Zo gezond zijn kiwi's

Iedereen weet dat kiwi’s rijk zijn aan vitamine C. Ze worden niet voor niets vitaminebommetjes genoemd. Maar hebben kiwi’s naast deze vitamine C nog andere voedingsstoffen die goed voor ons zijn?

Hoe gezond zijn kiwi’s?

Het verhoogt je weerstand

Kiwi’s zijn rijk aan vitamine C en een kiwi van 100 gram bevat ruim 1,5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en is nodig voor: de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van je weerstand. Groene kiwi’s bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel of wel drie citroenen.

Het verlaagt de bloeddruk

Kiwi’s mogen dan klein zijn, ze hebben wel veel voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan luteïne, een krachtige antioxidant, die verantwoordelijk is voor de bloeddrukverlagende werking, aldus de Noorse onderzoekster Mette Svendsen van Oslo University Hospital. Daarnaast bevatten kiwi’s veel kalium. Kalium is de zogenaamde tegenhanger van natrium wat de eigenschap heeft om de bloeddruk te verhogen. Hierdoor zouden kiwi’s bij kunnen dragen aan de instandhouding van een juiste bloeddruk. Kalium is niet het enige bloeddrukverlagende mineraal in kiwi, want er zit ook magnesium in. Magnesium kan de aderen verwijden, waardoor de bloeddruk ook naar beneden kan gaan.

Goed voor je bloedsuikerspiegel

Kiwi’s kunnen volgens de Nieuw-Zeelanders mogelijk bijdragen aan een gezonde en stabiele bloedsuikerspiegel. Een schommelende bloedsuikerspiegel is niet gezond. Met een stabiele bloedsuikerspiegel heb je ook minder snel trek in iets lekkers, waardoor je makkelijker op gewicht kunt blijven of kunt afvallen.

Helpt je aan een goede nachtrust

De werkzame stof serotonine heeft een kalmerend effect op onze hersenen en helpen hiermee tegen stress. Kiwi’s zijn dus een soort van natuurlijk antistress middel en zouden hierdoor ook kunnen bijdragen aan een goede nachtrust.

Verbetert de spijsvertering

Een kiwi zorgt voor een betere vertering en zou ook het volle gevoel, wat je soms na het avondeten hebt, doen verdwijnen. Dat zou komen omdat kiwi’s een uniek bestanddeel bevatten wat helpt bij het verteren van proteïnes die gevonden worden in rood vlees, zuivel en vis.

Volgens de bevindingen van een onderzoeksteam van de Massey University in Nieuw Zeeland volstaat 1 kiwi om mensen met een minder goede spijsvertering te helpen na het eten van een zware maaltijd met veel zuivel. De verbeterde vertering van proteïnes in de maag na het eten van een kiwi verhoogt de snelheid van vertering van proteïnes in de dunne darm.

De snellere en completere vertering van de proteïnes ontstaat doordat er in kiwi’s een uniek natuurlijk enzym zit, te weten actinidine. Daardoor kunnen alleen kiwi’s, zelfs bij afwezigheid van andere verteringsenzymen, verschillende eiwitten verteren. Het gaat vooral om degene in yoghurt, kaas, tonijn en rauwe eieren. Een kiwi eten na een proteïnerijke maaltijd zou daarom de ideale oplossing kunnen zijn voor mensen met verteringsproblemen.

Bevordert de stoelgang

Volgens een aantal rapporten zou het eten van kiwi’s een laxerende werking hebben. Waarmee een kiwi een voedingssupplement zou kunnen zijn voor mensen die last hebben van constipatie. Volgens de uitslagen van deze rapporten zou de consumptie van kiwi’s leidden tot een groter volume en zachtere ontlasting, net als een frequentere stoelgang. Waarschijnlijk spelen een aantal factoren in de volledige vrucht een rol, maar de aard van de ontlasting suggereert dat vezels van belang zijn.

Versterkt hart- en bloedvaten

Volgens Spaanse epidemiologen zorgt het regelmatig eten kiwi’s er voor dat de kans op hart- en vaatziekten daalt. Een voedingspatroon met kiwi’s verhoogt de concentratie HDL in het bloed en vermindert de kans op het ontstaan van bloedstolsels. Het effect is al merkbaar bij het eten van één kiwi per week.

De frequente consumptie van kiwi’s blijkt volgens hen ook de concentratie van fibrinogeen te verminderen. En ook dat is positief. Fibrinogeen is een stollingsfactor. Hoge concentraties verhogen de kans op het ontstaan van bloedstolsels. Die kunnen op hun beurt infarcten, beroertes en trombose doen ontstaan.

Belangrijk voor het functioneren van spieren

Kiwi’s zijn rijk aan magnesium en magnesium is van belang bij het functioneren van spieren, overdracht van zenuwprikkels en stevigheid van het skelet. Onze westerse voeding is doorgaans niet erg rijk aan magnesium. Maar een kiwi kan dus uitkomst bieden.

De schil van een kiwi is ook gezond

Wanneer je naar de schil van een kiwi kijkt is het opeten ervan niet het eerste wat in je opkomt. Maar ook dit deel van de kiwi is eetbaar. Sterker nog, de schil is het meest voedingsrijke deel van de kiwi. Vooral de toegeschreven vezels van een kiwi zijn in de schil aanwezig.

De harige structuur van een kiwischil nodigt niet echt uit om op te eten maar wanneer je de schil wast en ontdoet van de haren is het prima te doen. Je kunt er ook voor kiezen om de kiwi met schil en al in je smoothie te doen.

 

Bronnen: tuinkrant.com, ergogenics.org en voedingscentrum.nl

36 reacties

 1. Anoniem 11 juli 2016 at 11:57

  Na het eten van groene kiwi’s krijg ik veel jeuk

  Beantwoorden

 2. Tandor 11 juli 2016 at 12:03

  Het kan een allergische reactie op kiwi zijn, maar doorgaans wordt het veroorzaakt door het binnenkrijgen van de haartjes die op de schil van de kiwi zitten.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 1 september 2018 at 11:50

  Recentelijk vernomen van een deskundige verpleegkundige in het ziekenhuis dat er overeenkomsten zijn tussen latex allergie en het eten van kiwi’s? Graag uw reactie

  Beantwoorden

  • John 3 september 2018 at 02:26

   Ik kan er geen relatie tussen vinden

   Beantwoorden

 4. Anoniem 18 september 2018 at 08:25

  Als ik op een kussen slaap waar latex in verwerkt is krijg ik last van een allergie maar nooit van kiwi’s waarvan ik er dagelijks een van eet !

  Beantwoorden

 5. Anoniem 10 november 2018 at 17:45

  Alie, van gold kiwi krijg je een betere stoelgang

  Beantwoorden

 6. Anoniem 24 november 2018 at 17:38

  moeten we allemaal doen

  Beantwoorden

 7. Anoniem 29 november 2018 at 00:53

  Groene kiwi’s bevorderen de stoelgang nog meer dan gele kiwi’s.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 4 december 2018 at 19:18

  Ik eet al jaren iedere dag een kiwi en heb osteoperose. Nu las ik in het boek vaneric de maerteleire, dat je geen kiwi’s moet eten als je osteoperose hebt, nooit geweten.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 6 februari 2019 at 16:09

  Eet al jaren de schil op en je merkt het niet .
  Het iede dat het zou prikken is wat je geneigd bent om te gaan denken.
  Als je in de zomer buiten zit en je gaat met een lepeltje of een mes
  van start kom je onder te zitten met sap .
  je trekt dan mieren en wespen aan .

  Beantwoorden

 10. Anoniem 22 februari 2019 at 08:32

  Ik eet nu drie weken twee kiwi’s per dag nuchter maar een betere stoelgang heb ik niet het blijft een probleem

  Beantwoorden

 11. Anoniem 24 februari 2019 at 11:08

  Hallo, ik neem vanwege pijn klachten oxycodon. Deze medicatie veroorzaakt bij mij ernstige obstipatie, ik had tot wel 7 dagen geen stoelgang. De ontlasting was dan veel en hard. Ik zat dan soms 1 tot 1,5 uur op het toilet, het ontlasten ging moeizaam met veel buikpijn en darmklachten. Door het eten van 2 stuks kiwi gold per dag is mijn ontlasting nu zacht en normaal (om de 1 a 2 dagen).

  Beantwoorden

 12. Anoniem 12 juli 2019 at 15:56

  Misschien handig om een allergie test te doen bij de huisarts.. Voor de mensen die denken allergies te zijn voor kiwi’s

  Beantwoorden

 13. Anoniem 8 augustus 2019 at 11:59

  Dus als ik het goed begrijp kun je een kiwi net zo eten als een appel?

  Beantwoorden

 14. Anoniem 21 augustus 2019 at 08:07

  Artischocke voor een goede stoelgang,in poedervorm.

  Beantwoorden

 15. Anoniem 8 september 2019 at 22:26

  Ik heb een stoma heb 32cm darm uitgenomen & een nier verwijderd.
  Eet iedere dag een Advokado een kiewi
  Ik voel me Geweldig.

  Beantwoorden

 16. Anoniem 9 oktober 2019 at 06:01

  Kan eten van veel kiwi’s slecht zijn voor je libido??

  Beantwoorden

 17. Anoniem 11 oktober 2019 at 20:16

  ik heb weleens gehoord dat het eten van kiwi’s slecht is als je een verhoogd cholesterol hebt, is dat waar?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 11 oktober 2019 at 23:07

   Dat is nonsens. Behalve als je er veel te veel van eet. Ze bevatten suikers, dat is dan weer niet goed voor je cholesterol. Maar dan moet je er echt veel eten

   Beantwoorden

 18. Anoniem 16 oktober 2019 at 11:09

  Is het nou waar dat als je osteoporose heb je beter geen kiwi kan eten?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 16 oktober 2019 at 20:30

   Dat is nonsens

   Beantwoorden

 19. Anoniem 12 januari 2020 at 12:30

  Over jeuk door kiwi eten ? Ik denk allergié

  Frts 🙂

  Beantwoorden

 20. Anoniem 30 juli 2020 at 13:43

  Ik gebruik ook oxyccodon tegen de pijn nu ook moeilijke ontlasting nu ik ik wel 3a4 kiwi,s per dag dat werk wel mijn ontlasting nu zachter waardoor het makkelijker gaat

  Beantwoorden

 21. Anoniem 8 september 2020 at 22:14

  Bij groene kiwi krijg ik enorme jeuk en bij kiwi gold niet

  Beantwoorden

 22. Anoniem 24 januari 2021 at 10:43

  Is het waar a lks je per dag 1 kiwi eet,slecht is als je osteoperose heb??

  Beantwoorden

 23. Anoniem 6 maart 2021 at 20:03

  Kemo
  Ik eet laatste maand twee kiwi per dag ochtend nuchter .
  Ik voel me prima,, en ik heb Reuma ,
  Ik zou verder kiwi gaan eten

  Beantwoorden

 24. Anoniem 22 maart 2021 at 22:17

  Ik ben allergisch voor kiwi’s.
  Mijn tong en mond zwellen op.
  Ben verder nergens allergisch voor.

  Beantwoorden

 25. Anoniem 11 april 2021 at 16:00

  Klop als ik groene kiwi’s eet ga mijn tong ook op zwellen bij cola niet maar ik kan ook niet tegen de schil

  Beantwoorden

 26. Anoniem 5 juli 2021 at 00:00

  Louis
  Eet al twee weken dagelijks twee “gold” kiwi’s en merk nog steeds GEEN betere stoelgang. Misschien is twee weken te kort ?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 17 juli 2021 at 16:12

  Vraagje: als ik het sap uit de kiwi’s pers en opdrink, krijg ik dan ook de gezonde bestanddelen (Kalium, vitamine c e.d) van de kiwi’s binnen? Ik vind het structuur van het vruchtvlees niet zo lekker. Dus ik hoop eigenlijk dat het sap alleen ook gezond is.

  Beantwoorden

 28. John (moderator) 17 juli 2021 at 20:01

  Voor een deel zul je dat binnen krijgen, maar beter is toch de hele kiwi

  Beantwoorden

 29. Anoniem 27 augustus 2021 at 10:42

  Nou een kiwi laxeert inderdaad. Ik ging vanmorgen naar het toilet en het was er zo. Ik dacht nog heb. ik uien gegeten of spinazie, nee hoor 2 kiwi’s. Blij dat ik weet wat de oorzaak was.
  Francis

  Beantwoorden

 30. Anoniem 10 januari 2022 at 15:19

  Hoe zit het met kiwi’s en teveel maagzuur.?
  De een zegt dat het helpt tegen maagzuur, de ander zegt niet eten.

  Beantwoorden

 31. Anoniem 27 april 2022 at 22:25

  Jaren slechte stoelgang gehad. Nu eet ik elke avond een kiwi en het probleem is opgelost .
  ..

  Beantwoorden

 32. Anoniem 24 augustus 2022 at 09:33

  Iedereen reageert anders op drank en of voedsel.je moet gewoon naar je eigen lichaam luisteren en handel er naar.De een verdraag dit en de ander dat beter of niet.Luister naar je lichaam.
  Zo is het !!!!

  Beantwoorden

 33. Anoniem 22 oktober 2022 at 16:16

  WANNEER IS KIWI NIET TOEGESTAAN

  Beantwoorden