Ieder jaar hebben zo’n 6 miljoen Nederlanders last van een koortslip en wanneer je besmet bent draag je het virus voor altijd bij je. Maar wat is nu precies een koortslip en kun je voorkomen dat je een koortslip krijgt?
Een koortslip
Een koortslip is een virusinfectie van de huid, op of in de buurt van je lippen. De officiële naam is herpes labialis en hij wordt veroorzaakt door een virus; het herpessimplexvirus. De verschijnselen kunnen regelmatig terugkomen, omdat het virus in het lichaam blijft.
Jonge mensen hebben het vaakst last. Wanneer we ouder worden, komt een koortslip meestal minder vaak terug. Mensen die regelmatig een koortslip hebben, hebben dat gemiddeld 3x per jaar.
Wie besmet is, heeft het virus altijd bij zich opgesloten in bepaalde zenuwcellen. Zo nu en dan wordt het virus weer actief en gaat dan via de zenuw naar de huid. Altijd naar dezelfde plek. Vanaf dat moment is het virus besmettelijk en kan er een koortslip ontstaan.
Symptomen van een koortslip
De komst kun je herkennen door de volgende symptomen die elkaar opvolgen:
- Het begint met een tintelend, jeukend of branderig gevoel op de grens tussen de lip en de huid eromheen. Al in deze fase is een koortslip besmettelijk.
- Na enkele uren tot dagen ontstaan er pijnlijke blaasjes, gevuld met helder vocht. De blaasjes gaan stuk, het vocht gaat eruit en er ontstaat een wondje.
- Op het wondje komt een korstje, meestal gelig van kleur. Het korstje valt er na enkele dagen af. De huid eronder is gaaf, en het besmettingsgevaar is voorbij.
- De koortslip geneest dus vanzelf binnen 7 tot 10 dagen en laat geen littekens na.
Oorzaak van een koortslip
De infectie wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. Herpes simplex is één van de vele virussen, die de meeste mensen in hun lichaam dragen zonder dat ze er last van hebben. De meeste mensen worden als kind al met het virus besmet en vervolgens blijft het virus inactief in het lichaam aanwezig. Het gaat nooit meer weg en kan weer actief worden, op het moment dat je een verlaagde weerstand hebt. Bijvoorbeeld tijdens de menstruatie of bij stress en vermoeidheid. Ook als je lichaam bezig is om andere virusinfecties te bestrijden (zoals een verkoudheid of griep), kan het virus geactiveerd worden en een koortslip veroorzaken.
Is een koortslip gevaarlijk?
Een koortslip is in principe niet gevaarlijk, maar voor baby’s is een herpes infectie wel gevaarlijk en kan soms zelfs dodelijk zijn. Vermijd dus lichamelijk contact met een baby wanneer je een koortslip hebt. Bij de mensen die regelmatig een koortslip hebben, is het aan te raden, om ook in de periode dat je geen blaasjes hebt, terughoudend te zijn met zoenen van baby’s. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat niet alleen tijdens een koortslip-periode, maar ook voor het daadwerkelijke ontstaan van een koortslip, het virus besmettelijk is.
Een koortslip wordt dus meestal veroorzaakt door het herpes simplex type 1 virus (HSV-1). Soms kan HSV-1 ook herpes genitalis veroorzaken. Vaak gebeurt dat via orale seks.
Voorkomen van een koortslip
Wanneer je eenmaal een koortslip hebt gehad, dan kan deze terugkomen. Je kunt dit proberen te voorkomen door:
- Wanneer je in de zon gaat een goed beschermend zonnebrandmiddel voor je lippen te gebruiken.
- Voor een goede weerstand zorgen. Dus: goede voeding, regelmatig ontspannen en voldoende lichaamsbeweging helpen je weerstand te verhogen.
- Verder is het belangrijk om je handen regelmatig te wassen, zeker als iemand in je omgeving last van een koortslip heeft.
Behandeling van een koortslip
Een koortslip is meestal onschuldig, daarom wordt deze in principe niet door een dokter behandeld. Je kunt een koortslip zelf behandelen met verschillende crèmes die je kunt kopen bij een drogist of apotheek. Dit kun je gebruiken als je al een koortslip hebt, of als je er één aan voelt komen. Breng crème, zalf of lotion met een wattenstaafje op de koortsblaren aan en was dan je handen.
Peuter nooit aan de plekjes, want zo kunnen ze ontstoken raken. Daarnaast kunnen anderen besmet raken via het vocht uit de blaasjes. Als het vocht ergens anders op de huid terechtkomt, kan de koortsuitslag zich daar uitbreiden.
Wanneer naar de huisarts?
Ga altijd met een kind jonger dan 6 jaar met een koortslip naar je huisarts. Je kind kan hiervan namelijk ernstig ziek worden. Denk dan aan: koorts, opgezette lymfeklieren en pijn en ontstekingen in en om de mond. Soms met kans op uitdroging wanneer je kind niet wil drinken.
Voor iedereen ouder dan 6 jaar geldt dat het verstandig is om naar de huisarts te gaan wanneer:
- De plekjes na 14 dagen niet weg zijn. Dan is het misschien geen koortslip, maar iets anders.
- De ontsteking zich verder uitbreidt.
- Het vocht in de blaasjes niet helder is, maar troebel.
- De blaasjes ook op andere lichaamsdelen voorkomen zoals op de: ogen, vingers, vagina of penis.
Bronnen: Huidinfo en Apotheek.nl
Anoniem 11 februari 2017 at 18:51
Ik heb op zestigjarige leeftijd een hersenontsteking gekregen van de herpesvirus. dat was zeer ernstig. ik heb 3 weken in coma gelegen en daarna nog 3 weken op de intensiefcare afdeling. ik ben daar zeer verlampt uit gekomen. na zes weken in het ziekenhuis ben ik opgenomen in een verpleeghuis. darr ben ik in andrhalf jaar tijd redelijk hersteld. ik kon toen wat lopen met een rollator en buiten op een scootmobiel. Ik woon nu inmiddels 4 jaar weer zelfstandig. En ik ben heel goed hersteld. ik heb wel dat mijn korte geheugen wat slecht is maar dat los ik op met een goed gevulde agenda. ook herken ik geen mensen om mij heen. dat is heel vervelend maar ook daar ga ik goed mee om. de mensen die ik ken weten van dit gebrek dat ik heb. Ik kom dagelijks mensen tegen die ik niet herken. maar ik ben heel goed weer op geknapt en kan mij goed alleen redden.