Als patiƫnt wil je soms een tweede advies over je diagnose of behandeling. Een zogenaamde second opinion zoeken is zeker zinvol. Maar je laat je bij de zoektocht het best professioneel begeleiden. Ga je op eigen houtje op zoek naar een tweede advies, dan is de kans groot dat je met mƩƩr in plaats van minder vragen eindigt.
Dat je als patiƫnt een Second Opinion zoekt is niet alleen logisch, het is ook zinvol. Een tweede advies bevestigt in de meeste gevallen dat je op het goede spoor zit. Anders leidt het tot een verbetering van je diagnose of behandeling. Conclusie? In beide gevallen win je als patiƫnt: in het eerste scenario krijg je gemoedsrust, in het tweede scenario krijg je betere zorg.
Cruciaal is wel dat de Second Opinion correct wordt georganiseerd. Is dat niet het geval, dan zadelt een tweede advies je vooral met extra twijfels op. En dat is net wat je nĆet wilt.
Maar hoe doe je dat, een Second Opinion correct organiseren? Het is aan te raden om een professionele gids te nemen. Wil je het op eigen houtje organiseren, dan kom je heel wat valkuilen tegen die je moeilijk of niet kan ontwijken.
Valkuil 1: Relatie met de eigen arts
Nog vóór de zoektocht naar een Second Opinion begint, duikt een eerste obstakel op: hoe vertel je je behandelende arts dat je graag een tweede advies wil? Zal hij of zij dat niet beschouwen als een blijk van wantrouwen?
Als patiƫnt durf je niet zomaar te zeggen aan je behandelende arts dat je een tweede advies wil. Gevolg: je zwijgt en bergt het idee van een second opinion op, of je gaat online op zoek naar antwoorden zonder goed te weten welke bronnen wel of niet betrouwbaar zijn.
Wil je een second opinion, dan neemt Royal Doctors voor jou contact met je behandelende arts. Ons team vraagt je dossier op en houdt je arts gedurende het hele proces de hoogte. Zo blijft hij of zij voortdurend betrokken.
Valkuil 2: Tweede arts kiezen
Durf je het gesprek met je eigen arts toch aangaan, dan kan je je medisch dossier opvragen om mee te nemen naar een tweede specialist. Maar er dient zich meteen een nieuw obstakel aan: hoe kies je de juiste specialist voor jouw probleem?
Online vind je wel titels van specialisten, maar die zeggen niets over hun ervaring met jouw specifieke probleem. En je behandelende arts vragen bij wie je moet zijn voor een second opinion doe je liever niet. Je wil tenslotte een onafhankelijk advies.
Royal Doctors heeft een Europees netwerk van 250 artsen die stuk voor stuk top zijn binnen hun specialisme. Meteen nadat we je dossier ontvangen, gaat ƩƩn van onze triage-artsen op zoek naar de expert die het best geplaatst is om jou te helpen.
Valkuil 3: Verlies van kostbare tijd
Heb je een specialist kunnen kiezen, dan wil je zo snel mogelijk een afspraak bij hem of haar vastleggen. Het gaat over je gezondheid, je wil dus het liefst zo weinig mogelijk tijd verliezen. Je belt en ⦠botst op drempel nummer drie: lange wachttijden.
Een wachttijd van 2 Ć 3 maanden voor een consultatie is helaas eerder de regel dan de uitzondering. Dat doet je twijfelen: je wil graag een tweede advies, maar is dat het lange wachten waard? Stel je je behandeling zo niet onnodig uit?
De specialist van Royal Doctors geeft zijn of haar second opinion op basis van jouw dossier en je vragen. Al onze 250 artsen hebben we daar speciaal voor opgeleid. Doordat een nieuwe fysieke afspraak niet nodig is, gaat er geen tijd verloren. Je krijgt het advies binnen de 10 dagen.
Valkuil 4: Verlies van kostbare tijd, aflevering 2
Eindelijk. Je hebt drie drempels overwonnen, nu is het tijd voor de langverwachte Second Opinion. Je neemt plaats tegenover de specialist en legt hem of haar je medisch dossier voor. Je wil je hele verhaal ook mondeling uit de doeken doen en de arts al je vragen stellen.
Klein probleem: de arts heeft slechts 15 minuten voor je⦠In die tijd kan hij of zij onmogelijk én je volledige dossier doornemen, én je verhaal beluisteren én al je vragen beantwoorden. Gevolg: je stapt niet buiten met duidelijkheid, wel met een vervolgafspraak binnen een aantal weken.
De specialist van Royal Doctors bezorgt jou en je behandelende een arts ineens een volledige second opinion, geen voorlopige feedback in afwachting van een grondig advies. Als een extra onderzoek aangewezen lijkt, dan schrijven onze arts dat niet zelf voor. Hij of zij geeft het mee in het verslag voor je behandelende arts, zodat die dat samen met jou verder kan opvolgen.
Valkuil 5: Van second naar third, fourth, fifth⦠opinion
Bij de tweede afspraak krijg je dan eindelijk de langverwachte Second Opinion. Maar wat blijkt? De specialist heeft je dossier te goeder trouw geanalyseerd. De tweede specialist geeft zijn eigen mening. Je ontvangt dus geen tweede advies, wel opnieuw en voor de tweede keer een first opinion.
Daar zit je nu met twee adviezen van verschillende artsen. Wie van de twee heeft āgelijkā? Als patiĆ«nt kan je dat onmogelijk zelf inschatten. Misschien moet je de vraag aan een dĆ©rde specialist stellen. Maar zo stel je je zorg nóg langer uit. En eindig je dan straks niet met drie gelijkwaardige adviezen waartussen je niet kan kiezen?
Het advies dat je ontvangt van Royal Doctors is een Ć©chte second opinion: een grondige analyse die de oorspronkelijke diagnose of behandeling bevestigt of aanvult, geen tweede mening naast die van je behandelende arts. Zo vermijden we dat je na een tweede advies nog op zoek moet naar een derde, vierde, vijfdeā¦
4 reacties
Ik heb wel eens een second opinion gevraagd. De uitkomst was niet echt anders dan de 1e maar de andere dokter keek er toch weer net iets anders naar. Die 2 meningen moet je zelf dan weer afwegen om tot een beslissing te komen. Ik vind het niet een bewijs van onvermogen, maar meer van de mogelijkheden afwegen. Helaas blijft het dan toch nog vaak lastig; edoch. Groeten, Paul Brink
ik zou wel willen maar dan zonder het huidige uitslag zonder iets daar heen dus geen afkijken van een ander wat dat kan toch verleidelijk zijn wil echt een second opinium zonder dat men van andere beoordelingen uit kan gaan van en ander b v b d jan
Daar heb je een goed punt š
Bij de second opinion zei de arts, dat hij niet iets anders zou vinden, dan bij het eerdere onderzoek jaren daarvoor bij een ander ziekenhuis.