Is dit allemaal echt psychosomatisch?

Reageren
0
0

Hi,

Ik zit er een beetje doorheen.. in mei 2022 voelde ik een harde onbeweegbare knobbel boven mijn borstbeen en ik begon enorm te stressen. Ik heb ocd en een angststoornis en ik had eigenlijk al geconcludeerd dat het kanker was en dat ik dood ging. Ik kreeg toen een drukkend gevoel rond mijn rechterslaap en achter mijn oor die 24/7 aanwezig is elke dag. Het stoort niet altijd maar het is er dus al sinds mei 2022 elke dag. Ik word er niet wakker door en het is ook niet erger als ik lig of iets (wat je vaak op google ziet als je hersentumor intypt).

Huisarts zei destijds dat het waarschijnlijk spanningen en stress was maar het is er na anderhalfjaar nog steeds. Kan dit dan echt de oorzaak zijn? Ik heb sinds een jaar ook parosmie (toevallig kort na corona) en soms raakt mijn geur ineens verstoord en ruiken dingen anders. Na slapen of na een paar uur trekt dat weg. Soms een paar dagen achter elkaar heftig en dan weer een week niet. Als je zoekt op drukkend gevoel rond slaap komt er soms uit; tumor in temporale kwab en de temporale kwab is ook verantwoordelijk voor geurherkenning etc. Rond mei 2022 ook een soort zwakker gevoel in mijn linker arm en been ontwikkeld. Deze kon de huisarts met de neurologische testjes (reflexen en oogreflexen etc) niet meten. Toch voel ik het soms als ik met links dingen moet doen (lukt allemaal prima maar soms voelt het iets zwakker). Dit is niet verergerd in de afgelopen 1,5 jaar. Verder heb ik ook dat ik soms niet goed kan nadenken of een onwerkelijk gevoel krijg en dan raak ik in paniek.

Mensen om me heen zeggen me dat ik rustig moet doen en dat symptomen van hersentumoren veel erger zijn en dat ze na 1,5 echt niet hetzelfde zouden blijven. Ik heb bijvoorbeeld ook nooit epilepsie of een ander soort aanval gehad. Wat denken jullie van deze symptomen? Kan dit echt spierspanning zijn na zolang elke dag?

Ik ben afgelopen dinsdag weer bij de dokter geweest. Die heeft weer wat neurologische testjes gedaan en alles was goed. Ik vind het vreemd, want ik voel echt dat mijn linker arm en been en heup minder kracht hebben. Dit is al 2 jaar zo, maar is niet erger geworden. Ook die druk in mijn rechterhoofd is er van wakker worden tot slapen al 2 jaar lang. Huisarts gaf aan dat de klachten bij een hersentumor niet zo gelijk zouden blijven na 2 jaar. Ze vindt een afspraak met een neuroloog niet nodig aangezien hij niet zomaar een MRI of CT scan laat maken, ze zegt dat hij me dan lichamelijk gaat onderzoeken en bij geen bijzonderheden in principe ook geen MRI aanvraagt. Denken jullie dat ik hier vrede mee moet nemen en dit moet vertrouwen gewoon? Ze heeft nu die testjes gedaan en 2 jaar geleden ook, niks veranderd.

Ze benoemde ook nog iets van een conversiestoornis, dat ik dat misschien zou kunnen hebben gezien de klachten opspeelden in een traumatische periode. Lijkt me dan toch gek dat de druk in het hoofd rechts en dat gevoel in de linkerhelft van mijn lichaam toevallig allebei door deze stoornis komen? Terwijl het rechterdeel van het brein de linkerhelft van het lichaam aanstuurt. Of zou dit wel kunnen? Online lees ik dat een hersentumor in de slaapkwab (in die regio heb ik die constante milde druk) kan zorgen voor rare sensaties met ruiken etc. Ben echt heel bang. Hoor graag jullie mening. Kan dit allemaal echt psychosomatisch zijn? Ik voel de milde krachtverlies links echt constant, zelfs als ik snachts ga plassen evenals die druk op aan de rechterkant van het hoofd.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Anoniem
Gevraagd op 13 februari 2024 10 09
113 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

PS: ik heb ook al in dezelfde kant als die druk (rechts) dat mijn oog al wekenlang helemaal trilt als ik een beetje knipper. Alleen dat oog doet dat en weer een eventueel symptoom van een hersentumor..

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 13 februari 2024 10 10
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hoi,

Als ik me niet vergis, heb je deze vraag kort geleden of hier of op een ander forum ook al gesteld.
Het antwoord hier zal dan ook weer hetzelfde zijn:
Ja, psychosomatische klachten kunnen dit zeker veroorzaken.
Zeer waarschijnlijk in combinatie chronische hyperventilatie.
Het is dus zaak de oorzaak van je klachten aan te pakken en dat is bij psychosomatische klachten vaak de angst om iets ernstigs te mankeren.
Je huisarts kan je verwijzen naar de praktijkondersteuner ggz of een psycholoog.
En je zou een afspraak bij een psychosomatisch fysiotherapeut kunnen maken, om meer vertrouwen in je lichaam te krijgen.
Maar wat je nu doet, blijven zoeken naar de bevestiging dat je wel iets lichamelijks hebt en je huisarts zich vergist in de diagnose, werkt in ieder geval averechts. Omdat je blijft vasthouden aan het idee dat het lichamelijk is,terwijl je juist van dat idee af moet om van je klachten af te komen.

Gr. Suus

Groetjes Suus

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 13 februari 2024 11 02
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Je moet van dat interne afblijven en niet zoeken op symptomen van iets. Helpt niet! Je maakt het alleen maar erger.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 13 februari 2024 18 04
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]