Computerogen, astigmatisme of presbyopie: welke lenzen heb ik nodig?
Computerogen, astigmatisme of presbyopie: welke lenzen heb ik nodig?

De ene soort lens is de andere soort niet en dat heeft een reden. Er zijn immers veel verschillende oogafwijkingen die voorkomen bij veel verschillende soorten ogen. Oogafwijkingen kun je dan ook niet zo makkelijk zelf diagnosticeren.

Welke soorten lenzen zijn er voor welke oogafwijkingen? In deze blog zetten we uiteen welke lenzen er onder meer zijn. Om erachter te komen welke oogafwijking je hebt, is een bezoekje aan de opticien echter nooit een overbodige luxe.

Heb ik computerogen?

Om te beginnen met een veel voorkomend probleem onder mensen die veel achter een beeldscherm zitten: computerogen. Computerogen zijn rode, branderige en vaak droge ogen door het vele werken achter een computer of het staren naar een telefoonscherm. Als gevolg hiervan kun je bijziend raken, omdat je ogen lange tijd geconcentreerd zijn op je scherm en dus aangespannen zijn op een bepaalde afstand. Je ogen moeten dan continu hun best doen om op deze afstand scherp te kunnen kijken. Als je bijziend bent heb je lenzen met een minsterkte nodig. Je kunt er dan baat bij hebben om lenzen te dragen die extra geschikt zijn voor droge ogen, zoals silicone hydrogel lenzen.

Zijn reguliere lenzen voor mijn ogen gemaakt?

Heb jij al langere tijd lenzen, maar heb je het idee dat ze niet goed lijken te zitten? Grote kans dat reguliere lenzen niet goed op jouw ogen passen. Reguliere lenzen zijn namelijk ontworpen voor mensen met ronde ogen, terwijl niet iedereen ronde ogen heeft. Als je daarentegen ovaalvormige ogen hebt, dan ben je gebaat bij lenzen met cilinder, die ook wel torische lenzen genoemd worden. Met een vakterm worden ovaalvormige ogen aangeduid als astigmatisme. Zodra je deze lenzen gaat dragen, zal je merken dat lenzen een stuk comfortabeler zitten dan reguliere lenzen. Opticiens kunnen tijdens een oogmeting zien of je ronde of ovaalvormige ogen hebt en je dus reguliere lenzen of lenzen met cilinder bestellen moet.

Geen torische, maar multifocale lenzen

Om in de vaktermen te blijven, kan het zijn dat je presbyopie hebt ontwikkeld. Dit betekent dat je zowel van veraf als van dichtbij niet goed meer kunt zien. Presbyopie wordt ook wel ouderdomsverziendheid genoemd. Het ontstaat vaak vanaf veertig jaar of ouder. Om zowel bijziendheid als verziendheid te corrigeren, moeten de twee sterktes in één lens gecombineerd worden. Draag je alleen lenzen voor bijziendheid of alleen voor verziendheid, dan zal je zicht namelijk op één van de twee afstanden wazig blijven. Multifocale lenzen helpen daarom tegen presbyopie en zorgen ervoor dat jij alles weer haarscherp kunt zien!

 

– Partnercontent –