KoortslipWat is een koortslip?

Een koortslip ontstaat door een besmetting met het herpes simplex virus. Veel mensen dragen onbewust dit virus met zich mee. Het veroorzaakt namelijk niet bij elke drager ook daadwerkelijk een koortslip. Zo wordt het virus vaak ook ongemerkt doorgegeven.

Als er wel een koortslip ontstaat, dan vormt er zich een blaasje op de lippen. Deze gaat na enkele dagen stuk waarna er een korstje op de wond komt. Na ongeveer een week is de koortslip genezen. De wond laat meestal geen litteken achter.

Besmetting

Wanneer u eenmaal besmet bent met het herpes simplex virus komt u er niet meer vanaf. Als baby’s of jonge kinderen besmet raken met het virus, dan kunnen zij daar ernstig ziek van worden. Vooral jonge mensen hebben vaak last van een koortslip. Naar mate u ouder wordt zult u steeds minder vaak een koortslip krijgen.

Met name het vocht uit de blaasjes is zeer besmettelijk. Als u een koortslip heeft is het dan ook belangrijk om er niet aan te zitten en uw handen goed te wassen. Voorkom ook dat u met uw handen aan uw ogen zit. U kunt zo het virus op de ogen overbrengen. Een herpes infectie aan de ogen is zeer pijnlijk en kan blijvende schade aan het oog aanrichten.

Ook via orale seks kunt u het herpes virus overbrengen. Vermijd dit dus als u een koortslip heeft. Overigens heet een dergelijke infectie aan de geslachtsorganen herpes genitalis. Dit is een seksueel overdraagbare aandoening.

Wat veroorzaakt een koortslip?

Een koortslip wordt in eerste instantie veroorzaakt door het herpes simplex virus. Verder zijn er een aantal factoren die een koortslip kunnen uitlokken, namelijk:

Symptomen van een koortslip

U kunt een koortslip herkennen aan de volgende symptomen:

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de kans op het ontstaan van een koortslip zo klein mogelijk te maken:

Als u ondanks deze voorzorgsmaatregelen toch een koortslip krijgt, denk dan aan het volgende:

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Neem contact op met uw huisarts in de volgende gevallen: