Stoppen met rokenWaarom stoppen met roken?

Roken is een verslaving. Het is schadelijk is voor uw gezondheid. U kunt dan ook beter stoppen met roken. Maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. De nicotine in de tabak heeft een verslavende werking. Dat maakt stoppen lastig.

Ook kan het veel moeite kosten om de gewoonte van roken te doorbreken. U bent vaak gewend op bepaalde momenten van de dag te roken. U krijgt daardoor automatisch zin in een sigaret als het moment zich voordoet. Ook deze gewoonte zorgt ervoor dat stoppen met roken een lastige klus is. Uw huisarts kan u eventueel begeleiden bij het stoppen met roken.

Wanneer bent u verslaafd aan roken?

Sommige mensen roken af een toe een sigaret of een sigaar. Dan spreken we nog niet direct van een verslaving. Dat doen we pas als iemand tien sigaretten of meer op een dag rookt. Of als iemand binnen een halfuur na het wakker worden een sigaret opsteekt.

De kans dat u verslaafd raakt aan tabak is erg groot, uw lichaam went er namelijk snel aan. Het nicotine peil in het bloed zakt wanneer het lichaam gewend raakt aan de nicotine in tabak. Als het nicotine peil zakt, dan kunt u gevoelens van onrust of spanning ervaren. Daardoor verlangt u al snel weer naar de volgende naar sigaret.

Hoe kunt u stoppen met roken?

Zoals gezegd is stoppen met roken lastig. Maar als u onderstaande adviezen opvolgt, komt u al een heel eind:

Welke ontwenningsverschijnselen kunnen er optreden?

Als u stopt met roken kunt u ontwenningsverschijnselen krijgen. Deze zijn vaak de eerste dagen het hevigst. De meeste verschijnselen verminderen na verloop van tijd en zijn na vier weken helemaal verdwenen. Het is belangrijk om afleiding te zoeken. Vooral sporten helpt om de gedachten te verzetten en eventuele gewichtstoename te bepreken. U kunt ook nicotine-vervangende middelen (nicotinekauwgum of –pleisters) gebruiken om de ontwenningsverschijnselen te minimaliseren.

De meeste voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:

Wanneer moet u contact opnemen met uw huisarts?

Neem contact op met uw huisarts als u begeleiding wilt bij het stoppen met roken. Ook voor informatie of advies over nicotine-vervangende middelen of medicijnen, kunt u bij uw huisarts terecht.