HoofdpijnHoofdpijn is te verdelen in verschillende soorten: spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. De eerste twee komen het meest voor. Daarnaast hebben sommige medicijnen als bijwerking hoofdpijn. Ook van veelvuldig gebruik van pijnstillers kunt u hoofdpijn krijgen.

Hoofdpijn is maar zelden een symptoom van een onderliggende aandoening. Het kan dan meestal ook geen kwaad. Wel kan het erg vervelend zijn en uw dagelijks leven beïnvloeden.

Wat is spanningshoofdpijn?

De oorzaak van spanningshoofdpijn zijn spierspanningen in de hals, schouders en het hoofd. Deze vorm van hoofdpijn is dan ook vaak het gevolg van spanningen of stress. Een verkeerde houding of te weinig beweging kan ook voor spanningshoofdpijn zorgen.

Bijna iedereen heeft wel eens last van deze vorm van hoofdpijn. U kunt spanningshoofdpijn herkennen aan de volgende symptomen:

Wat is migraine?

Migraine wordt veroorzaakt door een bepaalde stof of voorval die de samenwerking tussen zenuwen en bloedvaten in de hersenen verstoren. Deze stoffen of voorvallen worden ook wel triggers genoemd. Het is belangrijk om te weten welke triggers bij u een migraine veroorzaken, zodat u deze kunt proberen te vermijden. Dit kan de kans op een migraineaanval aanzienlijk verkleinen.

Vrouwen krijgen soms voor of tijdens de menstruatie een migraineaanval. De veranderde hormoonspiegel is hierbij de trigger. Maar u kunt ook migraine krijgen als u plots stopt met het drinken van cafeïne houdende dranken of als bijwerken van bepaalde medicijnen. Bij sommige mensen zijn weersveranderingen een trigger. Zij kunnen bijvoorbeeld slecht tegen hoge temperaturen of vochtigheid. Andere triggers kunnen zijn: fel licht, rook, lawaai of sterke geuren.

Men denkt vaak dat stress migraine veroorzaakt. Maar meestal ontstaat migraine juist als u zich ontspant na een stressvolle periode. Plotseling veel meer (of minder) slapen kan ook een migraineaanval veroorzaken.

Migraine geeft de volgende klachten:

Sommige mensen ervaren voorafgaand aan een migraineaanval een aura. Een aura herkent u aan de volgende symptomen:

Wat is clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn is een variant van migraine. Het geeft hevige pijn. Gelukkig is het een zeldzame aandoening. Mannen hebben vaker last van clusterhoofdpijn dan vrouwen. Men denkt dat een bepaalde hersenzenuw een rol speelt in het ontstaan van clusterhoofdpijn, maar de oorzaak van deze vorm van hoofdpijn is nog niet duidelijk.

U kunt een aanval van clusterhoofdpijn herkennen aan de volgende symptomen:

Hoofdpijn door medicatie

Hoofdpijn door medicatie ontstaat wanneer u te vaak pijnstillers gebruikt om de hoofdpijn te onderdrukken. Bijvoorbeeld wanneer u meer dan 15 keer per maand een pijnstiller slikt en dat enkele maanden achter elkaar.

Behandeling van hoofdpijn

Het is belangrijk om te weten wat de oorzaak van een bepaalde soort hoofdpijn is. Deze oorzaak kunt u proberen te achterhalen door een hoofdpijndagboek bij te houden. Een goede nachtrust en ontspanning zijn altijd belangrijk, maar zeker als u last heeft van spanningshoofdpijn of migraine. Uiteraard kunt u altijd een pijnstiller slikken, maar slik deze met mate om te voorkomen dat u hoofdpijn krijgt van medicijnen.

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?

Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen:

Ook voor vragen rondom hoofdpijn en voor een hoofdpijndagboek kunt u bij uw huisarts terecht. Als u twijfelt over het soort hoofdpijn dat u ervaart en of het kwaad kan, neem dan altijd contact op met uw huisarts voor advies.