Wanneer de zon schijnt dan trekken we er massaal op uit. Heerlijk de zon in. Maar wanneer je na een dag in de zon onder de rode blaasjes en bobbeltjes zit, dan is dat bijzonder vervelend. Wat kun je aan een zonneallergie doen? En kun je het voorkomen?

Wat is zonneallergie?

De meest voorkomende vorm van zonneallergie is Polymorfe Lichteruptie (PMLE). Er is dan sprake van overgevoeligheid van de huid door ultraviolette straling, zowel UVA als UVB straling. Dit veroorzaakt de symptomen als roodheid van de huid, jeuk, brandend gevoel en misschien zwelling. Het wordt veroorzaakt na een normale blootstelling aan de zon, dus niet dat je extreem lang in de zon hebt gezeten. En niet alleen zonlicht kan dit veroorzaken maar ook bijvoorbeeld de zonnebank.

Zonlicht bestaat uit UVA en UVB straling. En bij zonneallergie is er vaak sprake van een niet normale reactie op UVA straling. Het vervelende is dat het zomaar kan optreden terwijl je voorheen nergens last van had als je in de zon kwam.

Hoe krijg je een zonneallergie?

Zonneallergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheid van de huid voor zonlicht, of specifieker, Uv-stralen. Normaal gesproken reageert het lichaam niet op Uv-stralen, omdat deze lichtstralen een dempend effect op het immuunsysteem hebben. Soms komt het echter voor dat deze demping niet plaatsvindt, en het lichaam dus gaat reageren op de binnenkomende Uv-stralen. Het is nog niet bekend waarom de ene persoon last heeft van zonneallergie en de ander niet. Zonneallergie komt voor bij 10 tot 20% van de bevolking in Europa, en ongeveer 3 keer vaker bij vrouwen dan bij mannen. De eerste verschijnselen treden meestal op tussen het twintigste en veertigste levensjaar, bij mannen mogelijk wat later.

Er zijn een aantal factoren die de kans op zonneallergie kunnen vergroten:

 • Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals o.a. sommige antibiotica en de pil.
 • Het gebruik van crèmes of cosmetica in de zon.
 • Contact met planten.
 • Jaargetijde: juist in het voorjaar is de kans op zonneallergie het grootst omdat je huid dan nog niet gewend is het aan zonlicht.

Hoe herken je een zonneallergie?

Zonneallergie ontstaat meestal 1 tot 5 dagen na blootstelling aan zonlicht. Enige uren na het zonnen worden delen van de huid rood, die zijn blootgesteld aan de zon. Er kunnen ook blaasjes of bultjes ontstaan die hevig jeuken. De huid voelt droog aan en er kunnen kleine schilfertjes ontstaan.

Wat kun je doen als je een zonneallergie hebt?

Lichttesten kunnen uitwijzen of UVA, UVB of zichtbaar licht de boosdoener is. Andere door licht veroorzaakte huidaandoeningen kunnen hiermee ook aangetoond worden of dat bepaalde ingrediënten in combinatie met licht de overgevoeligheid veroorzaken.

Lichtgewenning
Bij de meeste vormen van zonneallergie is het voldoende om de huid in het voorjaar geleidelijk aan de zon te laten wennen. Door deze langzame gewenning wordt de huid iets dikker en wordt er pigment aangemaakt waardoor bescherming optreedt tegen het ultraviolet licht. In het voorjaar kan dan dagelijks de blootstelling aan de zon worden uitgebreid. Uiteraard is het dan wel belangrijk om de huid goed te beschermen met een zonnebrandcrème, het liefst met minimaal een SPF30.

Lichttherapie
Afhankelijk van de soort zonneallergie (veroorzaakt door UVA of UVB) en de ernst van de aandoening kan gekozen worden voor ‘hardingskuren’ van de huid op de polikliniek dermatologie in het ziekenhuis. Hierbij wordt ieder voorjaar gedurende een aantal weken, 2 tot 3 keer per week, de huid belicht met een ultraviolet lichtbron.

Zonnebrandcrème
Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen de zon met een zonnebrandcrème. Maar let wel op bij het aanschaffen van een zonnebrandcrème. Een zonneallergie wordt dus vaak veroorzaakt door UVA straling. De SPF op een product geeft de UVB bescherming weer. Mocht een product ook tegen UVA straling beschermen, dan staat dit op de verpakking vermeld door een rondje met UVA erin. UVA bescherming moet altijd tenminste 1/3 zijn van de SPF (dus UVB) die vermeld wordt op het product. Dus hoe hoger de SPF hoe hoger de UVA bescherming. Een sunblock is daarom wellicht een betere keus, hoewel deze ook niet gegarandeerd alle UVA kan tegenhouden. Voorzichtigheid is dus altijd geboden.

Medicijnen
Corticosteroïden onderdrukken de afweerreactie van de huid tegen zonlicht en kunnen dus helpen bij zonneallergie. Corticosteroïden worden ook gebruikt bij eczeem en psoriasis. Verder kunnen antihistamine tabletten de allergische reactie wat onderdrukken.

Waar je nog meer op moet letten

UVA straling komt ook gewoon door glas heen, dus wanneer je last hebt van een zonneallergie let hier dan op. En UV straling weerkaatst op het water (20% van de straling) en op sneeuw (zelfs 80% van de straling).

Denk je dat je last hebt van zonneallergie, ga dan even langs je arts. Door middel van een aantal simpele testen kan deze of dat je wel of niet last hebt van een zonneallergie.

 

Bronnen: mchaaglanden.nl, henw.org en zonneallergie.eu

3 reacties

 1. Anoniem 13 mei 2016 at 17:20

  Heb ook last van de zon maar alleen de onderbenen. Maar jeukt niet en prikkelt ook niet

  Beantwoorden

 2. Anoniem 1 juni 2016 at 01:46

  Ik heb jeuk en het zit me hele lichaam onder behalve mijn gezicht

  Beantwoorden

  • Tandor 1 juni 2016 at 11:22

   Ga eens met de klachten naar de huisarts

   Beantwoorden