Second opinion: wordt deze vergoed door je zorgverzekering?
Second opinion: wordt deze vergoed door je zorgverzekering?

Veel mensen vinden het moeilijk om aan te geven dat ze een second opinion overwegen. Dit kan omdat ze bang zijn dat een arts denkt dat er aan zijn/haar oordeel getwijfeld wordt of misschien wel boos wordt, maar iemand kan het ook moeilijk vinden omdat ze het vanuit financiële overwegingen niet durven te vragen. Bij dit laatste is dan de vraag: Een second opinion, wordt dit vergoed door je zorgverzekering?

Wat is een second opinion?

Een second opinion is letterlijk een tweede mening die je vraagt aan een andere specialist over de diagnose die je hebt gekregen, over het behandelplan wat is voorgesteld en/of over de lopende behandeling.

Waarvoor kun je een second opinion aanvragen?

In de basis kun je er natuurlijk vanuit gaan de juiste hulp en advies krijgt van je behandelend arts. Het is dus niet de bedoeling dat je voor elke (kleine) aandoening of ingreep om een second opinion vraagt. Maar wanneer je voor een ingrijpende operatie/behandeling staat en je wilt zeker weten dat je de juiste keuze maakt, dan kun je een second opinion aanvragen. Maar ook wanneer je al verschillende behandelingen hebt gevolgd, maar geen van deze werkt of je hebt verschillende diagnoses gekregen, maar geen enkele klopt ook dan kun je een second opinion vragen. Zo’n tweede mening kan zijn bij een specialist in een ziekenhuis of kliniek zijn, maar ook als je twijfelt aan je huisarts of aan je fysio.

Wordt een second opinion vergoed door je zorgverzekering?

Het is goed om te weten dat een second opinion alleen vergoed wordt als je een doorverwijzing hebt. Het wordt dan vergoed uit de basisverzekering, wat betekent dat het eerst van je eigen risico af gaat. Wanneer je, om welke reden dan ook geen doorverwijzing hebt, dan kun je nog steeds een second opinion aanvragen, maar dan kan het zijn dat je zelf alles moet betalen en dat kunnen erg hoge bedragen zijn. Daarom is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor meer informatie.

Hoe vraag je een second opinion aan?

Je informeert ten eerste je behandelend arts. Deze zal dan een verwijzing voor een tweede arts geven. Wanneer je dat moeilijk vindt, realiseer je dan dat artsen hier met enige regelmaat mee te maken hebben en je hebt er ook gewoon recht op. Het is in principe zo dat een arts het niet mag weigeren, tenzij hij of zij zwaarwegende bezwaren heeft. Vervolgens maak je met de verwijzing een afspraak bij de arts van je keuze. Dit kan ook een arts zijn die je behandelend specialist of huisarts heeft aangeraden.

Welk advies volg je op?

Het kan zijn dat de second opinion arts een ander medisch advies. Welk advies volg je dan op? Overleg met mensen die dicht bij je staan beide adviezen en bepaal goed voor jezelf waar jij het beste gevoel bij hebt. Natuurlijk kun je ook met het oordeel/advies van de tweede arts naar je huisarts of behandelend arts gaan om samen eventuele vervolgstappen te bespreken. Eventueel kan je huisarts ook helpen met de beslissing maken. In principe blijf je gewoon bij je behandelend arts. Kan deze arts zich niet vinden in je beslissing om het advies van de tweede arts op te volgen? Of heb je geen vertrouwen meer in de arts? Dan kun je er ook voor kiezen om over te stappen naar een andere arts.

 

Bronnen: UMC Utrecht en Erasmus Medisch Centrum