Voetproblemen, een groot probleem
Voetproblemen, een groot probleem

Miljoenen Nederlanders hebben voetklachten wat vaak houdingsproblemen veroorzaakt. Problemen die met een juiste behandeling en- of verzorging voorkomen hadden kunnen worden. Ongeveer 57% van alle Nederlanders krijgt in zijn leven te maken met voetproblemen en dit percentage stijgt nog steeds.

We hebben een aantal voetproblemen op een rijtje gezet, hoe ze ontstaan en wat je er aan zou kunnen doen.

Verschillende voetproblemen

Platvoet

Bij een platvoet staat de gehele ondervoet in contact met de grond. Bij een platvoet is het boogje aan de binnenkant van de voet ingezakt of verdwenen. Hierdoor kunnen vaak voet- en (lage) rugklachten ontstaan. Dit kan ontstaan door een vergroeiing tussen twee botten in de achtervoet. Maar bij de volwassenen wordt een platvoet vaak veroorzaakt door bepaalde ziektes zoals reumatoïde artritis, artrose, neurologische aandoeningen, neuropatische inzakking en of door degeneratieve inzakking bij een niet goed functionerende pees aan de binnenkant van de enkel/voet.

Wat kun je eraan doen?
De meeste mensen kunnen zonder operatie behandeld worden. Een podotherapeut of podoloog kan hierbij helpen. Vervolgens kan er een goede steunzool of aangepaste schoen gemaakt worden.

Hallux valgus

Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening en buiten dat het pijn doet vinden ook veel mensen het niet mooi. Hallux valgus is het scheef groeien van de grote teen naar de kleine teen. Door de verschuiving van de grote teen kan de hele voet binnenwaarts kantelen. De oorzaak is vaak door het dragen van te smalle schoenen. Als gevolg van een Hallux valgus kunnen zwellingen, ontstekingen en rode plekken ontstaan. Op lange termijn kan het gewricht steeds dikker en minder bewegelijk worden. Hallux valgus is een vervelende en vaak pijnlijke aandoening.

Wat kun je eraan doen?
Er wordt regelmatig van een teen-orthese gebruik gemaakt, die de druk op de voeten op een andere manier verdeeld. Ook ruimere (orthopedische) schoenen kunnen helpen om de pijnklachten te verminderen. En anders kan een operatie uitkomst bieden.

Diabetische voet

De diabetische voet is een aandoening aan de voet bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). Officieel is er sprake van een diabetische voet als er een wond of infectie is, met daarbij problemen aan de zenuwen of de bloedvaten. Dit komt omdat de doorbloeding bij bepaalde diabetespatiënten (voornamelijk type 2 patiënten) slecht is, waardoor wondjes gemakkelijker kunnen ontstaan. Het gevolg kan zijn dat je veel pijn hebt tijdens het lopen en dat ontstekingen de bloedsuikerspiegel verder kunnen ontregelen. Het is erg belangrijk dat er tijdig actie wordt genomen.

Wat kun je eraan doen?
Het is erg belangrijk dat de voeten van diabetespatiënten met Simms classificatie van één of hoger regelmatig worden onderzocht. De behandeling kan bestaan uit het een gipsbehandeling om zo drukverlichting ter plaatse van de wond te geven, het aanmeten van orthopedische schoenen om de druk op de voet gelijkmatig te verdelen. Maar ook steunkousen of medicijnen om eventuele vochtophoping in de benen te bestrijden kan een onderdeel van de behandeling zijn.

Reumatische voet

Een reumatische voet, ook wel ‘reuma voeten’ genoemd, is een veel voorkomende aandoening. Ongeveer 70% van de mensen met reumatoïde artritis hebben voetklachten. Net als in de handen komt het in de voeten veel voor als een beginnende vorm van de ziekte. De voeten kunnen in dit geval kunnen gaan irriteren, branden, jeuken of (hevige) pijn kan optreden. Ook stijfheid en vergroeiingen worden genoemd als gevolg van de aandoening. Ook schoenen kunnen niet goed meer passen door de (soms) veranderde stand van de tenen met pijn en vermoeidheid als gevolg. Genezen van reumatoïde is helaas niet mogelijk, wel kunnen de voetklachten goed behandeld worden.

Wat kun je eraan doen?
Een behandeling kan door een arts of een podotherapeut gebeuren maar ook de pedicure kan helpen bij het aanpakken van de voetklachten, zoals het verwijderen van eelt, likdoorns en het behandelen van de nagels. Doordat de voeten bij sommige reumatoïde patiënten een andere vorm krijgen, is het kiezen van goede schoenen zeer belangrijk. Een orthopedische schoenmaker kan hierbij helpen.

Hamerteen

Er is sprake van hamertenen als het eerste gewrichtje in een teen gebogen is en het ander gewricht overstrekt. Dit kan bij alle tenen voorkomen. De belangrijkste klacht van hamertenen is pijn als gevolg van eelt of likdoorns op de teenknokkels en de teentoppen. Eelt en likdoorns ontstaan door de afwijkende stand van de tenen. Dat is vooral pijnlijk bij het dragen van schoenen.

Wat kun je eraan doen?
Op maat gemaakte hulpstukjes kunnen gebruikt worden om de druk van de schoenen weg te nemen en daarmee eeltvorming en likdoorns te voorkomen. In ernstigere gevallen wordt een operatie uitgevoerd.

Hielspoor

Hielspoor is een verkalking van de peesplaat aan het hielbeen die in sommige gevallen een ontsteking onder de hiel veroorzaakt. Pijn onder de hiel bij lang staan of lopen zijn symptomen van hielspoor.

Wat kun je eraan doen?
Shockwave therapie kan worden ingezet en d.m.v. geluidsgolven op de plek van de ontsteking of verkalking wordt het weefsel in de hiel geprikkeld en worden lichamelijke processen geactiveerd die op natuurlijke wijze het probleem in de voet kunnen genezen en herstellen. Zo min mogelijk wandelen en hardlopen en speciale steunzooltjes kunnen verlichting geven.

 

Bronnen: podomedic.nl, pendersvoetzorg.nl en hielspoorinfo.nl

8 reacties

  1. Een zeer goed informatieve weergave van zaken die met de voet te maken hebben. Ook de aanvullende info over de ( mogelijke ) behandelwijze(n) maakt alles helder en begrijpelijk.

  2. (anoniem)niet opereren bij hallux valgus. Ik ben geopereerd en na vijf jaar nog ontzettende spijt. Na het gips gewoon weer scheef gegaan. Er zijn klachten bij gekomen, o.a. geen gevoel meer in grote teen, waardoor de knie veel te lijden heeft

  3. Kort geleden heb ik opgemerkt dat ik een platvoet mag hebben. Nadat ik dit artikel heb gelezen heb ik begrepen dat mijn rugklachten een gevolg van dit probleem is. Gelukkig zijn er oplossingen voor zo’n situatie en mijn vriend heb geadviseerd om naar orthopedische schoenen te kijken. Misschien zal ik die proberen, hopelijk zullen zij helpen!

  4. Bij reumatische voeten of diabetische voeten kan naast het dragen van goede schoenen ook het dragen van extra wijde (niet knellende) sokken en antibacteriele sokken uw klachten verminderen/dragelijker maken.

  5. Paar jaar geleden,ineens nagel grote teen eraf,met veel bloed,Dr,eerste hulp/paar dagen opgenomen.zkh.Nu kl.teen blauw,weinig bloed,wel pynlyk,weer eraf,.hoop dat het nu de laatste is.Wacht even af,geen zin in opname zkh.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *