De huisartsenpraktijk en medewerkers

De huisartsenpraktijk

In een huisartsenpraktijk zijn een of meerdere huisartsen werkzaam. Daarnaast werken er diverse mensen die op verschillende manieren ondersteuning bieden aan de huisarts. Alle medewerkers van een huisartsenpraktijk hebben beroepsgeheim. Hieronder volgt een overzicht van de mensen die werkzaam zijn in een huisartsenpraktijk.

De huisarts

Bij de huisarts kunt u terecht wanneer u vragen heeft over uw gezondheid of dat van uw kind. Hij of zij kan u advies geven, onderzoeken, behandelen of doorverwijzen. Het overgrote deel van de gezondheidsklachten waarmee een huisarts te maken krijgt, behandelt hij zelf. Voor de overige klachten verwijst hij u door naar een specialist. Wanneer u gezien wordt door meerdere zorgverleners, zoals een diëtist of specialist, dan coördineert de huisarts uw zorg.

Huisarts medewerkersDe doktersassistente

De doktersassistente is het eerste aanspreekpunt binnen een huisartsenpraktijk. Zij beantwoordt de telefoon, beheert de agenda en geeft advies over veelvoorkomende gezondheidsklachten. Indien nodig assisteert ze de huisarts bij een behandeling. Daarnaast voert ze kleine medische handelingen uit zoals het meten van bloeddruk of het geven van injecties. De doktersassistente heeft een relevante opleiding voltooid en wordt begeleid door de huisarts.

De praktijkondersteuner

De praktijkondersteuner ondersteunt de huisarts bij het leveren van zorg binnen de praktijk. Dit doet hij voornamelijk door het begeleiden van chronisch zieke patiënten. Bijvoorbeeld mensen met astma of diabetes. De praktijkondersteuner heeft een relevante opleiding voltooid, vaak die van verpleegkundige, en werkt nauw samen met de huisarts.