Bescherm je winterhuid, met vitamine C
Bescherm je winterhuid, met vitamine C

Met de winter die voor de deur staat, zitten we nu middenin het verkoudheids- en griepseizoen. Dat is veelal een kwestie van uitzieken en weerstand opbouwen. En voor de meeste onschuldige symptomen, zoals een verstopte neus, zijn er allerhande middeltjes om de symptomen wat te helpen verlichten. Zoals neussprays met een zoutoplossing, bijvoorbeeld van Physiomer, die voor 100% op zeewater zijn gebaseerd. Een neusspray kan verlichting bieden bij een verstopte neus en sinusdruk, waardoor je je prettiger voelt bij een milde (neus)verkoudheid.

Moet je een SPF gebruiken tegen de winterzon?

Dat je je in de zomer goed moet beschermen tegen de zon, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar dat je je ook tegen de winterzon moet beschermen, is bij veel minder mensen bekend. De UVB-straling is de straling in het zonlicht die zorgt dat je huid kan verbranden, met sproeten en pigmenten als zichtbare huidschade tot gevolg. Maar het is de UVA-straling die dieper in de huid doordringt en daar schade op celniveau aan kan richten. Met een snellere huidveroudering, maar ook mogelijk huidkanker tot gevolg. En UVA-straling is er áltijd. Ook bij bewolkt weer, en ook in de herfst en winter. Daarom is een goede zonbescherming het hele jaar door belangrijk. Naast een (zonne)crème met SPF, kan ook een goed vitamine C-serum, zoals van het gerenommeerde SkinCeuticals, je daarbij helpen, op een dieper (cel)niveau.

Wat doet vitamine C voor de huid?

Vitamine C is een wetenschappelijk bewezen krachtpatser voor de huid. Hieronder sommen we een aantal (algemene) eigenschappen ervan op:

Een gezichtsserum met vitamine C:

  • Stimuleert de aanmaak van collageen. De huid wordt steviger en elastischer;
  • Helpt bij de genezing van wondjes en de vermindering van littekens;
  • Verbetert de algehele kleur en textuur van de huid en vermindert hyperpigmentatie;
  • Helpt vroegtijdige veroudering van de huid voorkomen door te beschermen tegen schadelijke uv-straling;
  • Kan (soms) zonschade aan de huid repareren en beschermt deze tegen nieuwe schade die wordt veroorzaakt door vrije radicalen;
  • En last but not least: maakt de werking van een zonnebrandcrème effectiever bij regelmatig gebruik.

Hoe herken je zonschade aan de huid?

Als je huid verbrand is geweest, dan wéét je dat je zonschade hebt opgelopen. Je ziet het ook. Evenals sproetjes en pigmentvlekjes, ook dit zijn zichtbare gevolgen van zonschade. Maar wat je met het blote oog níét ziet, zijn de DNA-veranderingen op celniveau die zonschade teweeg kan brengen. Wat kan uitmonden in vroegtijdige huidveroudering, zoals een verslapping van de huid. Maar in het ergste geval mondt het uit in huidkanker. Wees daarom altijd alert op wondjes of plekjes op je huid die niet goed genezen. Bijvoorbeeld een schilferend, ruw, glanzend en/of rood plekje of bolletje of een oppervlakkige huidontsteking. Of een moedervlek die van vorm of grootte verandert. Ga als je dit ziet altijd even bij de huisarts langs om het te laten checken. In 90% van de gevallen is huidkanker te genezen, mits je er op tijd (lees: vroeg) bij bent.

Wat doet vitamine C voor een zonbeschadigde huid?

Een goed vitamine C-serum, met een concentratie van op zijn minst 5% vitamine C, kan helpen de huid tegen zonschade te beschermen. En bij een hogere concentratie (tussen de 10 en 20%) zelfs helpen reeds gedane schade te helpen repareren. L-ascorbinezuur is daarbij de meest actieve en pure vorm van vitamine C. Met een serum met L-ascorbinezuur heb je dan ook de beste voordelen van vitamine C voor je huid. De topper op dit gebied zijn de vitamine C-serums van SkinCeuticals, die L-ascorbinezuur in hun serums gebruiken. Niet voor niets worden de serum en producten aangeraden door dermatologen wereldwijd. Naast L-ascorbinezuur kun je ook een vitamine-C-derivaat in een serum gebruiken. Dit is minder puur en wat minder effectief, maar ook deze vorm van vitamine C doet wonderen voor je huid, mits in de juiste concentratie.

Hoe gebruik je een serum met vitamine C?

In de strijd tegen zonschade werkt een serum met vitamine C het best. Die breng je aan voordat je je andere verzorgingsproducten gaat gebruiken. Een paar druppels zijn voldoende, die smeer je uit op je gezicht en hals. Vervolgens laat je dit even intrekken, en kleed je je bijvoorbeeld ondertussen aan en poetst je tanden. Daarna breng je je reguliere gezichtsverzorging aan. Met als finishing touch het liefst een aparte zonnecrème met SPF , zeker als je een geschiedenis met huidkanker hebt.

 

– Partnercontent –