Iemand zien flauwvallen, daar kan je goed van schrikken. Of misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Waardoor valt iemand flauw en wat moet je doen bij flauwvallen?
Wat is flauwvallen?
Flauwvallen is het verliezen van bewustzijn, doordat de bloeddruk plotseling wegvalt en het bloed heel even niet bij onze hersenen kan komen. Door dit gebrek aan bloed ontstaat er ook een tekort aan zuurstof. Het lichaam gaat dan uit zelfbescherming in de reservestand en je valt flauw. Doordat de spanning in je spieren wegvalt, zak je in elkaar. Lig je op de grond, dan kan het bloed makkelijker naar je hersenen stromen waardoor deze weer genoeg zuurstof krijgen. Het gevolg is dat je bijkomt. De medische term voor flauwvallen is Syncope.
Wat zijn de oorzaken van flauwvallen?
Er is niet één oorzaak, maar er zijn verschillende oorzaken. De ene oorzaak is minder onschuldig dan de andere.
- Te snel opstaan
Wanneer iemand flauwvalt doordat hij of zij te snel opstaat dan noemen we dat orthostatische hypotensie. Hierbij is op het moment van opstaan de doorbloeding niet optimaal en zit er veel bloed in de benen en stroomt er onvoldoende bloed naar de hersenen waardoor je flauwvalt. Zorg ervoor dat wanneer je ligt of zit dat je rustig overeind komt. Een verwante vorm hiervan is wanneer iemand langdurig moet staan en vervolgens flauwvalt. Om dit te voorkomen moet je regelmatig je kuitspieren en bovenbeenspieren aanspannen om zo de doorbloeding te bevorderen. - Hyperventilatie
Door te snel ademen verdwijnen er grote hoeveelheden kooldioxide uit het lichaam en door een lage kooldioxide concentratie vernauwen de bloedvaten in de hersenen waardoor je flauw kunt vallen. - Vasovagale Collaps
Door iets heel angstigs, schokkends of erge pijn kan de zenuw naar het halsgebied, de borstkas en de darm dusdanig gestimuleerd worden dat de hartslag hierdoor verlaagd en dat er een snelle verwijding van de bloedvaten ontstaat. Met het gevolg dat je flauwvalt. Vaak gaat dit gepaard met misselijkheid en een huid die koud en klam aanvoelt. - Problemen met het hart
Flauwvallen kan ontstaan wanneer het hart niet genoeg bloed kan rondpompen om een normale bloeddruk in stand te houden. De oorzaken hiervoor kunnen liggen in hartritmestoornissen of hartklepaandoeningen. Deze patiënten kunnen na het inspannen zich duizelig voelen worden en flauwvallen. - Naast bovenstaande oorzaken kunnen ook uitputting, stress, ziekte en medicijnen ervoor zorgen dat iemand flauwvalt. Bij vrouwen kan flauwvallen ook voorkomen tijdens de menstruatie of zwangerschap.
Wat te doen bij flauwvallen?
Wanneer iemand aanvoelt komen dat hij of zij gaat flauwvallen, dan is het aan te raden om deze persoon op de rug op de grond te leggen met de benen iets hoger dan het hoofd. Hierdoor verbeter je de bloedtoevoer naar de hersenen.
Wanneer je bij iemand een flauwte aan ziet komen, doordat iemand bleek ziet en bezweet is en wellicht wankelt doordat deze persoon duizelig is, loop dan naar deze persoon toe en vang hem of haar op. Dit die je door achter deze persoon te staan en je armen onder de oksels te plaatsen. Leg deze persoon dan voorzichtig op de grond met de benen iets hoger dan de rest van het lichaam.
Wanneer iemand daadwerkelijk is flauwgevallen controleer dan eerst de ademhaling. Kantel het hoofd van het slachtoffer iets naar achteren om zo de luchtweg vrij te maken. Druk vervolgens met de ene hand op het voorhoofd en met de andere hand til je de kin van het slachtoffer iets omhoog. Wanneer je ziet dat de ademhaling normaal is leg dan het slachtoffer op de zij. Maak kleding die de ademhaling zou kunnen belemmeren los. Denk hierbij aan een sjaal of das en zorg ervoor dat het slachtoffer voldoende frisse lucht krijgt. Leg iets vochtigs, zoals een natte doek, op het voorhoofd van het slachtoffer en laat iemand rustig bijkomen. Laat iemand eerst 10 minuten op de grond zitten of liggen en wellicht wil het slachtoffer wat water drinken. Dit mag alleen wanneer iemand volledig bij bewustzijn is.
Wanneer iemand na 2 minuten nog niet is bijgekomen bel dan 112.
Bronnen: Flauwvallen.nl, rodekruis.nl
10 reacties
Ik voel me duizelig
bedankt voor je reactie
Bedankt voor de informatie -S
Je Moet Dan rustig gaan zitten
Ik ben net flauwgevallen en dat is alweer de 8e keer in 1 maand.
ik was ongeveer 12 jaar ik was aan het paardrijden en ik viel flauw en als ik veel hebt gesport dan kan ik soms zwart voor mijn ogen zien of flauwvallen ze denken een klein hersen tumor je
ik voel mij altijd zo misselijk dat ik zwart voor mijn ogen zie en gaat soms flauwvallen
Ga dan eens met de klachten naar de huisarts
Ik ben net flauwgevallen
Had je iets bijzonders gedaan of niet goed/genoeg gegeten? Was er een andere oorzaak? Was je alleen? Ben je buiten bewustzijn geweest?