Welke oordoppen zijn geschikt voor concerten?
Welke oordoppen zijn geschikt voor concerten?

Loop je een festivalterrein, een club, of concert arena binnen, dan zie je tegenwoordig veel mensen oordopjes uit hun zakken halen. Het gebruik van concert oordopjes is in de laatste jaren ontzettend normaal geworden en dat is maar goed ook, want tijdens concerten staat de muziek vrij hard en kun je vervelende gehoorbeschadigingen oplopen. In dit artikel vertellen we alles over de juiste oordoppen voor een concert.

Soorten oordoppen

Oordoppen kun je kopen bij de audicien, maar vaak ook gewoon online of bij de drogisterij. Het is je vast al opgevallen dat ze in alle soorten en maten te krijgen zijn. Je hebt oorkappen die je over je oor plaatst, maar de meeste mensen maken gebruik van oordoppen van PVC, schuim of was, die je in je oor kan stoppen, waar ze vervolgens de vorm van je gehoorgang aannemen, waardoor geluid nog amper naar binnen kan. Verder zijn er ook speciale oordoppen voor concerten, voor zwemmen en voor lange reizen in het vliegtuig. De meest effectieve oordoppen zijn op maat gemaakt, dit kan je vaak bij een audicien laten doen. Denk bijvoorbeeld aan de beste zwem oordoppen op maat. Hoewel voor een concert oordoppen van was ook volstaan, is het voor fanatieke concertgangers een goed idee om oordoppen op maat te laten maken.

Het aantal decibel bij concerten

Het aantal decibel dat geproduceerd wordt tijdens een concert hangt af van waar het concert plaatsvindt. Bij buitenpodia wordt tussen de 90 en 100 dB geproduceerd terwijl bij binnen podia tussen de 95 en 105 dB geproduceerd wordt. Dit is best flink! Zeker als je dicht bij het podium staat is het belangrijk om oordoppen te dragen. Bij acht uur blootstelling aan meer dan 80 dB kun je namelijk al gehoorschade oplopen.

Gehoorbeschadiging door concerten

In je gehoorgang bevindt zich het slakkenhuis, dat bedekt is met trilhaartjes die het geluid door je gehoorgang kunnen begeleiden. Oudere mensen horen vaak minder goed omdat de trilhaartjes na verloop van tijd kunnen slijten. Bij jonge mensen kan gehoorschade ontstaan door één heel hard geluid of door overbelasting wanneer je langer dan acht uur blootgesteld wordt aan geluid harder dan 80 dB. Concerten duren vaak geen acht uur, maar het is toch verstandig om je oordoppen te dragen. Eén keiharde slag op de drums of een snoeiharde gitaarsolo kan genoeg zijn om je trilhaartjes te beschadigen. Je kunt last krijgen van een verminderd gehoor, waarvoor je een gehoorapparaat nodig hebt, maar ook tinnitus is een veelvoorkomend probleem. Door overbelasting bij bijvoorbeeld een concert hebben veel mensen last van een eeuwige piep in hun oor. Dat is om gek van te worden , dus dat wil je graag voorkomen. De medische wereld kan op dit moment gehoorschade nog niet herstellen. Gehoorschade is dus vooralsnog voor het leven.

Het gebruik van oordoppen

Het is belangrijk dat je je oordoppen direct in doet wanneer je het terrein van het concert betreedt. Het heeft geen zin om je oordoppen pas in te doen wanneer je last begint te krijgen, dan is het al te laat.

 

– Partnercontent –