huisartsWat zijn brandwonden?

Brandwonden zijn wonden die ontstaan nadat u zich ergens aan heeft gebrand. Bijvoorbeeld kokend water, vuur of een kookplaat. De keel en longen kunnen ook verbranden. Bijvoorbeeld door het inademen van hete lucht of stoom. Tot slot kan ook de zon voor verbranding zorgen. We noemen dit zonnebrand.

Het is van groot belang om een brandwond direct te koelen met lauw stromend water. Doe dit minimaal tien minuten. Brandwonden kunnen ernstig zijn. Het hangt af van de graad van verbranding en de grootte van de wond. Ernstige brandwonden kunnen blijvende schade aanrichten. Hoe groter de brandwonden zijn, hoe groter de kans op complicaties is.

Soorten brandwonden

Er zijn verschillende soorten brandwonden, hieronder volgt een overzicht.

Wat kunt u zelf doen bij brandwonden?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen bij brandwonden. Koelen staat daarbij op nummer één. Doe dit altijd voordat u contact opneemt met een arts.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Als het gaat om een inwendige verbranding, bijvoorbeeld door het inademen van hete lucht, neem dan direct contact op. In alle andere gevallen is koelen het belangrijkste. Doe dat eerst en neem daarna pas contact op met de huisarts. Of laat iemand anders dan degene die de wond koelt, contact opnemen met de praktijk. Doe dat in de volgende gevallen:

Als de persoon in kwestie zich dusdanig verbrandt heeft dat deze door de huisarts moet worden gezien of naar de Spoedeisende hulp moet, probeer deze dan altijd zittend te vervoeren. Laat hem of haar dan niet eten of drinken.