Misschien kwam je dochter vandaag thuis met een bleek gezicht en koorts. Of voel je een beginnende keelpijn en verstopte neus opkomen. Wat de symptomen ook zijn, je verwacht komende week veel gesnotter en gehoest.

Voordat het virus jou en je gezin uitschakelt, probeer deze tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op verkoudheid en griep. Als je geluk hebt, kunnen ze ook voorkomen dat iedereen in je gezin ziek wordt.

 • Leg een voorraad aan: Wees voorbereid op het griepseizoen. Haal tissues, handzeep, handdesinfectant en papieren handdoeken in huis. Overweeg om een aantal dingen in te slaan ter afleiding van je kinderen wanneer ze ziek zijn, zoals puzzels, kleurboeken en dvd’s.
 • Controleer het medicijnkastje: Zorg ervoor dat het pijnstillers, koorts verlagende medicijnen en andere medicijnen bevat die je gebruikt wanneer je gezin door de griep geveld is, zoals een slijmoplosser of hoestsiropen. Test de thermometer om te controleren of de batterij nog werkt. Reinig de luchtbevochtiger.
 • Wees strikt met handen wassen: Veel verkoudheden en de griep worden verspreid via bacteriën op onze handen. Laat ieder lid van het gezin zijn handen goed wassen met zeep en 20 seconden lang. Vertel kinderen dat zij hun handen moeten wassen zo lang als het duurt om twee keer ‘Lang zal ze leven’ te zingen. Zorg ervoor dat je zelf ook goed je handen wast!
 • Zet ontsmettings-stations op: Zet in iedere kamer een fles handdesinfectant neer. Zorg ervoor dat het ten minste 60% alcohol bevat. Spuit iedere keer wanneer je voorbij een fles desinfectant loopt een beetje van het spul op je handen. Laat alle andere leden van het gezin dat ook doen.
 • Plan voor ziektedagen: Het kan nodig zijn om een aantal vrije dagen op te nemen. Zelfs als je niet ziek wordt, kan het zijn dat je voor je zieke kinderen moet zorgen. Denk daar nu al aan: wat is het beleid binnen het bedrijf waar je werkt? Moet je onbetaald verlof opnemen?
 • Zoek alvast hulp: Je kunt hulp van anderen nodig hebben. Ga na of familieleden eventueel op de kinderen kunnen passen als ze ziek uit school komen. Of vraag de buren om de kinderen naar voetbal of ballet kan brengen mocht je onverhoopt ziek in bed liggen.
 • Desinfecteren: Je hoeft niet de hele dag door elk oppervlak met een ontsmettingsmiddel te bespuiten. Je kunt de meest aangeraakte voorwerpen, zoals deurklinken, afstandsbedieningen en telefoons, iedere dag afnemen.
 • Schakel over op papier: Als iedereen ziek is, gebruik dan papieren handdoeken in plaats van gewone handdoeken in de badkamer. Ruil glazen in voor papieren bekertjes en gooi ze na gebruik weg. Dit verkleint de kans dat je ziektekiemen uitwisselt.
 • Vul de koelkast en voorraadkast: Sla een aantal makkelijk te maken gerechten in voor lunch en avond eten, voor het geval je een aantal dagen moet rusten en herstellen zonder te hoeven koken. Zorg dat er favoriete drankjes en snacks voorradig zijn voor je kinderen. Inclusief een aantal gezonde ‘comfort foods’ zoals kippensoep en pindakaas en jam.
 • Rust uit: Of je nu probeert te herstellen van een verkoudheid of griep, of probeert om deze te vermijden, zorg dat je voldoende slaapt. Leg de kinderen ook op tijd op bed.
 • Haal de griepprik: Een van de beste manieren om griep te voorkomen is door te zorgen dat het hele gezin gevaccineerd wordt. Het kan je huishouden veel ziektedagen en ellende schelen.

Bron: WebMD