Onderzoek laboratorium

Een test die zeven verschillende soorten borstkanker identificeert zou binnen twee jaar beschikbaar kunnen zijn, aldus Britse wetenschappers.

De wetenschappers uit Nottingham schrijven in het British Journal of Cancer dat de test artsen kan helpen om een beter op maat gemaakte behandeling samen te stellen voor patiënten, waardoor overlevingskansen vergroot worden.

Borstkanker test

Momenteel worden er twee zogenaamde bio-markers gescreend in borsttumoren. Vorige jaar toonden onderzoekers aan dat borstkanker kan worden onderverdeeld in tien verschillende vormen op basis van de genetische samenstelling van een patiënt.

Deze kunnen echter alleen geïdentificeerd worden met gebruik van gedetailleerde genetische profilering, die kostbaar en onpraktisch is voor de meeste patiënten. Elk type kanker heeft een andere invloed op overlevingskansen, zo benadrukken de onderzoekers.

Tien belangrijke eiwitten

Een team onder leiding van dr. Andy Green van de Universiteit van Nottingham heeft nu een methode ontwikkeld die tien belangrijke eiwitten kan aantonen, die zeven verschillende vormen van borstkanker kunnen identificeren. Dr. Green zegt dat nu meer soorten behandelingen beschikbaar zijn, de besluitvorming met betrekking tot de keuze van de meest geschikte behandelingsmethode, steeds complexer wordt.

“Om de zorg en de uitkomst voor patiënten met borstkanker te verbeteren zal het nodig zijn om effectieve behandelingen beter af te stemmen op geschikte patienten.” Aldus dr. Green. “Verbetering in parallel strategieën moet even belangrijk zijn, om onnodige of ongeschikte behandelingen en bijwerkingen te voorkomen.” De technologie die nodig is om de eiwitten in tumormonsters aan te tonen, bestaat al in de meeste pathologie laboratoria in het Verenigd Koninkrijk, voegde hij eraan toe.

Tijdens het onderzoek zochten de wetenschappers naar de ‘handtekening’ van elke kanker klasse in 1073 tumor monsters afkomstig uit een weefselbank. Daaruit bleek dat 93% in een van de zeven vormen van borstkanker paste, de resterende 7% bleek moeilijker te categoriseren.

Zeven verschillende vormen

Verder onderzoek toonde aan dat de zeven vormen gedefinieerd zijn door verschillende combinaties en niveaus van tien eiwitten in borstkankercellen. Inclusief twee proteïnen die regelmatig geïdentificeerd worden in borstkankercellen, de oestrogeen receptor (ER) en HER2, alsmede andere nog niet eerder opgenomen proteïnen zoals p53, cytokeratine, HER3 en HER4a.

Efficiënter gebruik van behandelingen nodig

Barones Delyth Morgan, chief executive van de Breast Cancer Campaign, die het onderzoek gefinancierd heeft, zegt : “We moeten zorgen dat de levensreddende en levensverlengende behandelingen die we nu al in ziekenhuizen tot onze beschikking hebben, efficiënter gaan gebruiken. Zo kunnen we de juiste behandelingen geven aan degene die er baat bij hebben, en sparen we anderen van onnodige bijwerkingen, zo hopen we in 2050 onze ambitie om borstkanker te overwinnen, bereikt te hebben.

“Deze nieuwe test kan een realistische stap zijn naar het verwezenlijken van de heilige graal in gepersonaliseerde geneeskunde. Waardoor we hoop kunnen geven aan de 50.000 vrouwen die jaarlijks de diagnose borstkanker krijgen in het Verenigd Koninkrijk.

Verder onderzoek noodzakelijk

Dr. Emma Smith, senior wetenschapsvoorlichter bij Cancer Research UK zegt echter dat verder onderzoek nodig is naar de aanpak. “Onderzoek en cutting-edge technologie lichten een tipje van de sluier op,” zegt ze. “Maar het is niet duidelijk of deze set van bio-markers artsen meer nuttige informatie kan geven, dan de tests die nu al in gebruik zijn.”

“We hebben resultaten nodig van aanvullende onderzoeken en klinische testen, om met zekerheid te kunnen zeggen of deze aanpak een goede manier is om verschillende behandelingen te identificeren en de overlevingskans van vrouwen met deze ziekte te verbeteren.”

Bron: BBC Health

1 reactie

  1. Anoniem 5 april 2022 at 15:08

    Bedankt voor goede informatie

    Beantwoorden