Symptomen van kanker

Uit verschillende studies blijkt dat vrouwen laten zich veel vaker (laten) controleren op hun gezondheid dan mannen.

Maar veel jongere vrouwen willen de symptomen die zouden kunnen wijzen op kanker niet herkennen omdat ze denken dat kanker een ziekte is die vooral bij ouderen voorkomt.

Helaas ten onrechte.

Een aantal symptomen waaraan extra aandacht geschonken zou moeten worden.

Gewichtsverlies
Wanneer er een behoorlijk gewichtsverlies ontstaat zonder dat daar een reden voor is zoals meer sporten of lijnen dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden. Dit kan door kanker veroorzaakt worden of door een aandoening aan je schildklier. Vraag aan uw dokter om uw schildklier te controleren of een CT-scan te nemen om zeker te zijn.

Opgeblazen gevoel
Veel vrouwen hebben vaal een opgeblazen gevoel en dat wanneer dat rondom de menstruatie is of na het eten van een corpuleuze maaltijd dan is er niets aan de hand. Echter het kan wijzen op eierstokkanker zeker wanneer dit gepaard gaat met buikpijn of pijnen in het bekken, snel een voldaan gevoel hebben, zelfs wanneer u niet veel hebt gegeten en met blaasproblemen, dan kan dat een aanwijzing voor kanker zijn.

Tepels
Veranderingen aan de tepels zijn symptomen waarop goed gelet moet worden. Wanneer de tepels zich ineens naar binnen keren, is dat geen goed teken. Neem dan contact op met uw huisarts.

Tussentijdse bloedingen
Vrouwen die midden in de menopauze zitten hebben vaak last van onregelmatige menstruatie. En wanneer een vrouw dan tussentijdse bloedingen heeft worden deze genegeerd. Bloedingen na de menopauze zijn ook onrustwekkend.

Veranderingen aan de huid
Het is van groot belang om uw moedervlekken te blijven controleren. Veranderen ze van vorm, van formaat of van kleur. En wanneer een moedervlek ineens begint te bloeden ook dan raadpleeg uw huisarts dan.

Bloed
Wanneer u na de ontlasting bemerkt dat er bloed in uw urine zit dan moet u er niet direct vanuit gaan dat de aambeien de oorzaak zijn. Ga even langs de huisarts om kanker uit te sluiten.

Indigestie
Wanneer men langer dan een periode van 1 tot 2 weken last heeft van indigestie dan is het raadzaam om even langs de huisarts te gaan. Het kan een zeer vroeg teken van kanker aan de slokdarm, maag of keel zijn.

Mond
Witte vlekjes in de mond of op de tong zijn vooral bij rokers een symptoom waar naar gekeken moet worden. Dit kan wijzen op een aandoening die zich kan ontwikkelen tot mondkanker.

Lymfeklieren
Controleer regelmatig onder de oksels en in de nek op knobbeltjes of zwellingen. Wanneer u na een maand deze knobbeltjes of zwellingen nog steeds voelt dan is het raadzaam om een bezoek aan de dokter te plegen.

Aanhoudende hoest
Bij een verkoudheid krijgen we er voor een hoest gratis bij. Maar dit is niet altijd zo maar kan ook een neveneffect zijn bepaalde medicatie. Houd de hoest meer dan vier weken aan, negeer dit dan niet.

De gouden regel is, bij twijfel altijd uw huisarts raadplegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *