griepprik tegen griepWat is griep?

Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus en is een besmettelijke ziekte. Het virus infecteert de luchtwegen waardoor u zich ziek voelt en koorts krijgt. Het influenza virus verandert steeds van vorm. Daardoor kunt u ieder jaar de griep krijgen en moet u jaarlijks een nieuwe griepprik halen als u voor de griepprik in aanmerking komt.

Voor de meeste mensen is griep geen ernstige ziekte en het gaat na een dag of vijf vanzelf over. Voor een bepaalde groep mensen kan griep wel ernstige gevolgen hebben. Er kunnen bijvoorbeeld complicaties optreden. Ook kunnen aandoeningen die men al had voorafgaand aan de griep, verergeren.

U kunt besmet raken met het influenza virus als u het inademt of als het via uw handen in de neus of mond terecht komt. Als veel mensen tegelijk de griep hebben in een bepaalde regio of in een land, spreken we van een griepepidemie.

Symptomen van griep

Griep en verkoudheid worden weleens verward. Bij griep bent u vaak erg ziek en heeft u koorts. Als dat niet het geval is, dan heeft u waarschijnlijk geen griep, maar bent u verkouden.

Risicogroepen

Mensen die tot risicogroepen behoren hebben een grotere kans op complicaties bij griep. Tot deze risicogroepen behoren mensen:

Als u tot een van deze risicogroepen behoort, dan wordt u door uw huisarts opgeroepen voor een griepprik.

De griepprik

De griepprik wordt ieder jaar gegeven aan mensen die tot bovengenoemde risicogroepen behoren. Daarnaast stellen sommige werkgevers hun werknemers in de gelegenheid ook een griepprik te halen. Verder kunt u altijd zelf een griepprik aanvragen bij uw huisarts, maar deze wordt niet vergoed door uw verzekeraar.

De griepprik verkleint de kans op griep, maar kan het niet voorkomen. Als u griep krijgt en beschermd bent door de griepprik, dan zal de ziekte milder verlopen. Verder is de kans op complicaties kleiner. Als u een bepaalde aandoening heeft (bijvoorbeeld een longaandoening) dan is de kans kleiner dat deze verergert door de griep, dan wanneer u geen griepprik heeft gekregen.

Wat kunt u zelf doen bij griep?

Als u griep heeft is het belangrijk om voldoende rust te nemen en goed uit te zieken. Daarnaast kunt u de symptomen proberen te verminderen:

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Kinderen reageren anders op griep dan volwassen. Neem direct contact op met uw huisarts als uw kind:

Als u griep heeft neem dan contact op met de huisarts als u: