Zeewier is super gezond

Zeewier is waarschijnlijk vooral bekend uit de Japanse keuken, maar zeewier begint zo heel langzaam aan ook de supermarkten te veroveren. Dat is goed nieuws want zeewier is super gezond.

Wat is zeewier?

Zeewier is een aanduiding die gegeven wordt aan groepen niet verwante algen die in de zee of in brak water leven. Er zijn drie soorten zeewier:

  • Rood wier (dulse en nori).
  • Bruin wier (onder andere wakame).
  • Groen wier (onder andere zeesla en rotswier).

Waarom is zeewier super gezond?

Overvloed aan voedingsstoffen

In zeewier zit een overvloed aan mineralen zoals: calcium, magnesium, natrium, fosfor, kalium, jodium, ijzer en vitamines en chlorofyl. Daarnaast zitten er bijna geen calorieën in zeewier. In totaal zijn er volgens onderzoekers 39 voedingsstoffen in zeewier ontdekt. Maar zeewier is ook een duurzame leverancier van eiwitten.

Zeewier gaat overgewicht tegen

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat een bestanddeel van zeewier ervoor kan zorgen dat het lichaam 75% minder vet opneemt. Dit zou komen door het geheime ingrediënt Alginaat.

Zeewier is goed voor je schildklier

Onze schildklier is een klein orgaan dat ter hoogte van ons strottenhoofd zit en dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen. Door dat zeewier rijk is aan jodium, wordt de schildklier gestimuleerd in haar werking en kan zo optimaal functioneren. Schildklierhormonen zijn van invloed op de stofwisseling van bijna alle lichaamscellen. Ze zijn onmisbaar voor: celstofwisseling, spijsvertering, het instant houden van het zenuwstelsel, temperatuur regulering, vetverbranding, vochthuishouding etc.

Zeewier kan je bloeddruk verlagen

Uit onderzoek is gebleken dat zeewier ook de bloeddruk verlaagt. Omdat zeewier rijk is aan natrium is zeewier een perfecte smaakmaker voor mensen die een zoutloos of zoutarm dieet moeten volgen. Een lage bloeddruk zorgt tevens voor een verminderde kans op hart- en vaatziekten.

Detoxen met zeewier

In zeewier zitten anti-oxydanten die ons lichaam kunnen helpen bij het natuurlijke proces van het detoxen van allerlei afvalstoffen die we vaak teveel in ons lichaam hebben door slecht en teveel eten, teveel stress en eventuele ziektes.

Daarnaast beschikt zeewier over antibiotische eigenschappen en ontstekingsremmende eigenschappen.

Ondanks de voordelen die er kleven aan het eten van zeewier geldt ook hier; geniet met mate! Wanneer de groene ietwat slijmerige sliertjes je tegenstaan, dan is het ook mogelijk om voedingssupplementen te kopen.

 

Bronnen: Voedingscentrum en zeewierwinkel.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *