Wanneer heb je recht op zorgtoeslag en hoe regel je het?
Met welke klachten kan ik naar de huisarts

– Advertorial –
Als je achttien jaar wordt, ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Je bent zo weliswaar verzekerd voor zorgkosten, maar er zijn ook kosten aan verbonden. Je betaalt namelijk iedere maand premie voor een zorgverzekering. Doordat deze premie de laatste jaren alleen maar gestegen is, heb je misschien moeite om het bedrag op te hoesten. In dat geval biedt zorgtoeslag mogelijk uitkomst. In deze tekst vertellen we je wanneer je hier recht op hebt en hoe je deze tegemoetkoming regelt.

Zorgtoeslag is inkomensafhankelijk

Wil je dat de overheid meebetaalt aan de kosten van je zorgverzekering? Vraag dan zorgtoeslag aan. Voordat je een aanvraag indient voor deze financiële tegemoetkoming, moet je weten dat niet iedere Nederlander hiervoor in aanmerking komt. Zorgtoeslag is namelijk inkomensafhankelijk. Wie er wel en geen recht heeft op zorgtoeslag wordt bepaald door de Belastingdienst. Als je recht hebt op deze toeslag, bepalen zij eveneens de hoogte hiervan. Naast geld dat je verdient, kijkt de Belastingdienst ook naar je vermogen. Als je veel geld op de bank hebt staan maar weinig verdient, heb je mogelijk geen recht op zorgtoeslag.

Eisen die gesteld worden aan zorgtoeslag

Wie denkt dat er enkel naar het inkomen en vermogen gekeken wordt om te bepalen of iemand recht heeft op zorgtoeslag, heeft het mis. Er worden namelijk nog meer eisen gesteld aan deze tegemoetkoming. Zo moet je bijvoorbeeld de Nederlandse nationaliteit hebben of over een geldige verblijfsvergunning beschikken. Daarnaast is het alleen mogelijk om zorgtoeslag aan te vragen als je achttien jaar of ouder bent. Uiteraard moet je ook een Nederlandse zorgverzekering hebben om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Bereken hoeveel zorgtoeslag je krijgt

Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel je kunt krijgen. Heb je een laag inkomen? Dan krijg je meer zorgtoeslag dan wanneer je veel verdient. Met een hoog inkomen heb je zelfs helemaal geen recht op deze tegemoetkoming. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken. Hierdoor weet je binnen de kortste keren of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel er iedere maand bijgeschreven wordt op jouw rekening.

Zorgtoeslag aanvragen

Heb je recht op zorgtoeslag? Verwacht dan niet dat deze tegemoetkoming automatisch op je rekening gestort wordt, want dit is niet het geval. Je moet namelijk zelf zorgtoeslag aanvragen. Dit kun je op twee manieren doen: online en telefonisch. Online zorgtoeslag aanvragen kan via de website van de Belastingdienst. Dit kan alleen als je over DigiD beschikt, want je moet inloggen. Heb je geen DigiD? Dan kun je telefonisch zorgtoeslag aanvragen. Hiervoor neem je contact op met de Belastingdienst.

Zo kun je besparen op je zorgverzekering

Heb je geen recht op zorgtoeslag, maar wil je toch besparen op je zorgverzekering? Sluit dan niet de eerste de beste zorgverzekering af, maar maak altijd eerst een vergelijking. Op deze manier lukt het je namelijk om de goedkoopste zorgverzekering te vinden. Je kunt ook het vrijwillig eigen risico van een zorgverzekering verhogen. Vaak kun je voor een vrijwillig eigen risico van 100, 200, 300, 400 of 500 euro kiezen. Hoe hoger het vrijwillig eigen risico, des te lager de premie uitvalt. Besef je wel dat je met een hoger vrijwillig eigen risico zelf opdraait voor een groter deel van de zorgkosten.