De gevolgen van een vitamine D-tekort

Het blijkt dat meer dan 40% van alle vrouwen boven de 50 jaar een vitamine D-tekort heeft. Wat zijn de gevolgen hiervan, en waaraan kan je merken dat ook jij een tekort hebt?

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die een essentiële rol speelt in een aantal belangrijke processen in ons lichaam. Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken. Het wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Wat doet vitamine D precies?

Botstofwisseling

Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit de voeding te halen, en is daarom belangrijk voor stevige botten en tanden. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D in combinatie met calcium, botverlies kan beperken en dat het een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Hierdoor kan vitamine D, samen met calcium, het risico op botbreuken verminderen.

Spierfunctie

Vitamine D is ook van belang voor een goede spierfunctie. Dat zijn niet alleen de spieren in bijvoorbeeld onze armen en benen, maar ook in de hartspier. Spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D-tekort zijn. Voldoende vitamine D in het lichaam is ook verantwoordelijk voor het hebben van een beter evenwichtsgevoel. Hierdoor wordt automatisch ook het risico op valpartijen en eventuele botbreuken kleiner.

Weerstand

Er bestaat steeds sterker bewijs dat vitamine D ook een rol speelt in ons immuunsysteem. De omzetting naar de actieve vorm van vitamine D in de witte bloedcellen, zorgt voor een zogenaamde cellulaire immuniteit. Dit proces wordt in werking gezet door het aanzetten van de productie van een bepaald eiwit, dat bacteriën onschadelijk kan maken. Hierdoor kan voorkomen worden dat men ziek wordt. Echter, veel meer onderzoek is nodig om de exacte rol van vitamine D met betrekking tot onze weerstand te kunnen bepalen.

Hersenfunctie

Uit een Engels onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort, een sterk verhoogde kans op achteruitgang van het denkvermogen geeft. Maar er is meer, een ander onderzoek laat zien dat mensen met lage gehaltes aan vitamine D een grotere kans hebben op een depressie. De reden hiervoor zou liggen in het feit dat een vitamine D-tekort het serotoninegehalte kan verlagen. Een serotoninetekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie.

Celdeling

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling. Door deze functie zou vitamine D een preventief effect hebben op colonkanker. Daarnaast zou vitamine D ook een positieve rol spelen bij onder ander prostaat- en borstkanker.

Herken de symptomen van een vitamine D-tekort

De symptomen bij een vitamine D-tekort zijn bij iedereen anders. Maar de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Chronische vermoeidheid en een tekort aan energie.
 • Zwakkere botten.
 • Spierpijn of krampen ook bij geen overbelasting.
 • Gewrichtspijn.
 • Hyperventilatie.
 • Overgevoelig of bloedend tandvlees.
 • Overgewicht.
 • Regelmatig verkouden zijn.
 • Hartproblemen bij zeer langdurig vitamine D-tekort.

Risicogroepen voor vitamine D-tekort
Volgens de Gezondheidsraad zouden risicogroepen dagelijks voedingssupplementen moeten innemen met 10 mcg vitamine D. Dit is tevens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Risicogroepen zijn onder andere:

 • Kinderen tot 4 jaar.
 • Mensen met een donkere huid.
 • Zwangere vrouwen.
 • Vrouwen die borstvoeding.
 • Wanneer je osteoporose hebt.
 • Wanneer je obesitas hebt.
 • Mensen die weinig met de zon in contact komen, of vaak bedekkende kleding dragen.
 • Vrouwen van 50 jaar en ouder.
 • Mannen en vrouwen ouder dan 70 of wonende in een verzorgings- of verpleegtehuis.

In Amerika zijn er onderzoekers die zelfs stellen dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 25 mcg vitamine D zou moeten zijn.

Bronnen van vitamine D

Vette vis, zoals zalm en makreel, is een belangrijke leverancier van vitamine D. In mindere mate zijn vlees en eieren ook bronnen van vitamine D. Daarnaast voegen Nederlandse producenten vitamine D toe aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (met uitzondering van olie). In roomboter zit van nature vitamine D in, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarine en halvarine. Ook aan kunstmatige babyvoeding wordt vitamine D toegevoegd, maar ook aan zuivelproducten voor kleine kinderen. Dan moet je denken aan producten zoals kwark- en yoghurtproducten, peutermelk, etc.
Voedingssupplementen

Vitamine D-supplementen kun je in iedere drogisterij of apotheek kopen. Het is verkrijgbaar in druppels, pillen, capsules of in een multivitaminen preparaat. Wanneer je zeker wilt weten of dat je een vitamine D-tekort hebt, ga dan naar je huisarts. Deze kan door middel van een bloedtest achterhalen of dat je daadwerkelijk een tekort hebt.

 

Bronnen: Nationaalkompas.nl en vitamine-info.nl

73 reacties

 1. Anoniem 6 april 2017 at 23:06

  Vitamine D tekort

  Beantwoorden

 2. Anoniem 4 augustus 2018 at 20:05

  HEB EEN VRAAG WEET IEMAND DIT HEB AL LANGER LAST VAN SLECHT ZIEN EN ANGSTKLACHTEN

  Beantwoorden

 3. Anoniem 26 augustus 2018 at 12:27

  Niemand kan je op basis van alleen deze klachten een juiste diagnose geven.Laat staan dat hij jou een mogelijke therapie mag aanraden. Advies:ga eerst naar iemand die de juiste diagnose stelt, hoewel het vaak heel moeilijk is de juiste diagnose te stellen!(dit weet ik uit ervaring).

  Beantwoorden

 4. Anoniem 3 september 2018 at 08:56

  Heb zelf een tijd vitamine d tekort gehad. Heb het nu weer. En heb inderdaad ook last van slecht zien, maar eigenlijk alleen met het rechter oog. Angstklachten heb ik ook gehad en 2x een paniek aanval, maar daar ben ik nu gelukkig al vanaf

  Mijn advies, ga naar je huisarts ga bloedprikken en dan krijg je vanzelf te horen of het inderdaad je VitD is.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 21 september 2018 at 13:24

  Wat zijn de richtlijnen van vit d. B12 weet ik wel. En is dat ook verschillend?
  Dat ze zeggen het is OK maar dat het niet goed is.
  Geprikt… Staat. 25 oh vit d totaal..
  75 nmol/L. 50
  Dus zegt me niks…
  Ferretine 117 ug/L. 13.150
  Mijn Ferretine begin augustus zou 123 zijn geweest.maar ik ben gestart met ijzertabletten.

  Beantwoorden

 6. Anoniem 24 oktober 2018 at 10:10

  Heb gisteren te horen gekregen dat mijn waarde 26 was bij vitamine d. Wat bij mij vooral het geval was is het volgende:

  Moe en futloos
  Trager werkende hersenen
  Ook het gevoel dat ik ging flauwvallen nadat ik enorm heet werd in mijn hoofd
  Kreeg ook hoofdpijn
  Tintelingen

  Beantwoorden

 7. Anoniem 25 oktober 2018 at 12:13

  Ik heb ook al lange tijd last van d-tekort. Vorig jaar een kuur gehad met ampullen in een hoge dosis maar zat na de winterkuur nog maar net op 50. Signalen dat ik weer te laag zit zijn dat mijn hart voortdurend overslaat, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, pijn in de gewrichten en evenwichtsproblemen waardoor ik vaker val. Hierdoor heb ik al een aantal keren iets gebroken. Heel vervelend dat de oorzaak maar niet gevonden wordt van het chronisch tekort aan vitamine D. Ik eet gezond, kom elke dag buiten maar kennelijk zorgt iets in mijn lichaam ervoor dat ik de D niet goed opneem.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 29 oktober 2018 at 19:14

  Na periode met vage klachten die steeds meer toenamen bloed laten prikken bij de huisarts. Vit D tekort, morgen ampullen halen bij de apotheek. Mijn klachten: moe, concentratieproblemen, tintelingen tongpunt, duizelig, angstaanvallen in auto, soms wazig zien, hart slaat over, slaapproblemen, onrustige voeten savonds. Iemand ervaring met angst en vit D tekort? (Ik slik nu een jaar sertraline)

  Beantwoorden

 9. Anoniem 3 november 2018 at 00:21

  Ik heb ook vitamine d tekort,moe en geen energie, concentratieproblemen, zware voeten, benen, slaapproblemen, zere tong, duizelig, depressief gevoel etc ook hoge dosis gekregen. Ik heb gehoord als het niet opneemt, dat ze niet alleen fe vitamine d moeten testen maar ook de vitamene d3 ofzo aan de hand daarvan kunnen ze zien of het een tekort is of een verstoring.

  Beantwoorden

 10. Anoniem 9 november 2018 at 06:50

  Ik heb veel last van wazig zien, evenwichts problemen, kramp in benen,hoofdpijn enz ook m,n vitamine D laten bepalen ,ik kwam uit op 28 en heb nu ampullen gekregen,

  Beantwoorden

 11. Anoniem 17 november 2018 at 00:16

  Vorig jaar door HA getest op vit D. Waarde 11🙄.
  Moest ik toen 2x om de 3 weken ampul nemen en toen na 3 weken weer bloedprikken.
  Waarde was toen ruimschoots goed.
  Laatste weken weer allemaal vage klachten: moe, spierpijn, gewrichtspijn, pijn in tandvlees, wazig zien, krampen, depri.
  Vd week weer laten prikken, en ja hoor, waarde 12.
  Moet nu 2 weken 2x per week 2 ampullen slikken, en daarna chronisch tabletten.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 9 december 2018 at 13:31

  Bij klachten laat ook je vitamine b12 testen. Verdiep je er eerst goed in. B12instituut.nl

  Beantwoorden

 13. Anoniem 12 december 2018 at 15:38

  Ik heb last van depressie angstklachten paniek fysiek mentaal zwak allerlei soorten anti depressiva geprobeerd wat ooit wel hielp helpt nu niks meer. Heb Vitamine d tekort waarde 26 ben ook ms patiënt ik slik nu 2 ampullen per week totaal 50000 IE

  Beantwoorden

 14. Anoniem 14 december 2018 at 15:44

  Vit d tekort en b12 tekort en ijzer tekort gaan nog wel eens hand in hand. Let ook op vit b1, b6. Let op: hoge b6 kan flinke klachten geven. Meten is weten, maar bij gebruik voedingssupplementen kan b12 vals verhoogd zijn in het bloed en kan een tekort niet helemaal uitgesloten worden.

  Beantwoorden

 15. Anoniem 4 januari 2019 at 11:18

  Even een bloedtest laten doen bij de huisarts. Je weet dan meteen hoe groot het tekort is. Het best zit de vitamine D waarde rond de 100.

  Beantwoorden

 16. Anoniem 7 januari 2019 at 13:38

  Ging naar de huisarts omdat mijn lichaamstemperatuur zo laag is rond de 35 graden,heb het heel de dag koud,loop in huis met handschoenen aan.bleek ook vit.d tekort te hebben,Heeft iemand deze symptomen ooit gehad.?
  Uur

  Beantwoorden

 17. Anoniem 13 januari 2019 at 15:20

  Voor opname van vitamine d schijn je ook magnesium nodig te hebben. Een vitamine d kuur combineren met magnesiumtabletten is daarom raadzaam.

  Beantwoorden

 18. Anoniem 1 februari 2019 at 19:53

  Dit is niet correct de kan prima alleen, teveel magnesium is ook niet goed

  Beantwoorden

 19. Anoniem 8 februari 2019 at 19:17

  VEELLAST VAN PIJNLIJKE BENEN STIJF GEVOELPIJN IN VOETEN

  Beantwoorden

 20. Anoniem 23 februari 2019 at 18:36

  Jammer dat hierboven wordt gesteld dat het nodig hebben van magnesium incorrect is. Sterker nog, het is in sommige gevallen juist de oorzaak van dat de vitamine D waarde niet omhoog wil. De dokter zegt dan “dat het lichaam vitamine D blijkbaar niet goed kan opnemen” terwijl een magnesiumtekort de werkelijke oorzaak is. Een magnesiumtekort kan alleen goed worden vastgesteld op basis van de celwaarden in het lichaam – de waarde in het bloed is vaak goed zelfs bij een tekort. Daarom wordt magnesiumtekort zelden vastgesteld. Supplementen? Neem Magnesiumcitraat en niet Magnesiumoxide.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 24 februari 2019 at 15:20

  Vitamine d tekort kan een aantal klachten opleveren zoals angst depressie moeheid spierkrampen pijn in de botten duizeligheid zit er nu midden in heb vit d van huisarts gekregen hoop dat dit snel verholpen word word er doodmoe van

  Beantwoorden

 22. Anoniem 26 februari 2019 at 22:22

  Mijn waarde was 57 volgens de dokter prima maar h3b veel klachten en fibromyalgie. De reumatoloog ziet de waarde liever rond de 80. Heb ook hyperventilatie en angst. Wie heeft gelijk de huisarts of de reumatoloog?

  Beantwoorden

  • John 26 februari 2019 at 23:22

   Een bloedwaarde tussen 50-80 is normaal. Maar 57 is wel wat aan de lage kant. Gebruik vitamine D supplement 25 mgc per dag

   Beantwoorden

  • John 26 februari 2019 at 23:23

   Overigens is het niet zo vreemd dat waarde nu wat lager is in de winter.

   Beantwoorden

 23. Anoniem 27 februari 2019 at 15:03

  Is dat niet te laag om hem sneller omhoog te krijgen? Ik hen namelijk veel klachten

  Beantwoorden

  • John 27 februari 2019 at 19:32

   Het is nog maar de vraag of je klachten daardoor worden veroorzaakt

   Beantwoorden

 24. Anoniem 4 maart 2019 at 14:08

  bij mijn huisarts moest ik er op staan om een bloed onderzoek te krijgen na dat ik een vitamine boast heb gehad.ik vindt dat maar vreemd je moet het regelmatig meten. meten is weten en als het te hoog wordt kan het ook weer schade aan richten

  Beantwoorden

 25. Anoniem 7 maart 2019 at 19:53

  bij mij is een vit d gehalte 38. veelste laag. vervelende klachten. zweverig ben al gevallen 3 gebroken ribben, wazig zien . hyperventilatie slecht lopen en depri.
  wat kan ik hier het beste aan doen. dit is de tweedde keer al. ben 71 jaar.

  Beantwoorden

  • John 7 maart 2019 at 20:48

   Gebruik een vitamine d3 preparaat

   Beantwoorden

   • John 11 maart 2019 at 18:37

    Bij de drogist verkrijgbaar

    Beantwoorden

 26. Anoniem 11 maart 2019 at 17:04

  Hé John dat krijgt via dokter of kan gewoon bij de drogist gehaald worden?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 13 maart 2019 at 16:54

  Een bloedwaarde van 50 tot 70 is niet normaal. In maart april, de maanden waarin de winter de waarden heeft aangetast, moet deze niet g steeds plm 100 zijn

  Beantwoorden

 28. Anoniem 21 maart 2019 at 17:36

  Kun je gewoon bij drogisterij kopen.

  Beantwoorden

 29. Anoniem 23 maart 2019 at 04:31

  Ik vertrok op 3 januari 2019 naar Portugal. Kort daarvoor had de huisarts mij medegedeeld dat mijn vit.d gehalte veel te laag was, i.q. 35. Echter de zon in de Algarve, zou dit wel oplossen! Toen ik in maart terug kwam in NL heb ik de huisarts opnieuw een bloedtest laten aanvragen ( ook in verband met een veel te laag Hb in het bloed. Krijg ik tot mijn verbazing iedere week 5600 mcg te slikken voor het d-tekort. Apotheek reageert erg verbaasd. Komt zo weinig voor! Is een dergelijk hoge dosering acceptabel. Normaal gebruikte ik 20 mcg per dag. Het d-tekort schijnt ook veel voor te komen bij vegetariers. Mogelijk dat ik als v.. zo’n hoge dosering van d-vit. heb.Iemand van u dezelfde ervaring? Vriendelijke groet, Gerald

  Beantwoorden

 30. Anoniem 29 maart 2019 at 00:47

  Als vitamine d zo bela grijk is waarom zit het dan niet meer in me pakket ? Terwijl ik t al jarren chronisch moet gebruik.

  Beantwoorden

  • John 29 maart 2019 at 01:52

   Dat is een vraag die je aan de ziektekostenverzekeraar moet stellen

   Beantwoorden

 31. Anoniem 3 april 2019 at 08:12

  Zoon al jaren vitamine d tekort. Toen hij 10 was een waarde van 13. Nu is hij 16, met elke dag 3200ie nu een waarde van 27. Daarnaast een B12 van 95 waar voor hij nu injecties krijgt en foliumzuur van 5. Krijgen de d maar niet omhoog, iemand enig idee hoe dat kan?

  Beantwoorden

  • John 3 april 2019 at 19:35

   eten jullie vegetarisch? Hij komt in de zomer wel in de zon? hij eet vis en vlees? hij heeft geen darmproblemen?

   Beantwoorden

 32. Anoniem 3 april 2019 at 10:54

  Zijn er ook goedkoopere D want bij mijn aphotheker moet ik 15.30 betalen en ik miet ze het hele jaar nemen

  Beantwoorden

 33. Anoniem 5 april 2019 at 10:05

  ik herken veel van deze symptomen, ik heb het ook de hele dag erg koud handen en lippen zijn gewoon blauw
  kan me er niet tegen kleden de kou blijft.
  verder ook heel veel last van overslaan van hart hartkloppingen.
  ben ook regelmatig erg duizelig en sinds een aantal weken ook erg veel last van hoofdpijn soms zelfs echt zware hoofdpijn, wie herkent dit ook?
  heb namelijk lang gedacht dat het tussen mijn oren zat omdat er uit onderzoeken niets kwam, nu weet ik dat ik een ernstig tekort heb.
  gr Ria

  Beantwoorden

 34. Anoniem 5 april 2019 at 10:19

  wie herkent ook de klachten van extreem koud zijn blauwe handen en lippen,
  ook zware hoofdpijn heb ik bij vlagen
  weet dat ik een tekort heb maar wil graag weten of jullie dit ook herkennen

  groeten Ria

  Beantwoorden

 35. Anoniem 8 april 2019 at 17:55

  Hoi, ookk ik kreeg te horen dat mijn vit.D veel te laag is..31! Morgen DCura halen bij de apotheek, en na 3 weken nog een ampul. Hoe gauw merken jullie een vetbetering? ( bij spier/gewrichspijn en duizelig zijn) al gelijk na inname van de vitamine?
  Bedankt en groetjes,Isabelle

  Beantwoorden

 36. Anoniem 16 april 2019 at 22:46

  mijn man hoorde ook van onze huisarts dat hij ( net als veel oudere mensen) ook vitamine d te kort hebt.
  Na mijn vraag wat t beste is om dat niet erger te laten worden was; iedere dag minimaal 30-45 minuten naar buiten.

  Beantwoorden

  • John 16 april 2019 at 22:50

   Dat zou goed zijn als de zon maar schijnt. En dan met blote armen in de zon. Maar daarnaast zou ik toch aanraden om een supplement te gebruiken. Dan starten met 50 mcg per dag voor 14 dagen, daarna 25 mcg per dag maar dan wel blijven nemen

   Beantwoorden

 37. Anoniem 17 april 2019 at 09:50

  Het gaat om de zonkracht. De zon kan wel schijnen maar er kan dan alsnog te weinig zonkracht zijn. En gericht gaan bijslikken wat jouw lichaam nodig heeft. 25 mcg is voor mij veel te weinig bv.

  Beantwoorden

 38. Anoniem 17 april 2019 at 22:34

  Vorig jaar vage klachten veel moe zware benen armen, duizelig, kramp depri gevoel, angst, pillen gekregen voor half jaar van 800ie omdat in bloed 44waarde is, na dat half jaar merkte ik geen verschil ik naar de ha toe wou mij niet laten testen meer op vit d, uiteindelijk zelf aangekruist op lijstje, ze zegt je hebt last van stress wou mij doorverwijzen miss naar ggz, nu de uitslag en is 15 in bloed en nu d cura gekregen 2x in de week 25000 totaal 50000, ongeveer 6 weken en dan over op pillen van 800ie, is het niet teveel

  Beantwoorden

  • John 17 april 2019 at 22:47

   Dat zijn normale doses bij een ernstig tekort

   Beantwoorden

 39. Anoniem 20 april 2019 at 23:36

  Ik heb al 2 maanden last van tintelingen, zware benen.. moeilijk ver kunnen stappen. Heb volgend week afspraak met neuroloog. Heb vit d12 injecties gekregen van huisdokter. 1x per week, maar heb gevoel dat grotere dosering nodig is. Ook slik ik b6 en b12 pillen. Is een vieze ziekte, hopelijk komt het goed.

  Beantwoorden

 40. Anoniem 22 april 2019 at 22:08

  Ik ben naar de huisarts gegaan om mijn vitamine D te laten controleren na bloed geprikt te hebben had ik een waarde van 31.6 toen een boast gekregen van 5600 eenheden. na 6 weken weer geprikt en had ik 38.4. Volgens de apotheek kun je pas effect zien na 3 maanden. Is dit zo?? en wat is de normale waarde van een vrouw van 68 jaar?? zij zeggen 50 is een juiste waarde.
  Klaasje

  Beantwoorden

  • John 22 april 2019 at 22:45

   De waarde zou tussen 50-80 moeten liggen. Idealiter is 75. Het inderdaad wat langer duren…
   Als je een tekort hebt, dan is een oplaaddosis van 5600 IE in ieder geval veel te laag. Dat is geen boost, maar eigenlijk de onderhoudsdosering na een boost van 100.000 IE .
   Wat is je gewicht?

   Beantwoorden

 41. Anoniem 24 april 2019 at 22:15

  na onderzoek blijkt mijn waarde 27 te zijn. nu 4 weken lang 1 x per week 2 capsules van 25.000 IE en daarna 1 x daags kauwtablet van 20 mcg (800 IE). over half jaar weer prikken.

  Beantwoorden

 42. Anoniem 28 april 2019 at 14:00

  Heb een te laag magnesiumgehalte en een te laag d3-niveau in mijn bloed. Suppleren lijkt dus de beste remedie. Ik verdraag echter geen enkel supplement; ook geen door de huisarts en specialist verstrekt “geneesmiddel” (ik trek spierwit weg, val flauw en ben dus al een paar keren in een ambulance afgevoerd). Magnesium probeer ik nu met bananen en chocolade met een hoog cacao-gehalte op peil te krijgen. Per dag neem ik 1000 iE (25 microgram) D3-druppels en dat verdeeld over 3x 3 druppels bij de maaltijd.

  Beantwoorden

 43. Anoniem 1 mei 2019 at 15:19

  Ik heb een vitamine d tekort. Mijn waarde is 9. Heb eerst een ampul van 100.000 ie gehad. Nu elke week 5600 ie capsule. Hoelang duurt het voor je je beter voelt?

  Beantwoorden

  • John 1 mei 2019 at 15:21

   met een waarde van 9 zal het toch wel even gaan duren voordat je vit D een beetje op peil is. Hoe lang kan niemand zo zeggen .

   Beantwoorden

 44. Anoniem 3 mei 2019 at 21:16

  Mijn waarde was te laag. 40. Maar be geen ampil gekregen of iets dergelijks. Iemand hier ervaring mee?

  Beantwoorden

 45. Anoniem 8 mei 2019 at 21:29

  Mijn waarde was van de week 24 en de nieuwe richtlijn schijnt nu sinds kort te zijn dat je 12 weken lang 1 maal per week 25.000 ie moet innemen en dan ern maand wachten en dan weer bloedprikken. ..we zullen zien.

  Beantwoorden

 46. Anoniem 9 mei 2019 at 03:03

  Ik heb en een vitamina d tekort waarde was 28, en ik heb een b12 tekort.

  Ik heb 100.000 ampul gekregen en dan moet ik 2 maanden wachten en nog een 25.000 ampul innemen en dan weer 2 maanden wachten en dan nog een 25.000 ampul innemen. Ik heb dus 3 ampullen gekregen..

  En niks blijvend verder alleen dat zeiden ze..

  Zo raar om te zien dat iedereen verschillende dingen etc krijgt.. maar het zal wel. Ik weet het ook niet.

  Beantwoorden

 47. Anoniem 13 mei 2019 at 22:40

  vitamine d is een vetoplosbare vitamine in tegenstelling tot vit.c of b die wateroplosbaar zijn
  teveel vitamine d stapelt zich en is moeilijk afbreekbaar,tekort is ook niet goed.verschijnselen teveel of vitamine d vergiftiging zijn nierdefecientie,chronische jeuk,tekort vit. d is goed te meten teveel niet.goed opletten op je lichaam dus.bron google.vit.d.vergiftiging.

  Beantwoorden

 48. Anoniem 16 mei 2019 at 19:36

  Zijn er meer mensen die door een vitamine d tekort erg last hebben van duizeligheid/ evenwicht?

  Beantwoorden

 49. Anoniem 17 mei 2019 at 15:30

  Ik prik om de dag b12 al 3 jaar lang . Nu al 6 weken erg ziek 15 kg afgevallen. Gisteren bloed laten prikken en mijn b12 is 250 en vitamine d is 4 . Dit is gevaarlijk laag . Krijg nu 100.000 ampullen vit D voor 3 weken .En ik slik tabletjes vit d 800ie. En nu elke dag b12 prikken . Tot ik weer op de been ben . Erg duizelig. En last van evenwicht. Braken . Buikpijn . Slappe benen . Hoofdpijn . Stijve spieren in nek rug . Onregelmatige hartslag. En zooo moe . Maar kan niet slapen .

  Beantwoorden

 50. Anoniem 18 mei 2019 at 11:27

  Ik had een vitamine d van 9. Inmiddels 5 en een halve week verder en nog weinig verbetering. Eerst ampul van 100.000 ie voor 10 dagen daarna 5600 ie per week. Nog steeds erg duizelig/last van evenwicht

  Beantwoorden

 51. Anoniem 19 mei 2019 at 20:10

  Hoort extreme hoofdpijn ook voor bij vitamine D tekort

  Beantwoorden

  • John 20 mei 2019 at 21:21

   Dat niet echt een bekend symptoom van een vit D tekort

   Beantwoorden

 52. Anoniem 21 mei 2019 at 19:43

  Dat is wat ik ook heb , verder weinig symptomen. Wel steeds vaker en ernstigere hoofdpijn.
  Toevallig kwam bij bloedonderzoek voor de schildklier mijn vit D tekort aan het licht.
  Waarde….15
  Verder geen last.
  Elke week 1 capsule D- Cure forte 100.000 U.I

  Beantwoorden

 53. Anoniem 23 mei 2019 at 18:04

  Goede dag reageerdt u goed op die capsule of veel bijwerkingen ik ga hier zo dadelijk mee starten maar lees alleen maar negatievetijd maak me zorgen om er wel aan te beginnen mvg anita

  Beantwoorden

 54. Anoniem 26 mei 2019 at 10:52

  Ik lees hier dat veel mensen een vit.d3 tekort hebben en ondanks dat sommige mensen extra suplementen gebruiken de waardes niet omhoog komen.Om Vit.D3 goed op te nemen is vit.K2 en Magnesium nodig, t.w. Calcium-Magnesium-Citraat.Zonder deze suplementen is de opname niet optimaal.Ook mijn waarde was veel te laag n.l.49.Moet zijn 50-150.zo hoog als mogelijk.Ook ik had een hele rits van klachten,w.o.Neuropathie (zenuw beschadiging in de benen)Ik gebruik nu 3000 IU=75 microgram per dag en dat moet voldoende zijn voorlopig.

  Beantwoorden

 55. Anoniem 16 juni 2019 at 06:26

  Hallo, ook ik heb een vit.D tekort. Ik heb ook last van angstklachten vooral in ochtend. Ik heb pillen van 25, om dat dagelijks te slikken is dat genoeg? Waarde is 59 ondanks supplement en moet fors omhoog richting 100. Ik hoor het graag mvrgr

  Beantwoorden

  • John 16 juni 2019 at 09:21

   De referentiewaarde voor vit D ligt tussen 25 en 100. Met 59 is er dus geen tekort. Ik denk ook niet dat de angstklachten daar vandaan komen. Met 25 mg en in de zon zitten zou dat goed moeten komen

   Beantwoorden

 56. Anoniem 26 juni 2019 at 12:38

  Ik heb een vitamine d tekort en heb al 3 maanden chronosche pijn in mijn ribben ellebogen en nu sinds kort krampen in mijn beenspieren. Zijn er meer mensen die last hebben van deze klachten?

  Beantwoorden

 57. Anoniem 28 juni 2019 at 14:00

  Ik heb al 4 maanden last van duizeligheid en licht in me hoofd. Bloed laten prikken en me vitamine D had een waarde van 24. Elke week een vitamine D tablet gekregen van de huisarts nu verzet naar 1x per maand als onderhoud. Maar ik heb nog steeds last van licht in me hoofd en hartkloppingen en angst.

  Beantwoorden

 58. Anoniem 9 juli 2019 at 20:47

  Van een vitamine D van 9 naar 70 in 2 1/2 maanden tijd. Helaas nog veel klachten voornamelijk spierzwakte en duizeligheid. Hoe lang kan het duren voordat je je beter voelt?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 9 juli 2019 at 21:08

   Het kan wel even duren,maar je moet je dan toch de vraag stellen of je klachten wel door het vitamine tekort worden veroorzaakt en of er geen andere oorzaak is

   Beantwoorden