Anticonceptiemiddelen

condoomWat zijn anticonceptiemiddelen?

Anticonceptiemiddelen zijn voorbehoedmiddelen die bescherming geven tegen zwangerschap. Bijvoorbeeld het condoom, de pil of het spiraaltje. Condooms bieden ook bescherming tegen soa’s, de overige anticonceptiemiddelen niet. Er zijn veel verschillende soorten anticonceptiemiddelen te verkrijgen, met en zonder hormonen. Welk middel het beste is, verschilt per persoon.

Anticonceptiemiddelen kunnen op verschillende manieren voorkomen dat een zwangerschap ontstaat. Zo kan de pil voorkomen dat er een eisprong ontstaat, en een condoom kan voorkomen dat zaadcellen bij een eicel kunnen komen. Niet alle anticonceptiemiddelen zijn even overigens even betrouwbaar en geen van de voorbehoedmiddelen kan 100 procent garantie bieden op het voorkomen van een zwangerschap.

Soorten anticonceptiemiddelen

Zoals gezegd zijn er verschillende soorten anticonceptiemiddelen te verkrijgen, namelijk:

  • het condoom (beschermt ook tegen soa’s);
  • de pil;
  • de prikpil;
  • het spiraaltje:
  • een anticonceptiepleister;
  • en het implantatiestaafje.

De betrouwbaarheid van bovenstaande anticonceptiemiddelen verschillen. Als u meer wilt weten over welk middel het beste geschikt is voor uw situatie, overleg dan met uw huisarts.

Zaaddodende middelen, periodieke onthouding of het terugtrekken van de penis voor het klaarkomen zijn geen betrouwbare anticonceptiemiddelen. Ook het pessarium werkt niet afdoende.

Als u net bent bevallen, nog niet menstrueert en volledige borstvoeding geeft (dus niet kolft), is de kans op zwangerschap klein. Toch dient u altijd een anticonceptiemiddel te gebruiken als u niet zwanger wilt worden.

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

De huisarts kan u adviseren over de verschillende soort anticonceptiemiddelen en de betrouwbaarheid ervan. Ook als u al een anticonceptiemiddel gebruikt en deze toch niet goed bij u past of klachten geeft, kunt u voor advies terecht bij uw huisarts.