pollenWat is hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie op het stuifmeel, ook wel pollen genaamd, van bloeiende planten of bomen. Mensen met hooikoorts hebben last van niesbuien, een loopneus en tranende en geïrriteerde ogen. Hooikoorts is in principe onschuldig, maar kan wel erg vervelend zijn. De klachten verdwijnen vanzelf weer, als het pollen uit de lucht is.

Oorzaak & klachten

Hooikoorts is in principe een vorm van neusverkoudheid. De oorzaak van hooikoorts is echter niet een virus, maar een allergische reactie op het pollen van grassen, planten, bomen of kruiden. Wanneer u hooikoorts heeft en uw ogen, neus, mond, keel of luchtpijp in aanraking komt met het pollen, dan raken de slijmvliezen daardoor geprikkeld. Bij deze reactie komt onder andere de stof histamine vrij in het lichaam. Deze stof zorgt voor de kenmerkende symptomen van hooikoorts, zoals:

U kunt allergisch zijn voor één of meerdere soorten pollen. Hooikoortsklachten ontstaan geleidelijk, in de loop van jaren. De klachten nemen meestal na een aantal jaren weer geleidelijk af. Iemand met hooikoorts kan ook andere allergieën hebben, zoals een allergie voor de uitwerpselen van huisstofmijt of voor de haren van bepaalde dieren.

Het hooikoortsseizoen

Hooikoortspatiënten hebben het meeste last van klachten tussen februari en september en dan met name bij droog, warm en winderig weer. Het pollen verspreidt zich dan het makkelijkst door de lucht. Na een regenbui is de kans op hooikoortsklachten dan ook aanzienlijk minder.

Mensen die allergisch zijn voor boomstuifmeel hebben het meeste last van hooikoorts in de periode februari-maart. Mensen met een allergie voor grasstuifmeel in de periode mei-juni. Sommige mensen hebben echter het hele hooikoortsseizoen last, anderen ervaren maar enkele dagen klachten.

Hoe is hooikoorts te behandelen?

Hooikoorts is niet te genezen. Probeer contact met het pollen zoveel mogelijk te voorkomen. U kunt eventueel medicijnen slikken die de klachten verminderen.

Wat u zelf kunt doen:

* Tijdens het hooikoortsseizoen kunt u op tv, internet en teletekst speciale weersverwachtingen vinden voor hooikoortspatiënten. 

Neem contact op met uw huisarts als: