Overgewicht

overgewichtWat is overgewicht?

Wanneer u te zwaar bent voor uw lengte en te veel lichaamsvet heeft, spreken we van overgewicht. Het is slecht voor uw gezondheid, omdat het risico op bepaalde aandoeningen hierdoor wordt vergroot. Zo vergroot overgewicht de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs kanker.

Overgewicht wordt veroorzaakt door te weinig beweging en te veel eten. U moet dat patroon dan ook omdraaien: meer bewegen en minder, maar bovenal, gezonder eten. Dat is niet alleen beter voor uw gezondheid, maar u voelt zich ook beter en zult merken dat u meer energie heeft.

Hoe kunt u bepalen of u overgewicht heeft?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of u overgewicht heeft. Eén van de bekendste is waarschijnlijk het berekenen van uw BMI, de Body Mass Index. Hieruit wordt duidelijk of uw gewicht past bij uw lengte. Op internet zijn diverse BMI calculators te vinden. U hoeft alleen uw gewicht en lengte in te voeren en de calculator rekent uit wat u BMI is. Als dat getal hoger is dan 25, betekent het dat u overgewicht heeft.

Daarnaast kunt u ook uw buikomvang opmeten. Bij een buikomvang van 80 cm of groter voor vrouwen en 94 cm of groter voor mannen, spreken we van een vergrote buikomvang. Dat betekent dat u overgewicht heeft.

Uiteraard kan uw huisarts u ook helpen met het berekenen van uw BMI of buikomvang.

Oorzaak van overgewicht

Bij overgewicht speelt erfelijkheid maar een kleine rol. De grootste boosdoeners zijn te veel eten en te weinig bewegen. De kans op overgewicht is groter als uw ouders overgewicht hebben, u als kind overgewicht had of als u van huis uit ongezonde voedingsgewoontes heeft meegekregen. Verder kan overgewicht ontstaan als u stopt met roken, door bijwerking van bepaalde medicijnen of als uw na een zwangerschap geen borstvoeding geeft.

Sommige mensen gaan meer of ongezonder eten bij stress of spanningen. Ook dat kan uiteindelijk overgewicht veroorzaken. Probeer stress dus zoveel mogelijk te vermijden en verwerk problemen niet door te eten, maar door erover te praten.

Hoewel een traag werkende schildklier ook overgewicht kan veroorzaken, is een ziekte zelden de oorzaak van overgewicht.

Wat kunt u doen bij overgewicht?

De twee belangrijkste dingen die u kunt doen als u overgewicht heeft, is gezonder eten en gezonder bewegen. Uw huisarts kan u hierbij helpen door u van advies te voorzien of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist. Dat laatste is overigens meestal niet nodig. Met een aantal aanpassingen in uw voedingspatroon en meer beweging, komt u vaak al een heel eind.

Bij afvallen is het van belang dat u dit geleidelijk aan doet. Het gebruik van afslankpillen of het volgen van een zogenoemd crash dieet wordt dan ook afgeraden. Als u te snel afvalt, komt u meestal na verloop van tijd weer aan. Het is beter om geleidelijk aan een aantal kilo’s af te vallen. De kans dat de kilo’s er af blijven, is dan veel groter.