Vruchtbaarheidsproblemen? Voedingstips om je vruchtbaarheid een boost te geven
Voedingstips vrouwen

Vrouwen die op hun gewicht letten en een strikt Mediterraans dieet volgen, zoals het eten van veel groenten, plantaardige oliën, vis en bonen, kunnen daarmee hun kans op zwangerschap verhogen. Dat zeggen diëtisten van het Loyola University Health System (LUHS). Heb je vruchtbaarheidsproblemen? Welke voedingstips zijn er dan om je vruchtbaarheid een boost te geven?

Gezond eetpatroon en levensstijl

“Het bereiken van een gezond eetpatroon en gewicht is een goede eerste stap voor vrouwen die graag zwanger willen worden,” aldus Brooke Schantz van het LUHS. “Niet alleen gezonde voeding en levensstijl kunnen mogelijk helpen met vruchtbaarheid, maar het kan ook invloed hebben op het welzijn van de foetus en het risico op complicaties tijdens de zwangerschap verminderen.”

Vruchtbaarheidsproblemen soms te wijten aan gewicht

Dertig procent van de onvruchtbaarheid is te wijten aan overgewicht of ondergewicht, volgens het National Infertility Accociation. Beide extremen in gewicht veroorzaken verschuiving in hormonen en dat kan van invloed zijn op de ovulatie. Een gewichtsverlies van 5% kan de vruchtbaarheid al verbeteren.

Voedingstips voor vrouwen

Schantz beveelt de volgende aanvullende voedingstips aan, voor vrouwen die proberen zwanger te worden:

  • Verminder de inname van voedingsmiddelen met trans- en verzadigde vetten. Verhoog tegelijkertijd de inname van enkelvoudig onverzadigde vetten, zoals avocado’s en olijfolie.
  • Lagere inname van dierlijke eiwitten en voeg meer plantaardige eiwitten aan je dieet toe.
  • Voeg meer vezels aan je dieet toe door het eten van: volle granen, groenten en fruit.
  • Integreer meer vegetarische bronnen van ijzer, zoals peulvruchten, tofu, noten, zaden en volle granen.
  • Consumeer hoog-vet zuivelproducten in plaats van vetarme zuivelproducten.
  • Stop met roken.

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Ongeveer 40% van de vruchtbaarheidsproblemen worden toegeschreven aan mannen, aldus de American Society for Reproductive Medicine. Waaronder een laag aantal zaadcellen en slechte beweeglijkheid van de zaadcellen. Dit wordt vaak veroorzaakt door overgewicht en obesitas bij mannen.

“Mannen die graag een kind willen, hebben ook een verantwoordelijkheid om een gezond lichaamsgewicht te behouden en evenwichtige voeding te consumeren,” zegt Schantz. “Zwaarlijvigheid bij mannen kan de vruchtbaarheid beïnvloeden door het veranderen van testosteron en andere hormoonspiegels.”

 

Bron: Science Daily en Radboud UMC 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *