Gezond bewegenHoe kunt u gezond bewegen?

Dat bewegen goed voor ons is, weet iedereen. Het is belangrijk om dat op een goede en gezonde manier te doen. Dat doet u door een halfuur per dag en minimaal vijf dagen per week actief te zijn. Onder actief zijn verstaan we een activiteit waarvan uw hart sneller gaat kloppen en u gaat hijgen. Het is niet de bedoeling dat u buiten adem raakt, u moet nog gewoon kunnen praten en niet naar adem snakken.

Zo kunt u bijvoorbeeld naar het werk fietsen of een stevige wandeling te maken. Ook het wat zwaardere huishoudelijk werk telt mee, en tuinieren. Daarnaast kunt u natuurlijk gezond bewegen door te sporten, zwemmen is hier een goed voorbeeld van.

U kunt een half uur achter elkaar fietsen, maar u kunt ook een stevige wandeling van 20 minuten maken, gevolgd door 10 minuten tuinieren. Het is belangrijk dat u de activiteiten afstemt op uw dag en wensen, zodat het bewegen een leuke bezigheid is.

De voordelen van gezond bewegen

We weten allemaal dat bewegen gezond is, maar waarom precies, dat is niet voor iedereen duidelijk. We hebben daarom een aantal voordelen voor u op een rij gezet:

Daarnaast helpt bewegen u te ontspannen. Stress is van grote invloed op uw gezondheid. Zeker in periode met veel spanning kunt u merken dat bewegen u helpt de gedachten te verzetten. Ontspannen zijn betekent ook dat u beter slaapt. Een goede nachtrust is belangrijk voor lichaam en geest.

Waar moet u op letten?

Om op een gezonde manier te kunnen bewegen, zijn er een aantal factoren waar u op moet letten:

Wat kan de huisarts voor u betekenen?

Gezond bewegen zult u uiteindelijk zelf moeten doen, maar de huisarts kan u hierin wel voorzien van advies. Daarnaast kunt u contact opnemen met uw huisarts als er klachten ontstaan door te bewegen. Bijvoorbeeld bij gewrichtsklachten of benauwdheid.