Om deze redenen is te weinig slaap niet goed voor je
Om deze redenen is te weinig slaap niet goed voor je

Na een slechte nacht voelen we ons beroerd. Of dat nou komt omdat we te lang op zijn gebleven, of omdat we gewoon niet konden slapen. Voor een goede nachtrust is het ontzettend belangrijk dat je een fijn matras hebt. Een topper matras kan bijvoorbeeld een uitkomst zijn als je niet helemaal tevreden bent met je huidige matras. Wat zijn de gevolgen van te weinig slaap? In dit artikel vertellen we je er alles over.

Hoeveel slapen we?

Gemiddeld slapen we in Nederland zo’n 7 uur en 12 minuten. Vaak wordt aangeraden om 8 uur per nacht te slapen, maar de hoeveelheid slaap die we nodig hebben is niet voor iedereen gelijk. Sommigen kunnen prima toe met minder dan 7 uur, anderen slapen bijna 10 uur. In Nederland heeft zo’n 10 % van de jongeren slaapproblemen, maar bij de 50+ ers is dat ongeveer een kwart van de mensen. Je zou dus best kunnen zeggen dat slaapproblematiek een landelijk probleem is. Een fijn matras, zoals een traagschuimmatras, kan een belangrijke rol spelen bij een fijne nachtrust.

Fysieke gevolgen van te weinig slaap

Te weinig slaap kent vervelende gevolgen voor je fysieke gezondheid. We kennen het natuurlijk allemaal dat we ons na een slechte nacht een beetje slapjes voelen. Dit komt omdat tijdens onze slaap de hartslag en bloedsomloop vertraagd, waardoor herstel plaats kan vinden. Wanneer dat herstel niet plaats kan vinden, is dat van grote invloed op onze fysieke gesteldheid. Zo kan te weinig slaap zorgen voor spierafbraak, leidt het tot verminderd functioneren van ons immuunsysteem en heeft het negatieve gevolgen voor onze stofwisseling, waardoor de kans op obesitas groter wordt. Ook kan te weinig slaap zorgen voor maag- en darmproblemen, zoals vervelende ontstekingen.

Mentale gevolgen van te weinig slaap

Ook onze hersenen moeten in de nacht een hoop verwerken en herstellen. Dit is bijvoorbeeld een belangrijke reden waarom we dromen. Bij te weinig slaap krijgen dus ook je hersenen het zwaar te verduren. Zo wordt je van te weinig slaap bijvoorbeeld prikkelbaar en raak je emotioneel instabiel, waardoor je sneller moet huilen of juist boos wordt. Ook zorgt te weinig slaap voor een verminderde concentratie en kan het de kansen op een burn-out aanzienlijk vergroten. Juist als je druk bent met je werk, is het dus ontzettend belangrijk om voldoende te slapen, als je je werk wilt kunnen blijven volhouden.

 

– Partnercontent –