerd. Een röntgenfoto moet uitwijzen of dat de long weer helemaal ontplooid is en goed op zijn plek ligt.
  • Thoraxdrainage
    Bij een grote klaplong moet de opgehoopte lucht tussen de vliezen worden weggezogen door middel van een drain. Hierdoor zal het vacuüm tussen de 2 vliezen zo snel mogelijk kunnen herstellen.
  • Dichtplakken
    indien een thoraxdrainage niet werkt, dan kan de longarts de long dichtplakken. Dat gebeurt door het inspuiten van een middel, waardoor de longvliezen aan elkaar gaan vastplakken.
  • Operatie
    Heel soms is een operatie noodzakelijk. Hierbij wordt het borstvlies afgestript, waardoor er een wond ontstaat over de hele binnenkant van de borstholte. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het longvlies vastgroeit aan de binnenkant van de thorax.

 

Bronnen: antoniusziekenhuis.nl,  en mmc.nl

Voor meer nieuws kijk op: Huisarts.nl/nieuws/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *