Slaaptekort bij kinderen heeft grote gevolgen

Het blijkt dat 30% van de Nederlandse kinderen last heeft van een slaapprobleem. Deze slaapproblemen moeten niet worden onderschat want de gevolgen kunnen groot zijn.

Slaapproblemen bij kinderen

Uit een Nederlands onderzoek is gebleken dat 30% van de kinderen met slaapproblemen kampen. Bij kinderen jonger dan 4 jaar uit dat zich in het ’s nachts niet door kunnen slapen. Bij kinderen tussen de 4 en 10 jaar ligt het slaapprobleem meer in het niet in kunnen slapen. Voor de tieners zijn de slaapproblemen weer anders, zij hebben moeite met het inslapen en zij problemen om in de ochtend wakker te worden.

Wat zijn de gevolgen van slaaptekort bij kinderen?

Slechtere schoolprestaties

Slaap is bijzonder belangrijk voor de schoolprestaties van kinderen. Het hebben van slaapproblemen en chronisch slaaptekort heeft een grote invloed op onder andere de schoolprestaties. Vermoeide kinderen hebben meer moeite om nieuwe informatie goed op te slaan, omdat de hersencellen er minder goed in slagen nieuwe verbanden te leggen die nodig zijn om iets als een herinnering vast te kunnen leggen. Daarnaast kunnen kinderen zich door chronisch slaaptekort minder goed concentreren, wat ook de schoolprestaties in de weg staat.

Kan leiden tot overgewicht

Kinderen kunnen te zwaar worden, wanneer ze structureel te weinig slapen. Een aantal functies van het lichaam raken verstoord door een chronisch slaaptekort. Zo raakt de stofwisseling verstoord, werkt de afgifte van insuline niet goed en produceren de maag en het vetweefsel stofjes die iemand hongerig maakt. Neuroloog Hans Hamburger van het NSWO (Nederlandse Stichting voor Slaap- en Waak onderzoek), is een groot voorstander van dat er in de strijd tegen obesitas naast gezonde voeding en beweging ook aandacht is voor het aspect slaaptekort.

Grotere kans op ongelukken

Recent onderzoek uit Amerika heeft aangetoond dat er bij jonge kinderen een verband is tussen slaaptekort en het krijgen van kleine verwondingen. De reden hiervoor moet gezocht worden in het verminderde concentratievermogen als gevolg van het slaaptekort.

Mindere groei

Kinderen die te weinig slaap krijgen, groeien minder goed. Tijdens het slapen maakt de hypofyse een groeihormoon aan. Bij een tekort komt dit hormoon niet in de juiste hoeveelheid vrij waardoor een kind minder snel groeit.

En nog meer

Wetenschappelijk onderzoek heeft nog meer gevolgen van slaaptekort bij kinderen naar voren gebracht; het ontstaan van agressiever gedrag, grotere kans dat het kind emotioneel onstabieler is, meer prikkelbaar en het slaaptekort zou aan de basis liggen van de stijging in het aantal kinderen met de diagnose ADD of ADHD.

Hoeveel slaap heeft een kind nodig?

Natuurlijk is het voor een deel afhankelijk van het kind en zijn of haar activiteiten, maar de grote lijnen zijn dat kinderen tussen de 3 en de 6 jaar gemiddeld 12 uur slaap nodig hebben Kinderen tussen de 6 en 10 jaar hebben 10 tot 11 uur slaap nodig, kinderen tussen de 10 en 12 jaar hebben 9 tot 9 ½ uur slaap nodig.

Conclusie

Slaaptekort bij kinderen wordt nog steeds onderschat. Slechts 18% van de ouders geeft aan zich zorgen te maken over de gevolgen van slaapproblemen bij hun kinderen. De meeste slaapproblemen worden veroorzaakt door het ontbreken van een vast regime en consequent handelen.

 

Bronnen: NJI.nl en nationalezorggids

16 reacties

 1. Hallo mijn kinderen worden iedere dag wakker gehouden door een dementerende buurvrouw die elke nacht bijna aan de deur staat re bellen of bonken de kinderen hebben een heftige tyd achter de rug hun vader is overleden aan kanker in 11 dagen tyd..de jongste van 4 jaar geeft ook moeite tydens de les op school wKkee re blijven vind hem wel eens slapend op zijn tafeltje in de klas ..eet slecht ..de middelste van 11 jaar kan zich niet concentreren en terug trekken Omdat we daar Ook niet de ruimte voor hebben maar kan ook dat geduld opbrengen ..tevens beide jongens slapen in mijn bed bij mij durven niet meer in der eigen bed school heeft voor beide zorgen geuit ook omdat de middelste niet meer wil deelnemen aan kinderen dingen na school omdat hij zorgen wil voor mij en me niet alleen wil laten met de lastige buurvrouw de oudste van 17 jaar slaapt door deze situatie 3 dagen niet thuis maar bij oma omdat ze te weinig slaap krijgt maar mist mij en d’r broertjes hier erg door….
  Wat kan ik doen? En wat is het gevolg hiervan voor me kids
  Groeten angelique van der meer

  1. Dat is een vervelende situatie. Het valt in principe onder overlast. Als je geen familie van de buurvrouw kunt bereiken,om dit aan te kaarten, dan zou je ‘s nachts de politie moeten bellen als ze weer op de beur staat te bonken. Via de politie kan er dan adequate hulp worden ingeschakeld.

 2. Hallo, onze zoon van 5 jaar heeft al jaren slaapproblemen. Inslapen gaat prima. Het lijkt er op dat hij heel onrustig slaapt en wordt daarnaarst standaard tussen 5 en 6 uur in de ochtend wakker waardoor hij gemiddeld rond de 10 uur slaap per nacht krijgt. Hierdoor merken wij dat hij niet mee kan komen op school en dat hij bij bijvoorbeeld zwemmen na een half uur al op moet geven. Heeft u tips om hem door te laten slapen? Bvd

  1. Met 10 uur slapen zou dat toch eigenlijk niet moeten. Ik denk dat het goed is om toch eens naar de huisarts te gaan en een bloedonderzoek te laten doen.

 3. Hallo, mijn zoon van 9j valt moeilijk in slaap zeker tijdens de vakantie’s . Ook al heeft hij de hele tijd gespeeld. Wat kan ik doen zodat hij sneller inslaapt? Ik weet dat minder slaap de groei vertraagd hij is al een kopje kleiner dan zijn vriendjes van dezelfde leeftijd?

 4. Stiefkind 10 jaar gaat veelste laat naar bed 10 uur half 11 zolaat lag ik niet eens op bed toen ik 15 was , slaapt dan ook uit tot half 11 , en haar moeder laat haar heeeel soms half 12 naar bed gaan terwijl ze volgende dag naar school moet , gek he dat je je dochter dan sochtends wakker moet maken en moeite heeft met opstaan

  1. Anoniem,volgens mij ben je verdwaald…Dit is namelijk geen forum om moeder door het slijk te halen en als dommer dan dom neer te zetten. Ik zeg…zoek gerust verder en laat de mama het zelf regelen met haar kind. None of your business.

 5. Wat een vreselijke reactie om te lezen van de tweede « anoniem ». Ik ben zelf ook een stiefouder en was op dit forum op zoek naar info over mijn stiefzoon van 10 die slecht slaapt. Ik viel bijna van mijn stoel van deze conservatieve reactie. Denk je dat een stiefouder niet bezorgd kan zijn om haar stiefkinderen? Denk je dat wij niet het beste voor hebben met hen omdat we geen bloedband hebben? Het verhaal had genuanceerder verteld mogen worden, ja, maar om te zeggen dat ze er geen zaken mee heeft is wel behoorlijk kort door de bocht.
  Nogal vervelend als het je zaken niet zijn als de stiefkinderen 50% van de tijd bij je wonen. Zijn de was doen, eten maken, naar school brengen en/of gaan halen wel onze zaken dan? Of moeten we daar ook maar meteen mee stoppen?
  Ik kan je zeggen dat ik mij oprecht zorgen maar om het slaaptekort van mijn stiefzoontje en zijn groeiachterstand. Ik hoop dat er niet per sé een link hoeft te zijn. Ik zal hem blijven helpen als hij dat nodig heeft (en dat ook met zijn echte mama bespreken zonder enig probleem – want ook dat blijft een cliché blijkbaar veronderteld worden elkaar te haten – ook daar moet ik je teleurstellen dat dit niet zo is in ons nieuw samengesteld gezin) en ik zal hem blijven graag zien ook al zijn er mensen die blijkbaar vinden dat dat « none of my business » is.
  Aan anoniem 1: ik hoop dat je al een oplossing hebt gevonden en zou proberen een constructief gesprek te hebben met de mama. Weet ze dat je je zorgen maakt? Kan je partner helpen in het verhaal?

 6. Artikel 60 wet bopz aanvraag doen ciz dan kan dementerende buurvrouw naar een gesloten instelling wat waarschynlyk ook veel prettiger is voor haar

 7. Mijn kind van 9 jaar wordt 1-2x per avond/nacht wakker. Gaat plassen en slaapt weer verder. Hoe kan ik hem door laten slapen. Hij is mega moe, kan zich niet concentreren op school. Hij zit al op Speciaal onderwijs. Dus geeft het al hard te halen. Iemand tips

 8. Hallo ik heb slaapproblemen, ik ga naar bed rond 10 uur en sta op vóór 6en. Ik kan opeens midden in de nacht wakker worden, en dan roekeloos om me heen kijken waardoor ik soms een stekend gevoel krijg in mijn nek. Ik doe dit niet expres aangezien ik niet kan beslissen wat er dan met me gebeurt. Ik ben 12 jaar en heb al moeite met school en dit word steeds lastiger.

 9. Hai, ik slaap veel te weinig. En ik weet het. Ik kan prima in slaap vallen als ik wil maar ik ben gewoon blijer in de macht met vrienden uit andere tijdzones. Ik merk dat het nu echt veel te ver gaat tot 6 uur of gewoon niet slapen. Ik ben veel te jong om dit te doen maar ik kan gewoon niet vroeg slapen. Ik weet niet hoe ik dit moet oplossen, ook na een nacht goed slapen heb ik nog minder motivatie omdat ik niet moe word. Heeft iemand tips om deze motivatie weer terug te krijgen. (ik bevind er over de dag geen tot weinig problemen onder, misschien prestatieproblemen op school vanwege weinig motivatie. That’s it)

 10. Je moet er toch voor gaan zorgen dat je weer een normaal slaapritme gaat krijgen. En van 1 x keer goed slapen herstelt natuurlijk niks. Het kan wel want je schrijft: Ik kan prima in slaap vallen als ik wil
  je moet kijken dat je van je chat verslaving afkomt

 11. Reactie op de stiefouders: hier een biologische moeder die er niet voor heeft gekozen dat een wildvreemde vrouw ineens denkt dat ze de moederrol op zich mag nemen. Daarbij mij zwartmaken en stoken bij de vader, de kinderen manipuleren en naar zich toetrekken. Ik vind het ziekelijk gedrag van iemand die last heeft van een empty-nest syndroom en dit opvult met mijn kinderen. En inderdaad heeft een van mijn kids overgewicht, als ik er iets over zeg tegen vader krijgt zij alleen maar meer ijs, chips, chocola en frisdrank toegestopt. Dus nee, niet iedere stiefmoeder heeft het beste voor met je kids. Voor mij voelt het alsof ik mijn kinderen de helft van de tijd ter adoptie weggeef, wat niet nodig is want ik heb alle tijd en liefde om zelf voor mijn kinderen te zorgen. Het is iets onnatuurlijks en ik denk (en heb er veel over gelezen) dat het bijna nooit goed gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *