Inschrijven bij een huisarts

In principe kunt u zich bij iedere huisarts inschrijven, mits de huisarts nieuwe patiënten aanneemt. Wanneer u een zogenoemde ‘naturapolis’ heeft afgesloten bij uw verzekeraar kunt u zich het beste inschrijven bij een praktijk waarmee de zorgverzekeraar een contract heeft. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat u de kosten voor de huisarts zelf moet betalen. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de afstand tussen uw woonhuis en de praktijk niet te groot is. Een huisarts moet snel bij u kunnen zijn indien nodig.

Inschrijven huisartsVeranderen van huisarts

U bent vrij om te veranderen van huisarts wanneer u dat wilt. Of dit nu naar aanleiding van een verhuizing is of niet. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt bij uw huisarts. Ook kan het zijn dat een andere praktijk voorzieningen heeft die beter op uw zorgbehoefte aansluiten. Bijvoorbeeld een praktijkondersteuner die u ondersteunt bij uw chronische ziekte.

Wat u moet regelen

Als u zich wilt inschrijven bij een nieuwe huisarts, neem dan altijd even telefonisch contact op. De assistente kan u vertellen wat u precies moet regelen. Vaak kan zij u direct inschrijven of verwijzen naar een formulier op de website van de praktijk. Tegelijkertijd moet u zich uitschrijven bij uw oude huisarts en uw medisch dossier opvragen. Sommige huisartsenpraktijken doen dit voor u. Bij inschrijving zullen ze u dan vragen een machtiging te tekenen, waarmee zij uw gegevens kunnen opvragen.