insectensteekWat is een insectensteek?

Insecten bijten mensen uit zelfverdediging of omdat ze leven van menselijk bloed. Vaak brengen ze tijdens het steken een giftige stof onder onze huid aan. Dat veroorzaakt jeuk en soms pijn en zwelling. Er zijn mensen die erg veel last ondervinden van een insectensteek. Zo kunnen sommige mensen een allergische reactie krijgen na een bijensteek. De meeste mensen hebben echter weinig last van insectensteken.

Veel voorkomende insecten die mensen steken zijn muggen, bijen, wespen, steekvliegen, vlooien en teken.

Symptomen van een insectensteek

Als u bent gestoken door een insect kunt u de volgende klachten ervaren:

Hoe kunt u een insectensteek behandelen?

Iedere insectensteek heeft een andere behandeling nodig. Maar tegen jeuk, zwelling of pijn kunt een altijd een koude doek op de plek leggen. Er zijn ook speciale anti-jeuk crèmes te koop bij de drogist of apotheek.

Wat moet u doen als u gestoken bent door een bij?

Een bij laat een zogenaamde angel achter in de huid. Het is belangrijk dat u de angel snel en volledig verwijdert omdat er nog gif in kan zitten. Spoel het wondje daarna uit met alcohol (70%).

Als u een allergische reactie krijgt op een bijensteek, dan zult u zich ziek voelen, u kunt duizelig zijn en misselijk. Soms kan dit samengaan met braken. Een allergische reactie op een bijensteek kan levensbedreigend zijn. Neem dan ook altijd contact op met uw huisarts bij een allergische reactie.

Wat moet u doen als u gebeten bent door een teek?

Teken laten de huid pas los als zij zich volgezogen hebben met bloed. Een tekenbeet kan ernstige gevolgen hebben. Teken kunnen namelijk een bacterie overdragen die de Ziekte van Lyme veroorzaakt. U moet een teek dan ook direct verwijderen. Gebruik hiervoor het liefst een tekentang.

Pak de teek bij de kop en knijp hierbij niet in het lijfje. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Soms blijft er een stukje van de teek achter in de huid, dat komt later vanzelf los. Spoel het wondje uit met alcohol (70%). Als het niet lukt om de teek te verwijderen, laat dit dan nog dezelfde dag door een arts doen.

Het is belangrijk om te weten waar en wanneer u een tekenbeet heeft opgelopen indien er complicaties ontstaan. Schrijf deze gegevens dan ook op.

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?

Neem met spoed contact op met uw huisarts of de huisartsenpost in de volgende gevallen:

Neem verder contact op met uw huisarts als:

Neem ook contact op met uw huisarts als u door een teek gebeten bent en tot drie maanden na de beet:

Ga ook naar de huisarts als u langer dan drie maanden geleden door een teek gebeten bent en u: