urineverliesWat is urineverlies?

Urineverlies ontstaat als u moeite heeft om uw plas op te houden. Het wordt ook wel incontinentie genoemd. Er zijn twee verschillende soorten incontinentie, namelijk: inspanningsincontinentie, ook wel stressincontinentie genoemd, en aandrangincontinentie. Beide vormen van incontinentie worden veroorzaakt door een vergrote druk op de blaas. Overigens neemt de aandrang om te plassen sowieso toe als u alcohol dringt. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam, waardoor u vaker moet plassen.

Wat is inspanningsincontinentie?

Inspanningsincontinentie komt voor als u moeite heeft om uw plas op te houden bij inspanning. Denk hierbij aan lachen, hoesten, niezen, springen, traplopen of plotseling opstaan. Het kan hierbij gaan om het verlies van een paar druppels urine of een meer. Het komt vooral voor bij vrouwen en wordt veroorzaakt doordat de afsluiting van de blaas niet (meer) goed werkt. Zo kunnen de bekkenbodemspieren verzwakt zijn, bijvoorbeeld na een bevalling. Ook overgewicht kan de oorzaak zijn, hierdoor kan er namelijk extra druk op de blaas ontstaan.

Wat is aandrangincontinentie?

Als u last heeft van aandrangincontinentie, dan voelt u plotseling aandrang om te plassen. U kunt de plas moeilijk of helemaal niet ophouden. Deze vorm van incontinentie ontstaat door een overactieve blaas. Dit wil zeggen dat de spieren in de blaaswand onverwacht samentrekken.

Veel oudere mensen hebben last van aandrangincontinentie. Als u bang bent om urine te verliezen (bijvoorbeeld wanneer u last heeft van inspanningsincontinentie) dan kunt u ook last krijgen van aandrangincontinentie. Wanneer u te vaak naar het toilet gaat, bijvoorbeeld uit voorzorg, dan went de blaas daaraan en kan het steeds minder lang de plas ophouden. Aandrangincontinentie kan ook ontstaan doordat u bewust of onbewust de bekkenbodemspieren te veel aanspant. Dit zorgt ervoor dat de druk op de blaas groter wordt.

Wat kunt u doen als u last heeft van incontinentie?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen als u last heeft van incontinentie: