Wat is een blaasontsteking?
Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken. Een blaasontsteking wordt ook wel urineweginfectie genoemd. Het is niet besmettelijk, maar een blaasontsteking kan wel terugkeren. De oorzaak is vaak een bacterie die in ons eigen lichaam voorkomt, en via de plasbuis in de blaas komt. Daar hechten de bacteriën zich aan de blaaswand die daardoor gaat ontsteken.
Een blaasontsteking kan overgaan in een nierbekkenontsteking. De kans op een blaasontsteking is groter wanneer je diabetes hebt. Een blaasontsteking is bij mannen vaak minder onschuldig dan bij vrouwen, omdat er bij mannen een grote kans is dat ook de prostaat ontstoken is of raakt.
Symptomen van een blaasontsteking
Als u een blaasontsteking heeft ervaart u één of meer van de volgende klachten:
- troebele urine;
- bloed in urine;
- pijn bij het plassen;
- u plast steeds kleine hoeveelheden;
- pijn in uw onderrug of onderbuik;
- geen koorts (wanneer u dit wel heeft, dan heeft u een nierbekkenontsteking).
Hoe kunt u een blaasontsteking voorkomen
Veel drinken is gezond, het helpt onder andere om een blaasontsteking te voorkomen. Door regelmatig te plassen spoelt u namelijk de blaas. Eventuele bacteriën die een blaasontsteking kunnen veroorzaken, worden zo verwijderd. Het is ook belangrijk om direct te plassen wanneer u aandrang voelt en altijd helemaal uit te plassen. Cranberry sap en andere cranberry producten zorgen voor een goed milieu in de blaas en kunnen hierdoor blaasontstekingen voorkomen.
Blaasontsteking bij vrouwen
De oorzaak
Een blaasontsteking bij vrouwen kan worden veroorzaakt door onvoldoende drinken, geslachtsgemeenschap, slechte hygiëne, zwangerschap of menopauze. Vrouwen hebben vaker last van een blaasontsteking dan mannen, omdat de urinebuis bij vrouwen korter is.
Bij vrouwen komt een blaasontsteking het meeste voor tussen de leeftijd van 15 en 24 jaar en boven de 60 jaar. Vaak ontstaat een blaasontsteking na het vrijen. Dit is te voorkomen door na het vrijen te plassen. Zo worden de bacteriën die tijdens het vrijen in de blaas terecht zijn gekomen, weggespoeld.
Behandeling
Vrouwen kunnen afwachten tot een blaasontsteking vanzelf over gaat. Een blaasontsteking leidt voor hen namelijk zelden tot problemen. Indien nodig kan men een pijnstiller slikken. Als de klachten na een week niet over zijn, ga dan naar de huisarts.
Neem altijd contact op met de huisarts als:
- de klachten heftig zijn of langer dan een week aanhouden;
- als u zich ziek voelt;
- als u koorts krijgt;
- als u antibiotica slikt en de klachten na 3 tot 5 dagen niet verminderen.
Blaasontsteking tijdens zwangerschap
Veel vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van een blaasontsteking. Doordat de groeiende baarmoeder de blaas opzij drukt, moet u vaker plassen. Ook blijven er gemakkelijker restjes urine in de blaas achter. Dit kan voor een blaasontsteking zorgen. Als u zwanger bent zitten er ook meer voedingsstoffen in uw urine dan normaal, dit is ideaal voor de groei van bacteriën.
Wanneer moet u naar de huisarts
Als u zwanger bent en een blaasontsteking heeft, laat dan altijd uw urine controleren door de huisarts.
Krijgt u na het laten controleren van uw urine last van de volgende verschijnselen, neem dan direct weer contact op met uw huisarts:
- bij koorts;
- bij ziekte;
- wanneer u antibiotica slikt; als de klachten na 2 dagen niet minder zijn.
Blaasontsteking bij mannen
Mannen kunnen, naast bovengenoemde klachten ook een uitstralende pijn in de balzak ervaren en/of pijn bij de zaadlozing, afwijkend zaadvocht en pijn in de zij.
Hoe te behandelen
Mannen krijgen bijna altijd antibiotica voorgeschreven bij een blaasontsteking. Omdat deze vaak samen gaat met een prostaatontsteking. Door antibiotica te slikken is de kans kleiner dat een blaasontsteking overgaat in een ontsteking van de prostaat of het nierbekken.
Neem altijd contact op met de huisarts als:
- als u zich ziek voelt;
- als u koorts krijgt;
- als de klachten na het aflopen van de antibiotica kuur niet verdwenen zijn.