Veel mensen vinden het moeilijk om aan te geven dat ze een second opinion overwegen. Dit kan omdat ze bang zijn dat een arts denkt dat er aan zijn/haar oordeel getwijfeld wordt of misschien wel boos wordt, maar iemand kan het ook moeilijk vinden omdat ze het vanuit financiële overwegingen niet durven te vragen. Bij dit laatste is dan de vraag: Een second opinion, wordt dit vergoed door uw zorgverzekering?
Wat is een second opinion?
Een second opinion is letterlijk een tweede mening die u vraagt aan een andere specialist over de diagnose die u heeft gekregen, over het behandelplan wat is voorgesteld en/of over de lopende behandeling.
Waarvoor kunt u een second opinion aanvragen?
In de basis kunt u er natuurlijk vanuit gaan dat u de juiste hulp en advies krijgt van uw behandelend arts. Het is dus niet de bedoeling dat u voor elke (kleine) aandoening of ingreep om een second opinion vraagt. Maar wanneer u voor een ingrijpende operatie/behandeling staat en u wilt zeker weten dat u de juiste keuze maakt, dan kunt u een Second Opinion aanvragen. Maar ook wanneer u al verschillende behandelingen heeft gevolgd, maar geen van deze werkt of u heeft verschillende diagnoses gekregen, maar geen enkele klopt ook dan kunt u een second opinion vragen. Zo’n tweede mening kan zijn bij een specialist in een ziekenhuis of kliniek zijn, maar ook als u twijfelt aan uw huisarts of fysio.
Wordt een second opinion vergoed door uw zorgverzekering?
Het is goed om te weten dat een second opinion alleen vergoed wordt als u een doorverwijzing hebt. Het wordt dan vergoed uit de basisverzekering, wat betekent dat het eerst van uw eigen risico af gaat. Wanneer u, om welke reden dan ook geen doorverwijzing heeft, dan kunt u nog steeds een second opinion aanvragen, maar dan kan het zijn dat u zelf alles moet betalen en dat kunnen erg hoge bedragen zijn. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.
Hoe vraagt u een second opinion aan?
U informeert ten eerste uw behandelend arts. Deze zal dan een verwijzing voor een tweede arts geven. Wanneer u dat moeilijk vindt, realiseert u zich dan dat artsen hier met enige regelmaat mee te maken hebben en u heeft er ook gewoon recht op. Het is in principe zo dat een arts het niet mag weigeren, tenzij hij of zij zwaarwegende bezwaren heeft. Vervolgens maakt u met de verwijzing een afspraak bij de arts van uw keuze. Dit kan ook een arts zijn die uw behandelend specialist of huisarts heeft aangeraden.
Welk advies volgt u op?
Het kan zijn dat de second opinion arts een ander medisch advies geeft. Welk advies volgt u dan op? Overleg met mensen die dicht bij u staan beide adviezen en bepaal goed voor uzelf waar u het beste gevoel bij heeft. Natuurlijk kunt u ook met het oordeel/advies van de tweede arts naar uw huisarts of behandelend arts gaan om samen eventuele vervolgstappen te bespreken. Eventueel kan uw huisarts ook helpen met het maken van een beslissing. In principe blijft u gewoon bij uw behandelend arts. Kan deze arts zich niet vinden in uw beslissing om het advies van de tweede arts op te volgen? Of heeft u geen vertrouwen meer in de arts? Dan kunt u er ook voor kiezen om over te stappen naar een andere arts.