De gevolgen van een vitamine D-tekort

Het blijkt dat meer dan 40% van alle vrouwen boven de 50 jaar een vitamine D-tekort heeft. Wat zijn de gevolgen hiervan, en waaraan kan je merken dat ook jij een tekort hebt?

Wat doet vitamine D?

Vitamine D is een belangrijke vitamine die een essentiële rol speelt in een aantal belangrijke processen in ons lichaam. Vitamine D is één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken. Het wordt aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt. Wat doet vitamine D precies?

Botstofwisseling

Vitamine D is nodig om calcium en fosfor uit de voeding te halen, en is daarom belangrijk voor stevige botten en tanden. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D in combinatie met calcium, botverlies kan beperken en dat het een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Hierdoor kan vitamine D, samen met calcium, het risico op botbreuken verminderen.

Spierfunctie

Vitamine D is ook van belang voor een goede spierfunctie. Dat zijn niet alleen de spieren in bijvoorbeeld onze armen en benen, maar ook in de hartspier. Spierzwakte en spierkrampen kunnen één van de eerste symptomen van een vitamine D-tekort zijn. Voldoende vitamine D in het lichaam is ook verantwoordelijk voor het hebben van een beter evenwichtsgevoel. Hierdoor wordt automatisch ook het risico op valpartijen en eventuele botbreuken kleiner.

Weerstand

Er bestaat steeds sterker bewijs dat vitamine D ook een rol speelt in ons immuunsysteem. De omzetting naar de actieve vorm van vitamine D in de witte bloedcellen, zorgt voor een zogenaamde cellulaire immuniteit. Dit proces wordt in werking gezet door het aanzetten van de productie van een bepaald eiwit, dat bacteriën onschadelijk kan maken. Hierdoor kan voorkomen worden dat men ziek wordt. Echter, veel meer onderzoek is nodig om de exacte rol van vitamine D met betrekking tot onze weerstand te kunnen bepalen.

Hersenfunctie

Uit een Engels onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort, een sterk verhoogde kans op achteruitgang van het denkvermogen geeft. Maar er is meer, een ander onderzoek laat zien dat mensen met lage gehaltes aan vitamine D een grotere kans hebben op een depressie. De reden hiervoor zou liggen in het feit dat een vitamine D-tekort het serotoninegehalte kan verlagen. Een serotoninetekort wordt in verband gebracht met het ontstaan van verschillende vormen van depressie.

Celdeling

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de celgroei en celdeling. Door deze functie zou vitamine D een preventief effect hebben op colonkanker. Daarnaast zou vitamine D ook een positieve rol spelen bij onder ander prostaat- en borstkanker.

Herken de symptomen van een vitamine D-tekort

De symptomen bij een vitamine D-tekort zijn bij iedereen anders. Maar de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Chronische vermoeidheid en een tekort aan energie.
 • Zwakkere botten.
 • Spierpijn of krampen ook bij geen overbelasting.
 • Gewrichtspijn.
 • Hyperventilatie.
 • Overgevoelig of bloedend tandvlees.
 • Overgewicht.
 • Regelmatig verkouden zijn.
 • Hartproblemen bij zeer langdurig vitamine D-tekort.

Risicogroepen voor vitamine D-tekort
Volgens de Gezondheidsraad zouden risicogroepen dagelijks voedingssupplementen moeten innemen met 10 mcg vitamine D. Dit is tevens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Risicogroepen zijn onder andere:

 • Kinderen tot 4 jaar.
 • Mensen met een donkere huid.
 • Zwangere vrouwen.
 • Vrouwen die borstvoeding.
 • Wanneer je osteoporose hebt.
 • Wanneer je obesitas hebt.
 • Mensen die weinig met de zon in contact komen, of vaak bedekkende kleding dragen.
 • Vrouwen van 50 jaar en ouder.
 • Mannen en vrouwen ouder dan 70 of wonende in een verzorgings- of verpleegtehuis.

In Amerika zijn er onderzoekers die zelfs stellen dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid 25 mcg vitamine D zou moeten zijn.

Bronnen van vitamine D

Vette vis, zoals zalm en makreel, is een belangrijke leverancier van vitamine D. In mindere mate zijn vlees en eieren ook bronnen van vitamine D. Daarnaast voegen Nederlandse producenten vitamine D toe aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (met uitzondering van olie). In roomboter zit van nature vitamine D in, maar veel minder dan wat er wordt toegevoegd aan margarine en halvarine. Ook aan kunstmatige babyvoeding wordt vitamine D toegevoegd, maar ook aan zuivelproducten voor kleine kinderen. Dan moet je denken aan producten zoals kwark- en yoghurtproducten, peutermelk, etc.
Voedingssupplementen

Vitamine D-supplementen kun je in iedere drogisterij of apotheek kopen. Het is verkrijgbaar in druppels, pillen, capsules of in een multivitaminen preparaat. Wanneer je zeker wilt weten of dat je een vitamine D-tekort hebt, ga dan naar je huisarts. Deze kan door middel van een bloedtest achterhalen of dat je daadwerkelijk een tekort hebt.

 

Bronnen: Nationaalkompas.nl en vitamine-info.nl

203 reacties

 1. Anoniem 6 april 2017 at 23:06

  Vitamine D tekort

  Beantwoorden

 2. Anoniem 4 augustus 2018 at 20:05

  HEB EEN VRAAG WEET IEMAND DIT HEB AL LANGER LAST VAN SLECHT ZIEN EN ANGSTKLACHTEN

  Beantwoorden

 3. Anoniem 26 augustus 2018 at 12:27

  Niemand kan je op basis van alleen deze klachten een juiste diagnose geven.Laat staan dat hij jou een mogelijke therapie mag aanraden. Advies:ga eerst naar iemand die de juiste diagnose stelt, hoewel het vaak heel moeilijk is de juiste diagnose te stellen!(dit weet ik uit ervaring).

  Beantwoorden

 4. Anoniem 3 september 2018 at 08:56

  Heb zelf een tijd vitamine d tekort gehad. Heb het nu weer. En heb inderdaad ook last van slecht zien, maar eigenlijk alleen met het rechter oog. Angstklachten heb ik ook gehad en 2x een paniek aanval, maar daar ben ik nu gelukkig al vanaf

  Mijn advies, ga naar je huisarts ga bloedprikken en dan krijg je vanzelf te horen of het inderdaad je VitD is.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 21 september 2018 at 13:24

  Wat zijn de richtlijnen van vit d. B12 weet ik wel. En is dat ook verschillend?
  Dat ze zeggen het is OK maar dat het niet goed is.
  Geprikt… Staat. 25 oh vit d totaal..
  75 nmol/L. 50
  Dus zegt me niks…
  Ferretine 117 ug/L. 13.150
  Mijn Ferretine begin augustus zou 123 zijn geweest.maar ik ben gestart met ijzertabletten.

  Beantwoorden

 6. Anoniem 24 oktober 2018 at 10:10

  Heb gisteren te horen gekregen dat mijn waarde 26 was bij vitamine d. Wat bij mij vooral het geval was is het volgende:

  Moe en futloos
  Trager werkende hersenen
  Ook het gevoel dat ik ging flauwvallen nadat ik enorm heet werd in mijn hoofd
  Kreeg ook hoofdpijn
  Tintelingen

  Beantwoorden

 7. Anoniem 25 oktober 2018 at 12:13

  Ik heb ook al lange tijd last van d-tekort. Vorig jaar een kuur gehad met ampullen in een hoge dosis maar zat na de winterkuur nog maar net op 50. Signalen dat ik weer te laag zit zijn dat mijn hart voortdurend overslaat, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, pijn in de gewrichten en evenwichtsproblemen waardoor ik vaker val. Hierdoor heb ik al een aantal keren iets gebroken. Heel vervelend dat de oorzaak maar niet gevonden wordt van het chronisch tekort aan vitamine D. Ik eet gezond, kom elke dag buiten maar kennelijk zorgt iets in mijn lichaam ervoor dat ik de D niet goed opneem.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 29 oktober 2018 at 19:14

  Na periode met vage klachten die steeds meer toenamen bloed laten prikken bij de huisarts. Vit D tekort, morgen ampullen halen bij de apotheek. Mijn klachten: moe, concentratieproblemen, tintelingen tongpunt, duizelig, angstaanvallen in auto, soms wazig zien, hart slaat over, slaapproblemen, onrustige voeten savonds. Iemand ervaring met angst en vit D tekort? (Ik slik nu een jaar sertraline)

  Beantwoorden

 9. Anoniem 3 november 2018 at 00:21

  Ik heb ook vitamine d tekort,moe en geen energie, concentratieproblemen, zware voeten, benen, slaapproblemen, zere tong, duizelig, depressief gevoel etc ook hoge dosis gekregen. Ik heb gehoord als het niet opneemt, dat ze niet alleen fe vitamine d moeten testen maar ook de vitamene d3 ofzo aan de hand daarvan kunnen ze zien of het een tekort is of een verstoring.

  Beantwoorden

 10. Anoniem 9 november 2018 at 06:50

  Ik heb veel last van wazig zien, evenwichts problemen, kramp in benen,hoofdpijn enz ook m,n vitamine D laten bepalen ,ik kwam uit op 28 en heb nu ampullen gekregen,

  Beantwoorden

 11. Anoniem 17 november 2018 at 00:16

  Vorig jaar door HA getest op vit D. Waarde 11?.
  Moest ik toen 2x om de 3 weken ampul nemen en toen na 3 weken weer bloedprikken.
  Waarde was toen ruimschoots goed.
  Laatste weken weer allemaal vage klachten: moe, spierpijn, gewrichtspijn, pijn in tandvlees, wazig zien, krampen, depri.
  Vd week weer laten prikken, en ja hoor, waarde 12.
  Moet nu 2 weken 2x per week 2 ampullen slikken, en daarna chronisch tabletten.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 9 december 2018 at 13:31

  Bij klachten laat ook je vitamine b12 testen. Verdiep je er eerst goed in. B12instituut.nl

  Beantwoorden

 13. Anoniem 12 december 2018 at 15:38

  Ik heb last van depressie angstklachten paniek fysiek mentaal zwak allerlei soorten anti depressiva geprobeerd wat ooit wel hielp helpt nu niks meer. Heb Vitamine d tekort waarde 26 ben ook ms patiënt ik slik nu 2 ampullen per week totaal 50000 IE

  Beantwoorden

 14. Anoniem 14 december 2018 at 15:44

  Vit d tekort en b12 tekort en ijzer tekort gaan nog wel eens hand in hand. Let ook op vit b1, b6. Let op: hoge b6 kan flinke klachten geven. Meten is weten, maar bij gebruik voedingssupplementen kan b12 vals verhoogd zijn in het bloed en kan een tekort niet helemaal uitgesloten worden.

  Beantwoorden

 15. Anoniem 4 januari 2019 at 11:18

  Even een bloedtest laten doen bij de huisarts. Je weet dan meteen hoe groot het tekort is. Het best zit de vitamine D waarde rond de 100.

  Beantwoorden

 16. Anoniem 7 januari 2019 at 13:38

  Ging naar de huisarts omdat mijn lichaamstemperatuur zo laag is rond de 35 graden,heb het heel de dag koud,loop in huis met handschoenen aan.bleek ook vit.d tekort te hebben,Heeft iemand deze symptomen ooit gehad.?
  Uur

  Beantwoorden

 17. Anoniem 13 januari 2019 at 15:20

  Voor opname van vitamine d schijn je ook magnesium nodig te hebben. Een vitamine d kuur combineren met magnesiumtabletten is daarom raadzaam.

  Beantwoorden

 18. Anoniem 1 februari 2019 at 19:53

  Dit is niet correct de kan prima alleen, teveel magnesium is ook niet goed

  Beantwoorden

 19. Anoniem 8 februari 2019 at 19:17

  VEELLAST VAN PIJNLIJKE BENEN STIJF GEVOELPIJN IN VOETEN

  Beantwoorden

 20. Anoniem 23 februari 2019 at 18:36

  Jammer dat hierboven wordt gesteld dat het nodig hebben van magnesium incorrect is. Sterker nog, het is in sommige gevallen juist de oorzaak van dat de vitamine D waarde niet omhoog wil. De dokter zegt dan “dat het lichaam vitamine D blijkbaar niet goed kan opnemen” terwijl een magnesiumtekort de werkelijke oorzaak is. Een magnesiumtekort kan alleen goed worden vastgesteld op basis van de celwaarden in het lichaam – de waarde in het bloed is vaak goed zelfs bij een tekort. Daarom wordt magnesiumtekort zelden vastgesteld. Supplementen? Neem Magnesiumcitraat en niet Magnesiumoxide.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 24 februari 2019 at 15:20

  Vitamine d tekort kan een aantal klachten opleveren zoals angst depressie moeheid spierkrampen pijn in de botten duizeligheid zit er nu midden in heb vit d van huisarts gekregen hoop dat dit snel verholpen word word er doodmoe van

  Beantwoorden

 22. Anoniem 26 februari 2019 at 22:22

  Mijn waarde was 57 volgens de dokter prima maar h3b veel klachten en fibromyalgie. De reumatoloog ziet de waarde liever rond de 80. Heb ook hyperventilatie en angst. Wie heeft gelijk de huisarts of de reumatoloog?

  Beantwoorden

  • John 26 februari 2019 at 23:22

   Een bloedwaarde tussen 50-80 is normaal. Maar 57 is wel wat aan de lage kant. Gebruik vitamine D supplement 25 mgc per dag

   Beantwoorden

  • John 26 februari 2019 at 23:23

   Overigens is het niet zo vreemd dat waarde nu wat lager is in de winter.

   Beantwoorden

 23. Anoniem 27 februari 2019 at 15:03

  Is dat niet te laag om hem sneller omhoog te krijgen? Ik hen namelijk veel klachten

  Beantwoorden

  • John 27 februari 2019 at 19:32

   Het is nog maar de vraag of je klachten daardoor worden veroorzaakt

   Beantwoorden

 24. Anoniem 4 maart 2019 at 14:08

  bij mijn huisarts moest ik er op staan om een bloed onderzoek te krijgen na dat ik een vitamine boast heb gehad.ik vindt dat maar vreemd je moet het regelmatig meten. meten is weten en als het te hoog wordt kan het ook weer schade aan richten

  Beantwoorden

 25. Anoniem 7 maart 2019 at 19:53

  bij mij is een vit d gehalte 38. veelste laag. vervelende klachten. zweverig ben al gevallen 3 gebroken ribben, wazig zien . hyperventilatie slecht lopen en depri.
  wat kan ik hier het beste aan doen. dit is de tweedde keer al. ben 71 jaar.

  Beantwoorden

  • John 7 maart 2019 at 20:48

   Gebruik een vitamine d3 preparaat

   Beantwoorden

   • John 11 maart 2019 at 18:37

    Bij de drogist verkrijgbaar

    Beantwoorden

 26. Anoniem 11 maart 2019 at 17:04

  Hé John dat krijgt via dokter of kan gewoon bij de drogist gehaald worden?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 13 maart 2019 at 16:54

  Een bloedwaarde van 50 tot 70 is niet normaal. In maart april, de maanden waarin de winter de waarden heeft aangetast, moet deze niet g steeds plm 100 zijn

  Beantwoorden

 28. Anoniem 21 maart 2019 at 17:36

  Kun je gewoon bij drogisterij kopen.

  Beantwoorden

 29. Anoniem 23 maart 2019 at 04:31

  Ik vertrok op 3 januari 2019 naar Portugal. Kort daarvoor had de huisarts mij medegedeeld dat mijn vit.d gehalte veel te laag was, i.q. 35. Echter de zon in de Algarve, zou dit wel oplossen! Toen ik in maart terug kwam in NL heb ik de huisarts opnieuw een bloedtest laten aanvragen ( ook in verband met een veel te laag Hb in het bloed. Krijg ik tot mijn verbazing iedere week 5600 mcg te slikken voor het d-tekort. Apotheek reageert erg verbaasd. Komt zo weinig voor! Is een dergelijk hoge dosering acceptabel. Normaal gebruikte ik 20 mcg per dag. Het d-tekort schijnt ook veel voor te komen bij vegetariers. Mogelijk dat ik als v.. zo’n hoge dosering van d-vit. heb.Iemand van u dezelfde ervaring? Vriendelijke groet, Gerald

  Beantwoorden

 30. Anoniem 29 maart 2019 at 00:47

  Als vitamine d zo bela grijk is waarom zit het dan niet meer in me pakket ? Terwijl ik t al jarren chronisch moet gebruik.

  Beantwoorden

  • John 29 maart 2019 at 01:52

   Dat is een vraag die je aan de ziektekostenverzekeraar moet stellen

   Beantwoorden

 31. Anoniem 3 april 2019 at 08:12

  Zoon al jaren vitamine d tekort. Toen hij 10 was een waarde van 13. Nu is hij 16, met elke dag 3200ie nu een waarde van 27. Daarnaast een B12 van 95 waar voor hij nu injecties krijgt en foliumzuur van 5. Krijgen de d maar niet omhoog, iemand enig idee hoe dat kan?

  Beantwoorden

  • John 3 april 2019 at 19:35

   eten jullie vegetarisch? Hij komt in de zomer wel in de zon? hij eet vis en vlees? hij heeft geen darmproblemen?

   Beantwoorden

 32. Anoniem 3 april 2019 at 10:54

  Zijn er ook goedkoopere D want bij mijn aphotheker moet ik 15.30 betalen en ik miet ze het hele jaar nemen

  Beantwoorden

 33. Anoniem 5 april 2019 at 10:05

  ik herken veel van deze symptomen, ik heb het ook de hele dag erg koud handen en lippen zijn gewoon blauw
  kan me er niet tegen kleden de kou blijft.
  verder ook heel veel last van overslaan van hart hartkloppingen.
  ben ook regelmatig erg duizelig en sinds een aantal weken ook erg veel last van hoofdpijn soms zelfs echt zware hoofdpijn, wie herkent dit ook?
  heb namelijk lang gedacht dat het tussen mijn oren zat omdat er uit onderzoeken niets kwam, nu weet ik dat ik een ernstig tekort heb.
  gr Ria

  Beantwoorden

 34. Anoniem 5 april 2019 at 10:19

  wie herkent ook de klachten van extreem koud zijn blauwe handen en lippen,
  ook zware hoofdpijn heb ik bij vlagen
  weet dat ik een tekort heb maar wil graag weten of jullie dit ook herkennen

  groeten Ria

  Beantwoorden

 35. Anoniem 8 april 2019 at 17:55

  Hoi, ookk ik kreeg te horen dat mijn vit.D veel te laag is..31! Morgen DCura halen bij de apotheek, en na 3 weken nog een ampul. Hoe gauw merken jullie een vetbetering? ( bij spier/gewrichspijn en duizelig zijn) al gelijk na inname van de vitamine?
  Bedankt en groetjes,Isabelle

  Beantwoorden

 36. Anoniem 16 april 2019 at 22:46

  mijn man hoorde ook van onze huisarts dat hij ( net als veel oudere mensen) ook vitamine d te kort hebt.
  Na mijn vraag wat t beste is om dat niet erger te laten worden was; iedere dag minimaal 30-45 minuten naar buiten.

  Beantwoorden

  • John 16 april 2019 at 22:50

   Dat zou goed zijn als de zon maar schijnt. En dan met blote armen in de zon. Maar daarnaast zou ik toch aanraden om een supplement te gebruiken. Dan starten met 50 mcg per dag voor 14 dagen, daarna 25 mcg per dag maar dan wel blijven nemen

   Beantwoorden

 37. Anoniem 17 april 2019 at 09:50

  Het gaat om de zonkracht. De zon kan wel schijnen maar er kan dan alsnog te weinig zonkracht zijn. En gericht gaan bijslikken wat jouw lichaam nodig heeft. 25 mcg is voor mij veel te weinig bv.

  Beantwoorden

 38. Anoniem 17 april 2019 at 22:34

  Vorig jaar vage klachten veel moe zware benen armen, duizelig, kramp depri gevoel, angst, pillen gekregen voor half jaar van 800ie omdat in bloed 44waarde is, na dat half jaar merkte ik geen verschil ik naar de ha toe wou mij niet laten testen meer op vit d, uiteindelijk zelf aangekruist op lijstje, ze zegt je hebt last van stress wou mij doorverwijzen miss naar ggz, nu de uitslag en is 15 in bloed en nu d cura gekregen 2x in de week 25000 totaal 50000, ongeveer 6 weken en dan over op pillen van 800ie, is het niet teveel

  Beantwoorden

  • John 17 april 2019 at 22:47

   Dat zijn normale doses bij een ernstig tekort

   Beantwoorden

 39. Anoniem 20 april 2019 at 23:36

  Ik heb al 2 maanden last van tintelingen, zware benen.. moeilijk ver kunnen stappen. Heb volgend week afspraak met neuroloog. Heb vit d12 injecties gekregen van huisdokter. 1x per week, maar heb gevoel dat grotere dosering nodig is. Ook slik ik b6 en b12 pillen. Is een vieze ziekte, hopelijk komt het goed.

  Beantwoorden

 40. Anoniem 22 april 2019 at 22:08

  Ik ben naar de huisarts gegaan om mijn vitamine D te laten controleren na bloed geprikt te hebben had ik een waarde van 31.6 toen een boast gekregen van 5600 eenheden. na 6 weken weer geprikt en had ik 38.4. Volgens de apotheek kun je pas effect zien na 3 maanden. Is dit zo?? en wat is de normale waarde van een vrouw van 68 jaar?? zij zeggen 50 is een juiste waarde.
  Klaasje

  Beantwoorden

  • John 22 april 2019 at 22:45

   De waarde zou tussen 50-80 moeten liggen. Idealiter is 75. Het inderdaad wat langer duren…
   Als je een tekort hebt, dan is een oplaaddosis van 5600 IE in ieder geval veel te laag. Dat is geen boost, maar eigenlijk de onderhoudsdosering na een boost van 100.000 IE .
   Wat is je gewicht?

   Beantwoorden

 41. Anoniem 24 april 2019 at 22:15

  na onderzoek blijkt mijn waarde 27 te zijn. nu 4 weken lang 1 x per week 2 capsules van 25.000 IE en daarna 1 x daags kauwtablet van 20 mcg (800 IE). over half jaar weer prikken.

  Beantwoorden

 42. Anoniem 28 april 2019 at 14:00

  Heb een te laag magnesiumgehalte en een te laag d3-niveau in mijn bloed. Suppleren lijkt dus de beste remedie. Ik verdraag echter geen enkel supplement; ook geen door de huisarts en specialist verstrekt “geneesmiddel” (ik trek spierwit weg, val flauw en ben dus al een paar keren in een ambulance afgevoerd). Magnesium probeer ik nu met bananen en chocolade met een hoog cacao-gehalte op peil te krijgen. Per dag neem ik 1000 iE (25 microgram) D3-druppels en dat verdeeld over 3x 3 druppels bij de maaltijd.

  Beantwoorden

 43. Anoniem 1 mei 2019 at 15:19

  Ik heb een vitamine d tekort. Mijn waarde is 9. Heb eerst een ampul van 100.000 ie gehad. Nu elke week 5600 ie capsule. Hoelang duurt het voor je je beter voelt?

  Beantwoorden

  • John 1 mei 2019 at 15:21

   met een waarde van 9 zal het toch wel even gaan duren voordat je vit D een beetje op peil is. Hoe lang kan niemand zo zeggen .

   Beantwoorden

 44. Anoniem 3 mei 2019 at 21:16

  Mijn waarde was te laag. 40. Maar be geen ampil gekregen of iets dergelijks. Iemand hier ervaring mee?

  Beantwoorden

 45. Anoniem 8 mei 2019 at 21:29

  Mijn waarde was van de week 24 en de nieuwe richtlijn schijnt nu sinds kort te zijn dat je 12 weken lang 1 maal per week 25.000 ie moet innemen en dan ern maand wachten en dan weer bloedprikken. ..we zullen zien.

  Beantwoorden

 46. Anoniem 9 mei 2019 at 03:03

  Ik heb en een vitamina d tekort waarde was 28, en ik heb een b12 tekort.

  Ik heb 100.000 ampul gekregen en dan moet ik 2 maanden wachten en nog een 25.000 ampul innemen en dan weer 2 maanden wachten en dan nog een 25.000 ampul innemen. Ik heb dus 3 ampullen gekregen..

  En niks blijvend verder alleen dat zeiden ze..

  Zo raar om te zien dat iedereen verschillende dingen etc krijgt.. maar het zal wel. Ik weet het ook niet.

  Beantwoorden

 47. Anoniem 13 mei 2019 at 22:40

  vitamine d is een vetoplosbare vitamine in tegenstelling tot vit.c of b die wateroplosbaar zijn
  teveel vitamine d stapelt zich en is moeilijk afbreekbaar,tekort is ook niet goed.verschijnselen teveel of vitamine d vergiftiging zijn nierdefecientie,chronische jeuk,tekort vit. d is goed te meten teveel niet.goed opletten op je lichaam dus.bron google.vit.d.vergiftiging.

  Beantwoorden

 48. Anoniem 16 mei 2019 at 19:36

  Zijn er meer mensen die door een vitamine d tekort erg last hebben van duizeligheid/ evenwicht?

  Beantwoorden

 49. Anoniem 17 mei 2019 at 15:30

  Ik prik om de dag b12 al 3 jaar lang . Nu al 6 weken erg ziek 15 kg afgevallen. Gisteren bloed laten prikken en mijn b12 is 250 en vitamine d is 4 . Dit is gevaarlijk laag . Krijg nu 100.000 ampullen vit D voor 3 weken .En ik slik tabletjes vit d 800ie. En nu elke dag b12 prikken . Tot ik weer op de been ben . Erg duizelig. En last van evenwicht. Braken . Buikpijn . Slappe benen . Hoofdpijn . Stijve spieren in nek rug . Onregelmatige hartslag. En zooo moe . Maar kan niet slapen .

  Beantwoorden

 50. Anoniem 18 mei 2019 at 11:27

  Ik had een vitamine d van 9. Inmiddels 5 en een halve week verder en nog weinig verbetering. Eerst ampul van 100.000 ie voor 10 dagen daarna 5600 ie per week. Nog steeds erg duizelig/last van evenwicht

  Beantwoorden

 51. Anoniem 19 mei 2019 at 20:10

  Hoort extreme hoofdpijn ook voor bij vitamine D tekort

  Beantwoorden

  • John 20 mei 2019 at 21:21

   Dat niet echt een bekend symptoom van een vit D tekort

   Beantwoorden

 52. Anoniem 21 mei 2019 at 19:43

  Dat is wat ik ook heb , verder weinig symptomen. Wel steeds vaker en ernstigere hoofdpijn.
  Toevallig kwam bij bloedonderzoek voor de schildklier mijn vit D tekort aan het licht.
  Waarde….15
  Verder geen last.
  Elke week 1 capsule D- Cure forte 100.000 U.I

  Beantwoorden

 53. Anoniem 23 mei 2019 at 18:04

  Goede dag reageerdt u goed op die capsule of veel bijwerkingen ik ga hier zo dadelijk mee starten maar lees alleen maar negatievetijd maak me zorgen om er wel aan te beginnen mvg anita

  Beantwoorden

 54. Anoniem 26 mei 2019 at 10:52

  Ik lees hier dat veel mensen een vit.d3 tekort hebben en ondanks dat sommige mensen extra suplementen gebruiken de waardes niet omhoog komen.Om Vit.D3 goed op te nemen is vit.K2 en Magnesium nodig, t.w. Calcium-Magnesium-Citraat.Zonder deze suplementen is de opname niet optimaal.Ook mijn waarde was veel te laag n.l.49.Moet zijn 50-150.zo hoog als mogelijk.Ook ik had een hele rits van klachten,w.o.Neuropathie (zenuw beschadiging in de benen)Ik gebruik nu 3000 IU=75 microgram per dag en dat moet voldoende zijn voorlopig.

  Beantwoorden

 55. Anoniem 16 juni 2019 at 06:26

  Hallo, ook ik heb een vit.D tekort. Ik heb ook last van angstklachten vooral in ochtend. Ik heb pillen van 25, om dat dagelijks te slikken is dat genoeg? Waarde is 59 ondanks supplement en moet fors omhoog richting 100. Ik hoor het graag mvrgr

  Beantwoorden

  • John 16 juni 2019 at 09:21

   De referentiewaarde voor vit D ligt tussen 25 en 100. Met 59 is er dus geen tekort. Ik denk ook niet dat de angstklachten daar vandaan komen. Met 25 mg en in de zon zitten zou dat goed moeten komen

   Beantwoorden

 56. Anoniem 26 juni 2019 at 12:38

  Ik heb een vitamine d tekort en heb al 3 maanden chronosche pijn in mijn ribben ellebogen en nu sinds kort krampen in mijn beenspieren. Zijn er meer mensen die last hebben van deze klachten?

  Beantwoorden

 57. Anoniem 28 juni 2019 at 14:00

  Ik heb al 4 maanden last van duizeligheid en licht in me hoofd. Bloed laten prikken en me vitamine D had een waarde van 24. Elke week een vitamine D tablet gekregen van de huisarts nu verzet naar 1x per maand als onderhoud. Maar ik heb nog steeds last van licht in me hoofd en hartkloppingen en angst.

  Beantwoorden

 58. Anoniem 9 juli 2019 at 20:47

  Van een vitamine D van 9 naar 70 in 2 1/2 maanden tijd. Helaas nog veel klachten voornamelijk spierzwakte en duizeligheid. Hoe lang kan het duren voordat je je beter voelt?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 9 juli 2019 at 21:08

   Het kan wel even duren,maar je moet je dan toch de vraag stellen of je klachten wel door het vitamine tekort worden veroorzaakt en of er geen andere oorzaak is

   Beantwoorden

 59. Anoniem 13 september 2019 at 09:11

  Ik had in 2016 een lage waarde van 46, nu weer laten prikken en zit op 60. Net na de zomer, dit lijkt me toch wel aan de lage kant in September? Ben ook erg gevoelig, angstig etc. Wordt al paniekerig na 2 bakken koffie. Ben een man van 28 jaar.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 13 september 2019 at 18:08

   Gevoelig en angstig en paniekerig na 2 koppen koffie is niet van de Vit D.
   60 is wat aan de lage kant, maar wordt toch niet als tekort gezien. Haal een vit D supplement en neem dagelijks 25 mcg

   Beantwoorden

 60. Anoniem 17 september 2019 at 01:07

  Cafeïne kan je ook een opgejaagd/paniekerig gevoel geven, je kunt ook cafeïne vrije koffie drinken, is even wennen, maar word je niet onrustig van.

  Beantwoorden

 61. Anoniem 24 september 2019 at 17:10

  Voor diegene die de vraag stelde over de vergoeding van D3 tabletten.
  De gewone tabletten die je dagelijks in zou moeten nemen worden niet meer vergoed.
  de wekelijkse vitamine capsule word

  Beantwoorden

 62. Anoniem 24 september 2019 at 17:12

  De dagelijkse vitamine d3 tabletten worden idd niet meer vergoed.
  De wekelijkse tabletten wel.

  Beantwoorden

 63. Anoniem 2 oktober 2019 at 22:08

  Beste mensen,
  Heb al hele jaar 24/7 last van licht gevoel in mijn hoofd met daarbij vermoeidheid, weinig energie, angst en depressie. Bloed laten prikken, waarde vit D 28, maar ik kreeg geen ampullen van de huisarts en volgens haar komen mijn klachten nier door de vit D te kort, ik heb alle onderzoeken al gehad en niets kwam eruit ( evenwichtsonderzoek, neuroloog, kno, psycholoog, fysio). Maar ik zie hier wel veel mensen met Vit D tekort met evenwichts klachten. Nu heb ik voor mijzelf via internet vit D forte besteld, ik hoop dat het echt gaat helpen, want ben echt radeloos en heb drie kleine kinderen voor wie ik zorgen moet en met deze klachten lukt dat niet.

  Beantwoorden

 64. Anoniem 3 januari 2020 at 00:03

  Heb ook al jaren een vitamine D tekort. De oorzaak bij mij lag in een glutenallergie, waardoor mijn lichaam geen vitamine D opneemt. Aan te raden om daar op te laten checken.
  Klachten zoals, moe, geen eetlust, depressieve gedachten horen daar zeker bij. Als mijn vitamine D weer wat hoger is heb ik er geen last van.
  Helaas kan ik niet goed tegen de vitamine D ampullen. Dus het gaat moeizaam omhoog.

  Beantwoorden

 65. Anoniem 7 januari 2020 at 18:33

  Dat herken ik! Ik kwam op deze site terecht, omdat ik op zoek was naar een evt. verband tussen D3 tekort en extreem koud hebben! En de hoofdpijn ken ik ook.

  Beantwoorden

 66. Anoniem 7 januari 2020 at 19:16

  Joh, ik heb al jaren last van slecht zicht, ook in mn rechteroog. Vraag me al die tijd al af waarom rechts. Jeetje.

  Beantwoorden

 67. Anoniem 15 januari 2020 at 15:24

  Ik heb sinds een maand of 2 hartkloppingen, de hele dag door. Hartfilmpje laten maken, niets zorgelijks aan de hand. Op eigen initiatief/aandringen bloed laten prikken. Vitamine d gehalte 43. Ik slik nu vijf dagen 1x 25 mcg vit d. Wanneer is in alle redelijkheid verbetering van de hartkloppingen te verwachten? (het maakt me doodmoe).

  Beantwoorden

  • John (moderator) 15 januari 2020 at 20:48

   Het is nog maar de vraag of de klachten überhaupt door vit D veroorzaakt worden. Met 25 mcg gaat het wel heel erg lang duren voordat het gehalte gaat stijgen
   Heb je wellicht stress/spanningen?

   Beantwoorden

 68. Anoniem 11 februari 2020 at 19:56

  B12 moet tussen 150 en 200 zijn was bij mij nog maar 40 ik krijg 4x per week B12 injecties anders kom ik in rolstoel en vit d is minimum 50 was bij mij 18 dus heb 5600 vt D supplement huisarts in 80 mg capsules 1x per week lees klachten gevolgen B12 te kort en d te kort scbrikbarend

  Beantwoorden

 69. Anoniem 26 februari 2020 at 11:16

  Ik heb een trage schildklier sinds 2 jaar na een trauma. Daarvoor was ik altijd gezond. Nu blijf ik maar kwakkelen en heb veel onderzoeken en kosten gehad. Nu blijk ik ook lage vit.d 41 te hebben. Foliumzuur te hoog 33. Hebben deze 2 verband met elkaar? Heb laatst 2 maanden duizelingen gehad bij liggen of opstaan. Dit is nu bijna weg. In die zelfde tijd kreeg ik in avond zo erg koud dst mijn spieren begonnen te trillen! Temp.was 36,2. Schuld werd gegeven aan schildklier/auto imuun. Ik heb sinds herfst elke dag vit.d geslikt en drink melk, yoghurt, roomboter etc.elke dag even buiten. Dus hoe kan ik weer vit.d tekort hebben? Helpt nemen van zonnebank in wintermaanden ook?? Mijn a-tpo was 311 en als ik vraag om onderzoek naar deze antistoffen zeggen ze is niet nodig of weten ze niets te doen! Maar die antistoffen vallen wel mijn eugen cellen aan!! Oorzaak gaan ze niet naar kijken. B12 is 485. Magnesium 0.81 wat kan ik met tekorten nog doen? Eigenlijk zou ik elk half jaar getest moeten worden gezien auto imuun

  Beantwoorden

  • John (moderator) 26 februari 2020 at 11:59

   Het zijn toch vragen die je met de behandelend specialist moet bespreken. Die heeft namelijk alle relevante informatie

   Beantwoorden

 70. Anoniem 1 maart 2020 at 08:18

  Bij mij is in janauari ook tekort aan vit D vastgesteld en via de huisarts er iets voor gekregen. De eerste 4 week, 1x per week een ampul van 25.000 IE en daarna elke week een capsule van 5600 IE. Nu kamp ik sinds ik met de capsules ben begonnen enorm met een bepaalde soort kramp, met name bij m’n ribben. Zowel links, rechts, zijkanten, het wisselt telkens…Herkend iemand dit?

  Beantwoorden

 71. Anoniem 18 april 2020 at 15:54

  Misschien een tekort aan magnesium ? Magnesium en vitamine D werken wel samen.

  Beantwoorden

 72. Anoniem 20 mei 2020 at 22:18

  Magnesiumcitraat nemen plus vitamine d3 druppels met toegevoegde k2. Vitamine D3 en K2 hebben elkaar nodig voor goede opname mondslijmvlies. Druppel 1 tot 2 onder de tong. Goed is ook om calciumrijke voeding daarnaast te nemen zoals kaas, melk, kwark, etc. Vitamine d en calcium werken samen. Ik raad de mensen aan naar een goede orthomoleculair arts of homeopaat te gaan. Zij kunnen een behandelplan op maat maken speciaal naar uw lichamelijke behoeften. Bij aanvullende ziektekostenverzekering wordt deel vaak vergoed. Ook moet met de bioactieve vormen van vitaminen en mineralen slikken i.p.v. die bij Kruidvat etc. te koop zijn. Hierin zitten teveel toevoegingen die de lever kunnen overbelasten. In pure vorm in een supplement onmisbaar bij chronische klachten. Eet zowiezo ook meer vers en onbewerkt en laat junkfood en bewerkte voeding, incl. suiker staan. Af en toe kan geen kwaad, maar veel mensen lopen met tekorten aan voedingsstoffen omdat onze voeding dit minder bevat. Laat ze dat maar eens objectief gaan onderzoeken door een onafhankelijk onderzoekteam.Ziekte en klachten is vaak te wijten aan stress, teveel toxiteit en minder vitaminen in voeding. Ook junkfood en zoetigheid i.p.v. gezonde voeding is een reden. Men is verslaafd aan deze troep geworden met alle gevolgen van dien. Koop een betere voedingssupplement en laat dit onderzoeken bij een alternatief therapeut die goed aangeschreven staat en lid is van een beroepsvereniging.

  Beantwoorden

 73. Anoniem 25 mei 2020 at 23:06

  Hallo ,

  Ik heb ook een vitamine D tekort de waarde was 26 en met wat boosters van dokter en capsules kwam ik weer rond de 90 uit mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon.

  Klachten waren : constant zenuwachtig , angst aanvallen , vermoeidheid , duizelig, slapeloosheid, depressief gevoel.

  Ik dacht nu komt er mooi weer ik hoef niet weer te slikken en alles ging weer goed.

  Totdat…

  Ik weer angstaanvallen kreeg en weer zenuwachtig en niet kunnen slapen en een rotgevoel elke dag..

  Bloed weer laten testen ja weer te laag nu 43 maar toch ..

  Mensen echt het word zwaar onderschat en gauw gezegd je hebt een angststoornis of je bent depressief maar luister naar jezelf en je lichaam.
  Deze klachten kunnen echt door vitamine D ontstaan ook al zeggen dokters van niet.
  In de natuurgeneeskunde weten ze wel beter.

  Ik heb nu mijn vitamine D weer op peil en voel me weer heerlijk als vanouds.

  Beantwoorden

 74. Anoniem 10 juni 2020 at 21:10

  Mijn klachten waten: slecht slapen, krampen en pojn in de onderbenen, duizeligheid, gejaagd gevoel, zweetaanvallen ‘s nachts, somberte. Volgens de huisarts zat het tussen mijn oren. Gezocht op internet naar de oorzaak. Zelf vitamine D gevonden. Aangedrongen op bloedtest. Uitkomst: 45.7 in september. Nu, na een half jaar 25mcg vitamine D innemen zijn de meeste klachten weg. Helaas af en toe ‘s nachts nog pijnlijke benen. Ik neem dagelijks 10 mcg vit. D nu en soms magnesium citraat. Dat laatste lijkt te helpen. In de herfst stap ik over op 25mcg vit D in olijfolie.

  Beantwoorden

 75. Anoniem 22 juli 2020 at 23:20

  Ik heb vit D waarde van in mei 55 en in juli 50 zodat is dus te laag,Ook vit B12 is laag 237 Ik ben de hele dag Duizelig en als ik loop op straat het gevoel dat ik ga vallen Veel hoofdpijn en vreselijke pijnen in mijn voeten en heel veel vocht in mijn voeten Heb capsule van 250000 gekregen .Apotheek zegt datik.2keer per maand moet innemen ik voel me echt naar al maanden

  Beantwoorden

 76. Anoniem 28 augustus 2020 at 09:00

  Hoi allen…de laatste tijd voelde ik mij heel moe en echt in niets zin… heb 2 weken geleden bloed genomen en mijn waarde was 26.5 ng/mL. Ben dan zelf naar de apotheker geweest en ze hebben mij dit merk voorgeschreven D-cure – D-Cure 25.000 IE Ampullen. Doosje van 12 ampullen .. nu is de vraag hoeveel moet ik er per dag/week van nemen? in de bijlsuiter staat enkel : lage doses : 1 ampul per maand – middelmatige dosis: 1 ampul per week – hoge dosis: 3 ampullen per dag gedurende 1 tot 2 maanden.

  Wat mij toch verontrust, is dat we nu Augustus zijn en we toch de afgelopen maanden heel veel zon hebben gehad… is het dan niet beter dat ik een permanente ( jaarlijkse) kuur neem met een dagelijkse dosis?

  Vorig jaar rond November had ik hetzelfde en heb toen ook dezelfde ampullen gebruikt..4 weken 1 ampul per week en nadien 1 ampul per maand… maar ik weet de Vit D waarde niet meer die ik toen had.

  Bedankt

  Beantwoorden

 77. John (moderator) 28 augustus 2020 at 10:00

  Ook nu beter weer 4 weken 1 ampul per week en nadien 1 ampul per maand gebruiken. Hierna zou je tabletten vit D3 kunnen gebruiken dagelijks 25 mcg

  Beantwoorden

 78. Anoniem 29 september 2020 at 20:39

  als ik 2uur getennis heb moet ik snacht niet slapen van de spierkrapen zeer pijnlijke ik lees hier dat het zou kunnen door vit d te kort bloeduitslag van 20-3-19 vit dh -17,7 ik denk dat dit de oorzaak is

  Beantwoorden

 79. Anoniem 25 oktober 2020 at 00:01

  Ik heb ook vaak een vitamine D te kort. Hij was 38 en is nu 37. Krijg van de dokter dan ook iedere keer ampullen. Ik heb last van wazig zien, vergeetachtigheid, moe, depressie, vermoeide onrustige zware benen (hiervoor gebruik ik bional v-nal cream is echt mijn wondermiddel, alleen nog maar online te bestellen). Laatst een paar keer hardgelopen maar de spierpijn bleef maar hangen/werd erger nu blijkt dit ook door een tekort aan vitamine d te komen. Hiervoor gebruik ik nu tantum overbelasting en blessure echt ook een fijn product). Nu ben ik ook veel aangekomen zonder het eraan gegeten te hebben, ben benieuwd of hier ook mensen last van hebben, ik las namelijk zoiets.

  Beantwoorden

 80. Anoniem 25 oktober 2020 at 00:09

  Ik heb veel last van wazig zien, vermoeidheid, duizelig, licht in mijn hoofd, vergeetachtigheid, zware onrustige benen (gebruik hiervoor bional v-nal cream echt een aanrader) heb snel spierpijn (gebruik hiervoor tantum, overbelasting en blessure) en sinds kort veel aangekomen zonder dat het eraan gegeten is. Laagste waarde die ik heb gehad is 25. Nu is het 37 dus ga weer ampullen slikken.

  Beantwoorden

 81. Anoniem 29 november 2020 at 20:23

  Ik ga al vanaf mijn 20ste (nu 40jr) naar de Dr. ivm mijn gezondheidsklachten (oververmoeidheid, zwakke botten, ademhalingsklachten, extreem haaruitval, constant gebrek aan zuurstof, bleek..en snel dik worden terwijl ik gezond eetpatroon heb met porties, depressief aanvallen en constant angstig zijn en gedachten hebben dat mijn lichaam zou begeven en ik niet zou overleven. Volgens de Dr. zie ik er goed en gezond uit (zie verzorgd uit en heb een leuk uitstraling) en zouden mijn klachten tussen de oortjes zitten. Inmiddels 40 jr. Ik 20 jr met onzekerheid geleefd omdat ik dacht dat ik tumoren had en dat het alleen niet ontdekt is. Tot een keer hoorde van een vriendin van mij dat ik mij moest laten testen op vitamine D. En had uitslag van 12 mol plus bloedarmoede!

  Beantwoorden

 82. Anoniem 9 december 2020 at 08:45

  Wat heftig. En wat lijken uw symptomen sterk op die van mij! Ik ben gisteren via een bloedonderzoek erachter gekomen dat ik een VIT-D tekort heb. Nu 12 weken ampullen en dragees slikken en dan bijhouden met zelf gekochte supplementen.

  Beantwoorden

 83. Anoniem 16 december 2020 at 11:49

  Ik heb laaste paar maanden last van angst , zenuwachtige gevoel , licht depressie klachten, Heb bloed laten prikken en me vitamine D waarde was 20. Heb nu kuur gekregen dat ik 1 keer per maand moet innemen maar het schiet zo niet op

  Beantwoorden

 84. John (moderator) 16 december 2020 at 19:38

  Het zal even duren voordat de vit D weer op peil is. En dan is het natuurlijk nog maar de vraag of het vitaminetekort dan ook de oorzaak van de klachten is

  Beantwoorden

 85. Anoniem 24 december 2020 at 15:02

  Ik heb laaste maanden last angst, zenuwachtig gevoel in me buik,lichte depressieve klachten. Mijn waarde was ook 20. Zie veel mensen met te de zelfde klachten

  Beantwoorden

 86. Anoniem 24 december 2020 at 17:10

  Ja ik heb precies zelfde klachten momenteel en ook mijn waarde is 20

  Beantwoorden

 87. Anoniem 24 december 2020 at 17:15

  Hoi John , ik heb bloed test gedaan er komt niks uit alleen dat mijn vitamine d blijkbaar erg laag is mijn waarde is ook 20 en heb ook die angst klachten depressieve klachten en zenuwachtig gevoel

  Beantwoorden

 88. John (moderator) 24 december 2020 at 18:34

  Dan is het tijd dat er wat aan de vit D gedaan gaat worden

  Beantwoorden

 89. Anoniem 25 december 2020 at 15:55

  Hey John heb een vraag mijn vitamine d is laag waarde is 20, nou heb ik van de huisarts capsulles gekregen 2500 ie 1x per maand is dat niet veelste laag zou ok zelf wat erbij kunnen kopen.? Want ze raden af van niet maar voel niet echt veel .

  Beantwoorden

 90. John (moderator) 25 december 2020 at 17:39

  Dat is idd veel te laag
  Bij een tekort zou de dosering 400–1000 IE colecalciferol (vit D3) per dag moeten zijn. Hoe oud ben je?

  Beantwoorden

 91. Anoniem 25 december 2020 at 17:51

  John ik ben 29 jaar oud

  Beantwoorden

 92. Anoniem 25 december 2020 at 18:08

  Ik ben 29jaar oud

  Beantwoorden

 93. John (moderator) 25 december 2020 at 19:21

  Dan mag de dosering toch echt omhoog. Bespreek het met je huisarts

  Beantwoorden

 94. Anoniem 25 december 2020 at 19:33

  Ja ben al sinds november met ze bezig. Ze blijven volhouden dat het goed is wordt er gek van. Want heb last van zoveel dingen zenuwachtig gevoel soms angstig slecht slapen en ben zo moeee heb geen energie.

  Beantwoorden

 95. John (moderator) 25 december 2020 at 20:57

  Haal dan een potje Vit D3 van 25 mcg en neem die elke dag erbij

  Beantwoorden

 96. Anoniem 25 december 2020 at 21:00

  Okey ga ik doen dank u voor u tijd!

  Beantwoorden

 97. Anoniem 26 december 2020 at 16:00

  Dag jhon had nog een vraag ben de zelfde dame van gisteren van 29jaaroid.Kan door vitamine d tekort komen dat mijn eetlus weg is want zoals ik al eerder had aangegeven dat ik.last had van spanning somber( depri) angst slecht slapen maar heb ook heel weinig eetlust

  Beantwoorden

 98. John (moderator) 26 december 2020 at 16:27

  dat zou idd kunnen

  Beantwoorden

 99. Anoniem 26 december 2020 at 16:51

  Okey bedankt

  Beantwoorden

 100. Anoniem 4 januari 2021 at 22:03

  Dag
  Na vele onderzoeken tekort aan d gevonden . Waarde 30.
  Klachten , duizelingen , hyperventilatie , spieren en spier trillingen , evenwicht en veel moeheid . Watten in hoofd. En veel onrust in lijf . Vergeetachtigheid .
  Ha geeft geen medicatie maakt er niet zoveel van . Nu ben ik begonnen met d3 2000ie . Therapeut orthomoleculair zegt dat mag je wel 3x daags doen voor de komende twee weken . Heeft iemand uitleg over of dit zo kan . Ie staat hier achter , maar ik zie hier ook veel andere letters achter de waardes voorbij komen . Ik zie door de bomen het bos niet meer .

  Beantwoorden

 101. John (moderator) 4 januari 2021 at 22:12

  Dat is toch wel aan de hoge kant. De Gezondheidsraad adviseert als oplaaddosis 25000 IE per week. Dat komt overeen met 62,5 microgram per week.
  2 x per dag 2000 IE is meer dan voldoende

  Beantwoorden

 102. Anoniem 4 januari 2021 at 22:14

  Dank voor je antwoord , dan start ik daarmee . Is er ook een periode aan te geven van hoe lang ? Ik wil namelijk wel weer ook laten controleren .

  Beantwoorden

 103. Anoniem 4 januari 2021 at 22:15

  Dank , dan doe ik dat . Voor hoe lang is een goede termijn . Ik wil het namelijk ook wel weer laten checken na een periode van slikken

  Beantwoorden

 104. Anoniem 4 januari 2021 at 22:17

  Dank ! Voor hoe lang is gewoon ? Ikmoet dan ook weer gaan controlerend verloop van tijd lijkt me

  Beantwoorden

 105. Anoniem 4 januari 2021 at 22:18

  Dank !!

  Beantwoorden

 106. John (moderator) 4 januari 2021 at 22:38

  2 weken en dan de dosering verlagen naar 2000 IE per dag voor 3 weken, dan opnieuw laten testen

  Beantwoorden

 107. Anoniem 5 januari 2021 at 10:14

  Dank

  Beantwoorden

 108. Anoniem 22 januari 2021 at 09:29

  Naast de gebruikelijke klachen van VitD tekort zoals: moeheid, duizeligheid, spierpijn, niet helder denken, soms geen evenwicht. Heb ik ook een beetje pijn in mijn hals en jeukende bultjes op mijn handen (zijn nu allemaal kapot). Hoort dit er ook bij??

  Beantwoorden

 109. John (moderator) 22 januari 2021 at 13:58

  De bultjes zullen ergens anders vandaan komen. Misschien een allergische reactie of een virusinfectie

  Beantwoorden

 110. Anoniem 29 januari 2021 at 13:54

  Ik augustus was mijn waarde 23. Ik neem sindsdien elke dag 50 microgram maar merk nog niet veel verschil. De apotheek raadt nu aan om elke dag 80 microgram te nemen. Is dit niet te veel en neem ik al niet te lang supplementen? Graag u advies.

  Beantwoorden

 111. John (moderator) 29 januari 2021 at 17:01

  Bij een tekort is dat geen te hoge dosering

  Beantwoorden

 112. Anoniem 21 februari 2021 at 11:01

  Mijn dochter (19j) haar vitamine D waarde is 11,
  Zij moet nu 3 dagen na elkaar ampule nemen van 100.000 U.I en daarna 1 Keer per week ampule van 25.000 U.I
  Haar symptomen zijn tintelingen spieren, uitgeput, angstaanvallen, denken dat ze gaat sterven, hoofdpijn, depressief. Hier heeft ze al vele maanden last van. Is zelfs moeten stoppen met haar opleiding. Toch is er weinig begrip van de dokter omdat het toch maar om een vitamine-tekort gaat. Plus ook het ongeloof dat ze hier zoveel last van zou hebben. Hoelang gaat het duren alvorens zij zich beter gaat voelen? Want dit is echt zo zwaar. En ook zo weinig gekend en erkend, merk ik. Wat kunnen we nog meer doen?

  Beantwoorden

 113. Tandor 21 februari 2021 at 15:36

  Ik denk niet dat alle klachten van het vitaminetekort komen.
  Doe eens de test op:
  https://www.dokter.nl/hyperventilatietest/
  https://www.dokter.nl/zelftesten/angststoornistest/

  Beantwoorden

 114. Anoniem 2 maart 2021 at 13:07

  Ik heb de zelfde klachten als u dochter , ben ook nu inmiddels 3 maanden verder heb 25000ie 2x per maand maar merk weinig tot niks

  Beantwoorden

 115. Anoniem 6 maart 2021 at 12:38

  Heeft iemand last van hun ogen wazig zien branderige ogen en zwevende stofje sinds kort in mij rechte oog ook vitd tekort

  Beantwoorden

 116. Anoniem 13 maart 2021 at 00:30

  Ik zit al 8maanden thuis met een burn-out, helaas blijven veel klachten aanhouden zoals, duizeligheid (onvast gevoel) oorsuizingen, overslaand hart.
  Paar dagen geleden bloed laten prikken en de uitslag was dat alles goed was behalve me vitamine D die was 41. Zouden mijn klachten daar vandaan kunnen komen? Moet nu 6weken lang 1x per week een ampul nemen van 25.000. Zijn er meer die deze klachten hebben en over gingen door die ampullen?

  Beantwoorden

 117. John (moderator) 13 maart 2021 at 12:59

  Het zijn toch vooral klachten die bij de burn-out passen

  Beantwoorden

 118. Anoniem 25 maart 2021 at 14:20

  Ik heb de laatste 2 weken klachten als, duizeligheid, wazig zien, spierpijn, tintelingen licht in het hoofd, angstig en onrustig gevoel, benauwdheid, naar huisarts geweest en bloeduitslag gaf lichte verhoging cholesterol, vit B12 was 408 echter Vitamine D is 21. Huisarts assistent gaf bij terugkoppeling aan dat klachten niet door laag vit D komt. Maar ik moet wel vit D gaan slikken ( bij drogist verkrijgbaar) weet dat niet alle artsen bekend zijn met effecten laag vitamine D. Maar goed vrijdag weer een afspraak met HA. ik heb vit D3 gekocht en neem 1 pil per dag ( 1 pil is 3000 IE.) maar vrees dat het dan heel lang gaat duren en ondertussen je ellendig voelen.
  Wie heeft tips in hoeveelheid om zelf op een verantwoorde wijze een boost vit D kunnen nemen

  Beantwoorden

 119. Anoniem 26 maart 2021 at 02:54

  Deze klachten die u aangeeft kunnen dergelijk wel door een vit d tekort komen. En de waarde is ook best wel laag. 3000 ie p.d is wel en goed begin. En dan zou het ongeveer 2 tot 3 maanden duren voordat u verschil opmerkt.

  Beantwoorden

 120. Anoniem 6 april 2021 at 16:48

  Veganisten mis ik nog in het rijtje!

  Beantwoorden

 121. Anoniem 26 april 2021 at 15:44

  Vorige jaar ijzer te kort gehad 5,1
  Juni zat mijn vitamine d op 60 en vanaf aug kreeg ik allerlei verschillende klachten.
  Angst, koude handen en voeten, hyperventilatie wazig kijken, misselijk, gevoel hebben dat je flauw gaat vallen enz.
  In februari 2021 bloed laten prikken op vitamine d. De waarde stond op 24.
  1maand lang elke week een pil van 25000. Daarna 1x per maand. Klachten blijven met een jojo effect aanhouden. Dan hoe ik me goed dan weer niet goed.
  Inmiddels ben ik zoon 9 weken verder (totaal slikken van de vitamine d). Afgelopen vrijdag bloed laten prikken op magnesium en de uitslag was goed.
  Iemand ervaring met wat ik heb??

  Beantwoorden

 122. Anoniem 28 april 2021 at 21:05

  De aanbevolen dagdosis van 400-800 IE (10-20mcg) is gewoon te laag, moet 10x hoger zijn zo is in 2017 vastgesteld. Om een (ernstig) tekort weg te werken is tijdelijk vaak nog meer nodig, zeker bij overgewicht omdat vitamine D dan eerst in vetweefsel wordt opgeslagen. Vitamine D uit voedsel is zeker mogelijk maar onvoldoende en uit de zon (op de onbeschermde huid) wordt alleen van mei t/m augustus voldoende aangemaakt.

  Als je een tekort heb laat je dan niet verleiden om een grote dosis ineens te nemen zoals vaak door huisartsen wordt voorgeschreven. Gewoon elke dag een pilletje slikken van 3000-6000 IE…

  Beantwoorden

 123. John (moderator) 28 april 2021 at 21:09

  Elke dag 3000-6000IE is toch wel wat aan de hoge kant

  Beantwoorden

 124. Anoniem 12 mei 2021 at 19:34

  Vandaag te horen gekregen dat ik een vitamine te kort heb van 17 terwijl het normaal gesproken boven de 50 moet zijn. Klachten zijn bij mij o.a (draai)duizeligheid, moeheid, tandvlees problemen. Ik moet iedere week een pil van 50000 slikken 8 weken lang en dan weer bloed laten prikken. Heeft iemand enig idee hoe lang het gaat duren voordat de medicijnen zijn werking hebben?

  Beantwoorden

 125. John (moderator) 12 mei 2021 at 19:51

  Dat kan wel 4-5 weken duren

  Beantwoorden

 126. Anoniem 13 mei 2021 at 10:26

  Dank je voor je snelle reactie. Ik ben al blij dat ik de oorzaak van mijn klachten weet. Nu hoop ik dat de medicijnen zijn werking doen!

  Beantwoorden

 127. Anoniem 21 mei 2021 at 22:19

  Ik heb een waarde van 21 en zie ook wazig met m’n rechteroog. De hoofdpijn straalt uit vanuit mijn oog tot mijn achterhoofd. Dat ik constant moe ben begin ik normaal te vinden, maar ik sla informatie nu ook slecht op. De vorige keer dat ik deze klachten (had 4 jaar terug) kreeg ik van de huisarts een “kuur?” van vit.D capsules. Meteen na de eerste capsule was mijn zicht al veel beter. Na de 2de capsule kon ik weer normaal zien. Deze keer mocht ik (van een huisarts in opleiding) bij de kruidvat pilletjes kopen met een waarde van 20. Dit voelt voor mij veel te laag en ik wil voor de 75 gaan. Vandaar mijn vraag…. Klopt het dat ik die van 75 gewoon dagelijks kan gebruiken zonder bang te zijn dat het teveel wordt?

  Beantwoorden

 128. John (moderator) 21 mei 2021 at 22:26

  Die kun je 4 weken dagelijks gebruiken. Daarna zou ik dan wel teruggaan naar 25 mcg

  Beantwoorden

 129. Anoniem 22 mei 2021 at 11:29

  Heel erg bedankt voor de reactie.

  Beantwoorden

 130. Anoniem 22 mei 2021 at 19:41

  Ik zit ook te laag in mijn vit D gehalte. Slik ook ant depressive en maag tablet.
  Hoe lang duurt het voor je resultaat merk Slik nu zowat 4mand, een ampul van 800

  Beantwoorden

 131. Anoniem 23 mei 2021 at 17:59

  Goedemiddag,

  Sinds afgelopen woensdag heb ik te horen gekregen dat ik weer tekort aan vitamine D heb.
  Ik heb zulke zware hoofdpijn, warm gezicht, extreem moe en bot en gewrichtspijn.
  Ik heb nu capsules gekregen voor 7 wkn.
  Iemand hier ervaring mee ?

  Groetjes, Nathalie

  Beantwoorden

 132. Anoniem 30 mei 2021 at 11:51

  4 jaar geleden is er bij mij een groot vitamine D tekort, ik zat toen midden in de overgang. Sindsdien allerlei soorten vitamine D voorgeschreven gekregen, ampullen, shots en tabletten. Het eerste jaar reageerde ik er goed op en steeg mijn vitamine D gehalte ook weer, maar ineens ging ik anders reageren op de hoge vitamine D dosissen. Ik kreeg hartkloppingen, vervelend gevoel in mijn hartstreek, zware vermoeidheid. Sindsdien krijg ik lagere dosissen voor geschreven, maar die hebben weinig effect mijn vitamine D gehalte blijft laag. Nu een aantal weken week een andere taktiek geprobeerd, ze wilden proberen om de hogere vitamine D wekelijks toe te dienen, zodat de vitamine D spiegel rustiger zou blijven. De eerste week gin dat goed, maar nu na de 2de week is het weer helemaal mis. Ik heb weer hartkloppingen, vervelend gevoel in mijn hartstreek, onrustig gevoel, erg moe. De klachten zijn weer precies hetzelfde als toen ik die hoge vitamine D shots kreeg. Het lijkt wel een overdosis of iets dergelijks, dat mijn lichaam dat gewoon niet aan kan. Deze week weer naar de huisarts. Ik wil haar vragen of ze nu ook mijn actieve vitamine D eens wil laten prikken. Ik heb daar onlangs iets over gelezen, dat die bij sommige patiënten met een vitamine D tekort soms erg verhoogd is en dat er dan helemaal geen vitamine D tekort is maar een vitamine D verstoring. Ik ben benieuwd hoe die uitslag zal zijn. Ik word er zo onderhand een beetje moedeloos van. Zoveel klachten, soms amper in staat om iets te doen, continu ook zo zwak op mijn benen en continu duizelig. Na jaren aantobben vraag ik me toch wel af of dit nog wel goed gaat komen en wat is toch de oorzaak dat de vitamine D niet opgenomen wordt in mijn lichaam. Je vind daar helemaal niet zo veel over, ook de huisarts zegt dat dat niet helemaal duidelijk is. Ik heb ook een tijdje magnesium erbij geslikt, maar daar kreeg ik darm klachten van, dus moest ik ook weer mee stoppen. Zijn er onder jullie die een medische verklaring hebben gekregen over wat de oorzaak is dat je lichaam geen vitamine D opneemt of het niet vast kan houden als je het toegediend krijgt?

  Beantwoorden

 133. Anoniem 28 juni 2021 at 23:23

  Ik vind het wel typisch dat vee mensen waaronder ikzelf, klachten als angst, soort hoofdpijn, slecht focussen (dol)hebben!
  Als dat er zoveel zijn is het toch geen burn-out????

  Beantwoorden

 134. Anoniem 2 juli 2021 at 11:48

  Ik ben een meid van 25 jaar oud, mijn klachten zijn vorige week maandag uit het niets begonnen… ik begon witte vlekken te zien en extreem vermoeid, bleek, tintelingen handen en voeten, concentratie problemen dit heb ik echter drie dagen aangekeken.. huisarts gebeld moest gelijk komen. Uitgebreid bloedonderzoek gehad en naar de oogarts, was verder allemaal goed behalve vitamine d waarde van 36nmol… ik ben ook 4 kilo afgevallen van 59 naar 55 kilo… ik moet 20 mg levenslang slikken…is het advies en twee weken aankijken met rust.. mocht het volgende week woensdag niet verbeterd zijn gaan ze mij verder onderzoeken…

  Beantwoorden

 135. John (moderator) 2 juli 2021 at 18:41

  Ik denk niet dat de klachten door een tekort aan vit D worden veroorzaakt. Heb je wellicht last van angsten stress of spanningen?

  Beantwoorden

 136. Anoniem 8 juli 2021 at 21:55

  Hallo….sinds 3 weken weet ik (vrouw, 39 jaar) dat ik een vitamine D tekort heb met een waarde van 37. De aanleiding om hier naar te prikken was spierzwakte, tintelingen en spierpijn. Daarnaast was en ben ik zeer emotioneel en met mijn (hoog)gevoeligheid ben ik nog angstiger als normaal. Inmiddels kreeg ik steeds meer last van trillen en soms schokjes in armen en benen en kan ik amper slapen (mede daarom).

  Ik lees dat meerde mensen hier last van hebben, maar herkent ook iemand die trillingen. Ik vind het zo vervelend. Ik slik eens per twee weken een focus care booster van 25000 IE. Wanneer kan ik verbetering verwachten?

  Beantwoorden

 137. Anoniem 18 juli 2021 at 01:09

  Afgelopen februari bloed laten prikken en mijn waarde zat op 24.
  Via de huisarts moest ik een maand lang elke week 1 tabl van 25000 slikken. Na de maand zeg maar 2 tabl per maand (25000)
  Eind mei weer bloed laten prikken en mijn waarde zat op 51,7.
  Vervolgens weer via de arts als advies een maand lang 4 tabl van 25000 (elke week 1)
  Na die maand weer 2 tabl per maand (25000) inmiddels zitten we in juli en klachten worden minder! De informatie die ik heb gekregen is een herstel duurt ongeveer 4 tot 6 maanden!
  Dat is voor mij zeg maar eind aug…
  Mijn klachten waren en zijn :
  Zweven, angst, trillingen in mijn voeten en handen, in openbare ruimte bijv winkel enz waar veel mensen zijn: misselijk, zweten gevoel hebben dat je flauw valt, onrustig zijn, wazig kijken….
  Meeste is echt wel minder geworden.
  Weet niet of je hier iets aan hebt mijn ervaring.
  Elke persoon is anders en ervaart het op zijn manier.

  Beantwoorden

 138. Anoniem 21 juli 2021 at 20:36

  Dank voor je reactie! En herkenbaar! Het trillen is zo irritant. Ik heb nog even te gaan ben ik bang. Kom nu bij een Osteopaat die een beetje helpt, maar het gaat me niet snel genoeg?.

  Beantwoorden

 139. Anoniem 21 juli 2021 at 23:56

  Het herstel duur gewoon lang! Heb er vertrouwen in dat alles goed komt!
  Is vaak moeilijk maar das normaal dat heb ik ook. Het is echt een jojo effect zeg maar…
  Paar dagen gaat het goed dan weer dagen slecht. Ps ik ben in februari 40 jaar geworden.
  Als je slechte dagen hebt, probeer rustig te blijvenLet op je ademhaling. Dat scheelt enorm.

  Beantwoorden

 140. Anoniem 22 juli 2021 at 20:48

  Dank, precies dat ook, dat jojo effect maakt me soms moedeloos en bezorgt. Maar idd adem in….adem uit….

  Beantwoorden

 141. Anoniem 22 juli 2021 at 21:50

  Alles staat in verbinding zeg maar.

  Beantwoorden

 142. Anoniem 4 augustus 2021 at 21:18

  Vit .D is weer aangevuld nu op 60. Helaas blijven sommige klachten o.a trillen (toch meer aan de hand burn out vrees ik). Maar mijn huisarts vertelde het volgende over het vitamine D:
  – Er wordt geadviseerd aan iedereen om extra vitamine D te slikken.
  – houd rekening met je zonnebrand (of in mijn geval was het dagcrème) met een factor boven de 30 die houd de D’tjes tegen.

  Beantwoorden

 143. Anoniem 17 augustus 2021 at 19:03

  Kan een vitamine d waarde van 50
  Klachten geven als lusteloosheid en angsten, slaperig??

  Beantwoorden

 144. John (moderator) 17 augustus 2021 at 19:48

  Het zou kunnen, maar dat is dan wel afhankelijk van de leeftijd

  Beantwoorden

 145. Anoniem 21 september 2021 at 07:59

  Hallo . Ik heb vit B12 en vit D geprikt
  Mijn waardes waren van vit B12 – 46
  En van de vit D – 45 . Volgens mij huisarts prima maar volgens mij is dit wat aan de lage kant ?

  Beantwoorden

 146. John (moderator) 21 september 2021 at 11:38

  Streefwaarde voor het vitamine D-gehalte is 30 nmol/L voor personen jonger dan 70 jaar en 50 nmol/L voor personen ouder dan 70 jaar.
  De streefwaarden voor vit B 12 zijn:
  20-29 jaar: 207- 796 pmol/L
  30-39 jaar: 183- 712 pmol/L
  40-49 jaar: 160- 636 pmol/L
  50-59 jaar: 141- 568 pmol/L
  60-69 jaar: 124- 507 pmol/L
  70-79 jaar: 112- 465 pmol/L

  Je vitamine B 12 is dan dus te laag als de maateenheid Pmol/l is gebruikt

  Beantwoorden

 147. Anoniem 23 oktober 2021 at 21:24

  Ik ben 82 jaar heb last van evenwicht, erg lastig met lopen, en een zuis in mijn hoofd, heb wel een pil voor tekort aan vitamine d weet iemand wat ik daar aan kan doen.

  hoofd. Wat doe ik daar aan. Slik een pil voor vitamine d tekort.

  Beantwoorden

 148. John (moderator) 23 oktober 2021 at 22:26

  Er zou dan eerst duidelijk moeten zijn waar de duizeligheid vandaan komt. Dat zou je dan met je huisarts moeten bespreken

  Beantwoorden

 149. Anoniem 2 november 2021 at 10:06

  ik heb een langzaam werkende schildklier en sinds kort is er ook een vit d tekort ontdekt, waarde is 66, heb nu voor 12 weken 5600 ie per week gekregen, mijn vit b12 holo-transcobola is 66. ref waarden lab 45 – 140 hierboven lees ik andere waardes hoe kan dit? Ik zou dus dan ook een b12 tekort hebben. Klachten zijn, extreem moe. pijn in de onderrug, benen en gewrichten. Tintelingen in de voeten en handen, branderige tong.

  Beantwoorden

 150. Anoniem 16 november 2021 at 18:22

  Klopt het dat je maandstonden kunnen uitblijven van vitamine D tekort? Ik was 2 weken overtijd en uit bloedtest konden ze enkel een vitamine D tekort vinden.

  Beantwoorden

 151. John (moderator) 16 november 2021 at 18:54

  Dat zou kunnen

  Beantwoorden

 152. Anoniem 30 november 2021 at 01:13

  de meeste klachten die jij heb herken ik wel. en vooral het beven, trillen, bang om flauw te vallen, zweven, angst, en het onrustig zijn.
  heb natuurlijk onderzoek laten doen, en bloed laten prikken. en sinds vandaag heb ik de vitamine D voorgeschreven gekregen van de huisarts. ik kreeg: vitamine D will, 50000 ie. en moet deze nu eens per maand innemen.
  ikzelf had al een angststoornis en dit werd opeens erger. zelfs het lopen met een beker koffie had ik VEEL moeite mee.
  begon dan te beven/trillen, en voelde me zwak in de benen, en liep steeds langzamer. ging ook opzoek op internet of meerdere mensen dit zo ervaren, en daar last van heeft. ik weet nu dat ik niet de enigste bent. oja……… mijn waarde van vitamine D was/is 18. dit zeg me eigenlijk niet veel. jou antwoord was een reactie naar iemand anders. maar ik heb er ook veel aan gehad. dankjewel.

  Beantwoorden

 153. Anoniem 9 december 2021 at 17:26

  Ook bij mij , het zelfde.( slecht kunnen lopen een Dronkemansloop, heel erg moe,bijna niet op mijn benen kunnen staan, continue koude voeten) Waarde d was 12.
  Nu een kuurtje gekregen voor 3 weken. 4x per week 1 van 25.000 ie .en dan over 2mnd weer bloed laten prikken.
  Zijn er meer die zoveel moeten slikken? En zijn opgeknapt?
  Duim voor

  Beantwoorden

 154. Anoniem 9 december 2021 at 23:48

  Me vitamine d waarde is 23.
  Klachten: angsten- koude handen en voeten- zere tong- rusteloze benen-menstruaties die uit blijven-hoge onderdruk (93)
  Heb pillen gekregen van 50.000IE en die moet ik 1x per week innemen. Over 3 maanden weer bloed prikken.
  B12 krijg ik al jaren elke maand een spuitje voor dus dat zit wel goed, deze zijn ooit voorgeschreven door specialist/dokter Auwerda die alleen over de B12 gaat!!
  Hoop dat deze klachten snel voorbij zijn- vooral die angsten dat belemmert je hele dag/leven pfff

  Beantwoorden

 155. Anoniem 11 december 2021 at 22:43

  Mensen,

  De oorzaak van klachten hoeft niet altijd vanwege vitamine D tekort te zijn. Vaak wordt vitamine B12 heel erg onderschat + het schort aan kennis bij sommige huisartsen. De streefwaarden die gehanteerd worden zijn ook te laag. Ga uit van het volgende wat betreft vitamine D: 80 is prachtig, 100 is machtig. Wat betreft vitamine B12:

  1. Bij een vitamine-B12-waarde tussen de 148 pmol/l en de 250 pmol/L kan een tekort niet worden uitgesloten.

  2. Het klachtenbeeld is de belangrijkste factor in het beoordelen van de testresultaten en B12-status, aangezien er geen enkele test bestaat die als ‘gouden standaard’ kan dienen de diagnose van een vitamine B12-tekort.

  3. Indien de testresultaten geen duidelijkheid geven, maar de klachten duidelijk op een tekort wijzen, dient behandeling gestart te worden om neurologische schade te voorkomen.

  4. Patiënten met een verlaagde vitamine B12-waarde hebben vaak geen andere afwijkende bloedwaarden (bloedarmoede is vaak afwezig)

  5. Bij klachten die wijzen op een vitamine B12-tekort en een laag-normale B12-waarde dient MMA te worden getest. Men kan ook direct een proefbehandeling overwegen.

  6. MMA kan ook bij een hoognormale waarde (voor behandeling) van diagnostisch belang zijn. Indien de waarde duidelijk daalt na behandeling is bewijs dat er een B12-tekort aanwezig was.

  Bron: https://stichtingb12tekort.nl/heb-ik-een-b12-tekort-de-diagnose/

  Beantwoorden

 156. Anoniem 13 december 2021 at 10:52

  De vitamine D bloedwaardes
  van mijn zoon van 15 jaar is 25. Hij krijgt er niks voor voorgeschreven, omdat het volgens de arts rond de 30 moet zijn bij een kind van 15. We kunnen gewoon pilletjes halen bij de drogist. Hij is zo vreselijk oververmoeid dat hij niet naar school kan en heeft geen concentratie. Weet iemand of het klopt dat het bij 15 jaar rond de 30 hoort te zijn?

  Beantwoorden

 157. John (moderator) 13 december 2021 at 17:08

  De meningen verschillen hierover nog wel eens. Het varieert van 30-50. Haal pilletjes van 25 mcg en dan 1 week dagelijks 2 pilletjes en daarna 1 pilletje

  Beantwoorden

 158. Anoniem 16 december 2021 at 16:55

  Wauw , ik weet niet wat ik lees , ben ook al vanaf Maart aan het kwakkelen .En niet zo,n klein beetje ook . Veel van de hierboven beschreven klachten ervaar ik ook. Het begon bij mij in Maart met hoge bloeddruk bloedneuzen spierkrampen spierzwakte gevoelloosheid rechterbeen en voet. spierspasmes druk in hoofd en oren heel zeer rechteroor. oorsuizen had ik al en werd erger .In Juni soort van flauwgevallen en sindsdien loop ik raar onvast op mijn benen. nog steeds spierzwakte onvast druk op hoofd en oren en inderdaad de laatste paar weken heb ik het idee dat ik minder goed zie . Na vorige week weer bloed geprikt te hebben in Juni ook . laag vit D 30 valt nog wel mee volgens mij .en een aantal waardes beetje te hoog . Daar niet echt een reactie op gehad wel Ampullen voorgeschreven gekregen voor de lage Vit D .Het lichaam is een wonderlijk instrument .Ben dan ook een beetje huiverig om ineens de ampul te nemen van 25.000 slik liever elke dag even een pilletje ,om te kijken hoe ik daar op reageer . Heb in het verleden ook nierstenen gehad .en ik weet niet hoor zo,n boost denk niet dat mijn lijf dat fijn vind . Eerste keer dat ik ben gaan googelen en wel fijn zo,n site waar je advies kunt vragen en de verhalen kunt lezen van anderen . Het Lichaam is een wonderlijk instrument .Ik ben 58 .

  Beantwoorden

 159. Anoniem 23 december 2021 at 20:31

  Kan iemand mij misschien uitleggen als je een vitamine d tekort hebt (waarde 23) waarom de angsten dan niet iedere dag aanwezig zijn. Waarom je dan wel goede en slechte dagen hebt? Ik merk bijvoorbeeld wel als ik me cyclus moet krijgen dat ik er dan meer last van heb. Hoe dan??? Wanneer worden de angsten minder. Heb nu 4 weken 50000ie geslikt en dat 1x per week

  Beantwoorden

 160. Anoniem 5 januari 2022 at 13:31

  Goeiemiddag. Ik ben een vrouw van 45 en kamp al meer dan 20 jaar met een vit D tekort. Via de zon lijkt het prima te gaan, dan stijgt de bloedwaarde, maar zodra ik pillen slik gaat er iets mis. Paar weken geleden mijn D waarde weer laten meten, omdat ik enorme klachten kreeg, waarde was 38. Omdat ik in het verleden doodziek werd van ampullen met hoge hoeveelheden, voorgeschreven door de huisarts, ben ik gaan uitrekenen wat ik zou moeten slikken om een goede waarde te krijgen na 6 weken. Ik heb daarin rekening gehouden met mijn gewicht (ik zit altijd tegen ondergewicht aan, weinig tot geen vetreserves). Ik kwam uit op 50 microgram per dag. Ik ben dat gaan slikken icm K2. De eerste twee weken ging dat prima, nu zit ik in de derde week en ik word gek van de hoofdpijn en ik begin ook (weer) hartkloppingen te krijgen. Heb in het verleden de actieve variant laten bepalen en toen bleek dat die enorm stijgt, terwijl de normale bloedwaarde (inactieve D) niet stijgt en zelfs daalt. In 20 jaar tijd nog geen arts gevonden die dit verder wil onderzoeken. Ik hoop dat iemand hier me verder kan helpen, ik heb overduidelijk een verstoring in mijn vitamine D en begin me inmiddels zorgen te maken over de schade die het geeft, al zolang een chronisch tekort. Ik heb tevens een opnameprobleem B12 en daar injecteer ik nu ruim 3 jaar voor (3 keer per week). Ook mijn vit B6 stapelt snel. Mijn zoontje lijkt hetzelfde probleem te hebben, waardoor ik vermoed dat het een genetisch probleem is. Wie oh wie kan me op weg helpen? Ik heb al internisten en een endocrinoloog gezien, niemand vindt het de moeite waard door te onderzoeken. Advies was 2 jaar geleden op vakantie te gaan in de winter en anders zonnebank te pakken. Ik heb helemaal geen geld om op vakantie te gaan en sinds corona zijn de zonnebanken iedere winter dicht. Mijn MCV is steevast 98, je zou verwachten dat die lager is. Foliumzuur was paar weken geleden 33. Ik overweeg nu naar een mesoloog te gaan om de boel eens goed door te laten meten. Maar ik heb al zoveel geld gespendeerd en ik tot nog toe is alles uitgelopen op een teleurstelling. Mijn klachten zijn intense moeheid, spierzwakte (ik bouw ook geen spiermassa meer op, ben vroeger topsporter geweest), depressieve klachten, angstklachten. In de winter functioneren mijn bijnieren ondermaats, in de zomer zijn die waardes weer prima. Er zit dus absoluut een relatie met mijn vit D gehalte. Ik neem magnesiumcitraat. Wie kan me op weg helpen weer goed te functioneren?

  Beantwoorden

 161. Anoniem 6 januari 2022 at 10:50

  Mijn waarde van vitamine D is 22 ook veel laag Ik merk er eigenlijk niets van… Morgen naar de dokter bellen om te vragen wat ik moet doen.

  Beantwoorden

 162. Anoniem 6 januari 2022 at 15:55

  Kreeg spierpijn die ik in eerste instantie afdeed als horende bij klusjes en bewegen. Maar werd steeds erger heb nu last van spier en gewrichtspijn vooral rond schouders, polsen en beenspieren in de liezen. Linkerschouder lijkt inmiddels zeer sterk op frozen shoulder die ik ooit eerder gehad heb rechterschouder wel pijn maar niet zo sterk als links. Gemeten vitamine D 23 Leeftijd 79. Vitamine D voorgeschreven 50.000IE 1X per week ben nu met vierde week bezig en krijg daarna 3 maanden lang een pil per maand. Herkent iemand dit en is er enige indicatie/ervaring hoe lang het kan duren voor de klachten verdwenen zijn?

  Beantwoorden

 163. Anoniem 6 januari 2022 at 21:24

  Volgens mij is het zó van zelfsprekend als wij in de winter een te kort aan vitamine D hebben. Door kou, veel regen en weinig zon, krijgen wij daarom sneller klachten én wordt er gezegd dat er een vitamine D te kort is. Dat zal ook zeker zo zijn, maar ik vul dat niet aan met vit. D. Als dat wél het geval is in het voorjaar/zomer, ligt dat natuurlijk anders, en dan maar een stapje naar de huisarts.
  Als het mogelijk is, ga naar buiten als de zon schijnt, zelfs in de winter!! En vergeet ook de Coronacrisis niet. Dat brengt behoorlijk wat spanning met zich mee, én krijgen daardoor last van ons lijf. Iedere winter is mijn vit. D te laag. Zo gauw als het beter weer wordt verminderen mijn klachten en wordt het vitamine gehalte weer normaal. Nu maar warm kleden en zet je zelf er toe om zo mogelijk iedere dag even naar buiten te gaan. Beter dan pillen slikken.

  Beantwoorden

 164. Anoniem 19 januari 2022 at 23:52

  Heb van de arts vernomen dat ik als 56-er levenslang D zal moeten innemen omdat ik er zelf te weinig van aanmaak, sinds ik dat effectief doe zijn mijn klachten van verkramping zonder inspanning sterk verminderd (ze gebeuren gewoon als ik in bed lig te slapen ) alsook het onevenwichtsgevoel (soms is stappen zetten onzeker) is verdwenen.

  Beantwoorden

 165. Anoniem 4 februari 2022 at 22:29

  Hou allemaal, ik ben een 42 jarige man die de afgelopen 25 jaar 5 tot 6 dagen per week op de sportschool zat tot een half jaar terug, het ging niet meer en ben af gaan bouwen. Eerst 4 dagen toen 3 toen 2 tot ik enkel nog een half uur per dag kon wandelen waar ik ook spierpijn aan over hield. Ik heb daarnaast last van slapeloosheid en een lusteloos gevoel. Angstige en ellendige gevoelens heb ik vooral in de ochtenden. Ik hen spijt dat ik er zo lang mee ben doorgelopen. Uiteindelijk bij huisarts geweest en 24 uursbloedruk hartslagmeting gehad en bloed laten prikken. Alles was prima in order behalve vitamine d, deze zat op 26. Ik heb nu een kuur van 6 weken een ampul van 25000. Ik herken veel van de genoemde symptomen, je hebt echt op een gegeven moment het gevoel dat je afsterft en je niet meer lang zou leven terwijl ik tot 6 maanden terug vol in het leven stond en hier nooit bij stil heb hoeven te staan. Ik ben enorm opgelucht dat het waarschijnlijk enkel vitamine d tekort is. De klachten zijn verschrikkelijk maar er zijn zoveel ergere dingen die je kan hebben. Ik hoop over 2 maanden het sporten weer op te kunnen pakken en weer met meer energie in het leven te staan. Iedereen bedankt voor hun gedeelde ervaringen en sterkte met herstel gewenst! Na regen komt zonneschijn lieve mensen, en die zit vol met vitamine d!

  Beantwoorden

 166. Anoniem 10 februari 2022 at 20:31

  Hoi,

  Zoveel bekende reactie die ik lees hier.

  Ik was nooit bekend met vit-d tekort totdat ik sinds begin december totaal geen energie meer had, me eigen heel slap voelde en alleen maar moe was en nergens zin in.

  Door de huisarts doorverwezen om bloed te prikken en daar kwam een waarde van 23 uit.

  Ik moet nu 4 weken lang d-cura 25000 ( 2 ampulen ,50000 per keer dus) en daarna 2 maanden 1 x per maand 2x 25000 , om daarna nogmaals bloed te laten prikken.

  De huisarts heeft al aangegeven dat ik de rest van mijn leven vit-d tabletten zal moeten blijven slikken om een nieuw tekort te voorkomen.

  Het is toch raar dat je ineens z’n tekort kunt krijgen ,ik ben elke dag toch zeker 2 uur buiten met de hond ( de afgelopen tijd wel iets minder omdat ik daar gewoon echt geen energie voor had).

  Het is zo raar dat je van een altijd energiek persoon ineens zo kan aftakelen.

  Nu hopen dat de boost snel zijn werk doet zodat het allemaal weer wat beter word.

  Beantwoorden

 167. Anoniem 25 maart 2022 at 18:11

  Dag, vandaag uitslag gekregen. Vitamine D 28. Ik ben 49, vrouw. De huisarts adviseert nu 3 maanden lang 2 tabletjes per dag te slikken van 400ie (10mg). Daarna “onderhouden”. Is dat niet wat weinig?

  Beantwoorden

 168. John (moderator) 25 maart 2022 at 18:20

  Dat is idd erg weinig. Dat zou toch 2000IE moeten zijn

  Beantwoorden

 169. Anoniem 26 maart 2022 at 09:37

  Dank je wel, John

  Beantwoorden

 170. Anoniem 6 april 2022 at 17:45

  Ik heb al een tijdje vage klachten, zwakke gevoel in benen en soms mijn heel lichaam, rare gevoel in mijn hoofd, gevoel zenuwachtigheid, somber, enz…..mijn vit D waarde is 14 en ben net begonnen met dagelijkes bollekes vit D chiazaad olie met de merknaam DixX 3000. Ik ben 63. Is dit soort supplement voldoende?

  Beantwoorden

 171. John (moderator) 6 april 2022 at 17:50

  dat is goed als onderhoudsdosis. Maar om je Vit D snel op peil te krijgen is het onvoldoende. beter om dat een recept aan de huisarts te vragen voor een hogere dosering

  Beantwoorden

 172. Anoniem 6 april 2022 at 17:55

  Bedankt John

  Beantwoorden

 173. Anoniem 12 april 2022 at 19:23

  Kan jeuk en kramp aan been en hand ook door vitaminetekort zijn? Neem nu 2 x maand pillen,waarden vit d is 22

  Beantwoorden

 174. John (moderator) 12 april 2022 at 19:41

  Op jeuk na staat dat toch echt in het artikel

  Beantwoorden

 175. Anoniem 14 april 2022 at 16:24

  Ik lees dat 75 een goedevstreefwaarde is. Mijn waarde is 14 ( ik ben 63j). Dit lijkt mij dus zeer laag? Dit kan dit dus aan de basis liggen van mijn chronische vermoedheid en ‘raar gevoel’ in mijn hoofd?

  Beantwoorden

 176. John (moderator) 14 april 2022 at 18:04

  Dat zou zeker kunnen.

  Beantwoorden

 177. Anoniem 21 april 2022 at 07:27

  Ik heb bijna alle in het artikel hierboven genoemde klachten maar juist een veel te hoge vit D waarde. (Heb ook Lyme & co en heb nu B12 injecties). Hoe weet je nou of je een opnameprobleem hebt. Waarde in bloed toont wel of geen opname niet aan toch? Misschien juist wel zo hoog omdat het niet in de cellen opgenomen wordt? En wat als het dus te hoog is? 😳

  Beantwoorden

 178. Anoniem 24 april 2022 at 10:31

  Ik bleek ook vitaminetekort te hebben. Eerst een 4 weekse kuur van 1 capsule van 50000 en daarna dagelijks een tablet van 800. Heb vreselijk veel bijwerkingen, depressie is er een van, de gedachte de rest van mijn leven die snertpillen te moeten slikken maar stress is ook een grote factor, maar klaarblijkelijk hebben veel anderen ook deze symptomen.

  Beantwoorden

 179. Anoniem 28 juni 2022 at 13:19

  Hallo, ik heb ook vitamine D tekort, maar niet extreem. Ik prikte de waarde 44. Ik heb wel enorm last van haaruitval door het tekort… heeft iemand hier ervaring mee? Hoe lang zal dit duren voordat het over is? Lees dat het soms 3 tot 6 maanden kan duren… ben bang dat ik geen haar op me hoofd over zal houden. Ik moet van de dokter D3 25 mcg dagelijk innemen.

  Beantwoorden

 180. Anoniem 2 september 2022 at 13:03

  Ik lees toch een hoop verschillen tussen wat huisartsen voorschrijven, ik heb een waarde van 19 en moet 4 weken 1 keer per week een ampul van 25000 ie nemen en daarna 800 ie per dag voor een paar weken.
  Ik lees hier mensen die hoger zitten en dan 2 keer per week 25000 ie moeten nemen of zelfs 100.000 ie

  Beantwoorden

 181. Anoniem 5 oktober 2022 at 23:10

  Ik ben sinds een ampul van 25000 ie overgevoelig voor vitamine D, terwijl ik een tekort heb (<20). Ik verdraag zelfs 10 microgram (400 ie) niet meer dan 2 dagen. De symptomen lijken dan al op die van beginnende hypercalcemie.
  Zijn er meer mensen die dit probleem hebben?

  Beantwoorden

 182. Anoniem 3 november 2022 at 10:58

  Hoe komt t dat t vit d niet omhoog gaat. Ondanks 1x per maand 100mcg vit D en calcichew met vit D. Dagelijks. Waarom wordt t niet opgenomen

  Beantwoorden

 183. Anoniem 13 november 2022 at 12:19

  Ben 86 jaar heb onlangs vitamine D gehad omdat ik iets tekort had .Kreeg 50.000 i voorgeschreven en ben daar erg ziek van geworden had alles wat de bijsluiter schrijft .was erg teleurgesteld omdat ik geen goede voorlichting heb gehad .

  Beantwoorden

 184. Anoniem 28 december 2022 at 12:28

  Mensen ook last van dingens zien bewegen op je af komen zweven met Vit d te kort angst paniek zie ik vaak voorbij komen mijn waarde zag op 39

  Beantwoorden

 185. Anoniem 31 december 2022 at 10:23

  Normaal waarde via bloedonderzoek is 50. Alles daar onder is een tekort. Neem tenminste dagelijks 3000 mcg per dag. Let wel op dat je dit inneemt bij een maaltijd met vet anders wordt het niet goed opgenomen. Er zijn ook ‘softgels’ waar het vet in zit. Daarbij is het innemen van vitK een advies voor betere opname van vitD. Lees via de website van Vitals.nl. Je mag ze ook bellen voor meer info. En check de site https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20D

  Beantwoorden