Stress en de invloed van voeding daarop
Stress en de invloed van voeding daarop

Meer dan we waarschijnlijk beseffen. Ongeveer 40% van de Nederlanders zeggen dat ze door stress te veel gaan eten of te ongezond gaan eten. Hierdoor ontstaan er fysiologische veranderingen waardoor je stemming kan verslechteren. Gelukkig zijn er ook voedingsmiddelen met het tegenovergestelde effect. Voeding die je rustiger maakt en die zelf de schade door stress vermindert en je vrolijker maakt.

Voeding met positief effect

1. Pure chocolade

Bent u een van die mensen die een fijn gevoel krijgt van het eten van een reep heerlijke chocolade? Dat heeft dat een reden en wel een chemische reden.  Door een neurotransmitter geproduceerd in uw hersenen worden tijdelijk  gevoelens van pijn en depressie geblokkeerd. Sommige duiden chocolade zelfs aan als “de nieuwe anti-angst drug.”

2. Eiwitten

Door het eten van eiwitten , denk aan eieren of een stukje Goudse kaas of heerlijke macadamia noten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en hierdoor verbetert het humeur en uw energie.

3. Bananen

Bananen bevatten dopamine, een natuurlijke “ beloningsstof”  waar we een beter humeur van krijgen. Ze zijn ook rijk aan B-vitamines, zoals vitamine B6, wat ons zenuwstelsel kalmeert en magnesium voor een positieve stemming.

4. Koffie

Het drinken van een kop koffie in de ochtend zorgt ervoor dat we positiever tegen zaken aankijken.

5. kurkuma

Volgens velen is kurkuma verantwoordelijk voor een aantal medicinale werkingen en zou helpen bij depressies.

6. Bessen

Anthocyanen zijn de pigmenten die bessen zoals bosbessen en braambessen hun diepe kleur geven. Deze anti-oxidanten zorgen voor de aanmaak van dopamine, een chemische stof die essentieel is voor coördinatie, geheugen en uw humeur.

7. Omega-3 vetten

Gevonden in bijvoorbeeld zalm of als supplement spelen een rol in uw emotionele welzijn zoals bijvoorbeeld vermindering van angst.

8. Oolong thee

Het nippen aan een kopje Oolong thee kan er voor zorgen dat we ons rustig voelen en dat komt dan weer door een aminozuur wat zorgt voor een algemeen rustgevend, anti-angst-effect.

9. Gefermenteerde levensmiddelen

Dit zijn levensmiddelen die rijk zijn aan nuttige bacteriën die weer een grote invloed hebben op uw darm gezondheid, die op hun beurt gevolgen hebben voor uw humeur. Onze darmen zijn namelijk letterlijk ons tweede brein die is gekoppeld aan ons stemmingsbesturingselement.

10. Kiwi

Een kiwi bevat meer dan 85%van de dagelijkse hoeveelheid aanbevolen vitamine C, en dat is goed nieuws voor uw stress niveau. Want vitamine C helpt daadwerkelijk om de productie van het stress hormoon te verminderen.

 

Bron: GGZ Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *