Veel mensen hebben in meer of mindere mate last van zonneallergie. Vaak hebben deze mensen dan last van bultjes die jeuken of van kleine blaasjes op de huid nadat de huid in de zon is geweest.
Wat is een zonneallergie?
Zonneallergie, ook wel polymorfe licht eruptie (PMLE) genoemd komt vooral voor bij mannen en vrouwen met een lichte huidskleur. Wanneer je een zonneallergie hebt, dan ben je overgevoelig voor zonnestralen. Na één of meerdere dagen in de zon te zijn geweest kunnen mensen met een zonneallergie uitslag krijgen.
UVA stralen worden gezien als de belangrijkste oorzaak van zonneallergie, vandaar dat het erg belangrijk is om een zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge UVA bescherming.
Ondanks het feit dat een zonneallergie op iedere leeftijd kan ontstaan, ontstaat het vaak rond het 20ste tot 30ste levensjaar. De meeste mensen met een zonneallergie konden daarvoor het zonlicht prima verdragen.
Zonneallergie versus warmte-uitslag
Warmte-uitslag is een vorm van huidirritatie die vaak voorkomt. Echter, de termen zonneallergie en warmte-uitslag worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Maar een warmte-uitslag krijg je niet zo zeer door de zonnestralen, maar door de warmte die de zon genereert. Warmte-uitslag uit zich in de vorming van bultjes met een witgele of rood-roze kleur als gevolg van een verstopping van de zweetklieren. Warmte-uitslag gaat vaak vanzelf weer over wanneer je een koelere omgeving opzoekt.
Symptomen van zonneallergie
De symptomen van zonneallergie zijn hoofdzakelijk te zien in de nek, de ellebogen en / of de onderbenen. En de symptomen bestaan uit:
- Bultjes die jeuken
- Kleine blaasjes die jeuken
- Een rode en schilferige huid (eczeem)
- Zwellingen op de huid
- Extreem droge huid.
Naarmate de huid vaker aan de zon wordt blootgesteld zullen deze symptomen ernstiger worden, omdat de huid op dat moment is aangetast en daardoor veel gevoeliger is voor ultraviolette straling.
Behandeling tegen zonneallergie
- Uit de zon
Op het moment dat je één van deze symptomen hebt dan is het advies om de zon niet meer direct op te zoeken. Ga onder een parasol zitten of onder een luifel. De allergische klachten verdwijnen dan doorgaans met een dag of 10. - Draag kleding
De beste manier om je lichaam tegen zonnestralen te beschermen is door bedekkende kleding te dragen. Denk ook aan je nek om deze te beschermen tegen de zonnestralen. Je kunt een zonnehoed dragen om je nek te beschermen. - Wen aan de zon
Wanneer je zonneallergie niet zo erg is dan kun je het beste je huid al in het voorjaar laten wennen aan zonlicht. En bouw de tijd dan geleidelijk uit. Door deze langzame gewenning wordt de huid iets dikker en wordt er al pigment aangemaakt waardoor bescherming optreedt tegen UV-licht. - Gebruik echter ook in het voorjaar een zonnebrandcrème die bescherming biedt tegen UVB licht en UVA licht.
- UVB therapie
Wanneer je zonneallergie van ernstige aard is dan kan UVB therapie uitkomst bieden. Ieder voorjaar krijg je dan een aantal weken 2 tot 3 keer per week kunstlicht op je huid. Dit kan op de polikliniek dermatologie in een ziekenhuis bij jou in de buurt. - Medicijnen
In uitzonderlijke gevallen wordt gekozen voor een behandeling die bestaat uit het slikken van antimalariamiddelen. Deze medicijnen werden vroeger toegediend bij een malariabesmetting maar inmiddels heeft dit medicijn ook bewezen effectief te zijn tegen bepaalde huidaandoeningen en huidklachten zoals zonneallergie.
Bronnen: Huisarts en Wetenschap en Thuisarts
2 reacties
Ik heb na een dagje zon last van rode uitslag op me borst. Het jeukt niet en het zijn ook geen bultjes. Is dit zonneallergie? Want ik ga over 2 weken op vakantie en wil weten of ik iets extra s moet halen om het tegen te gaan en wat dan?
green drink detox
Het kan een allergie zijn. Gebruik een crème met een hoge beschermingsfactor en smeer je regelmatig in. Blijf ook niet te lang achter elkaar in de zon.