veel drinken bij diarreeDiarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van een virus of bacterie. Hierbij is de darmwand ontstoken waardoor het minder vocht op kan nemen dan normaal. Dat maakt de ontlasting dunner. Diarree gaat meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Als u langer dan twee weken last heeft van diarree, spreken we van chronische diarree. Dit is vaak een signaal dat er meer aan de hand is.

Symptomen van diarree

Als u last heeft van diarree dan kunt u last hebben van een of meer van de volgende klachten:

Bij chronische diarree kunt u ook last hebben van:

Wat u zelf kunt doen tegen diarree

Het is altijd belangrijk om uw handen goed te wassen na een toiletbezoek, maar als u diarree heeft helpt goed de handen wassen ook om verspreiding te voorkomen.

Als u last heeft van diarree verliest u meer vocht dan normaal. Drink daarom veel, twee tot drie liter per dag. Zo voorkomt u uitdroging. Vooral ouderen en kinderen onder de twee jaar lopen een groot risico op uitdroging als gevolg van diarree. Drink niet te veel in één keer. U kunt gewoon eten, maar neem kleine porties.

Slikt u de anticonceptiepil? Deze kan minder betrouwbaar worden als u diarree heeft. Gebruik daarom tijdelijk een ander voorbehoedsmiddel of vraag uw huisarts om advies.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts als: