OorpijnWat is oorpijn?

Oorpijn is een stekende, zeurend of kloppende pijn in het oor. Met name kinderen hebben er vaak last van. Oorpijn kan in één oor of beide oren voorkomen. Het is erg vervelend, maar meestal niet ernstig.

Klachten bij oorpijn

Als u last heeft van oorpijn dan ervaart u vaak de volgende klachten:

Oorzaak van oorpijn

De oorzaak van oorpijn bij kinderen is vaak een middenoorontsteking (otitis media). Dit ontstaat door een ophoping van vocht in de buis van Eustachius. Er komt daardoor druk op het trommelvlies te staan en dat veroorzaakt de pijn.

Soms wordt de druk op het trommelvlies zo groot, dat er een scheurtje ontstaat. Het vocht dat zich achter het trommelvlies heeft opgebouwd, komt dan naar buiten. Dit noemen we een loopoor. Er kan een beetje bloed bij het vocht zitten, dat is niet erg. Een loopoor geneest meestal vanzelf, maar kan een aantal dagen aanhouden. Ook het trommelvlies heelt in het algemeen vanzelf weer.

Bij volwassenen is oorpijn vaak het gevolg van een ontsteking aan de buitenste gehoorgang. Het gaat hierbij om het gedeelte voor het trommelvlies. De ontsteking ontstaat vaak door vocht of schimmels. Eczeem in het oor kan ook tot oorpijn leiden. Soms wordt oorpijn veroorzaakt door uitstralende pijn. Bijvoorbeeld door uitstralende pijn van infecties aan de neus, de kaken, keel of mond.

Hoe te behandelen

Oorpijn gaat meestal vanzelf over. Een bezoek aan de huisarts is vaak niet nodig, tenzij de klachten aanhouden, heel heftig zijn of als het een kind jonger dan twee jaar betreft.

Wat kunt u zelf doen bij oorpijn?

Wanneer naar de huisarts?

Neem in de volgende gevallen contact op met de huisarts: