Verkoudheid

VerkoudheidWat is verkoudheid?

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Door het virus raakt het slijmvlies van de neus, keel en bijholten ontstoken. De meeste mensen met een verkoudheid hebben dan ook last van keelpijn, een loopneus en waterige ogen. Een verkoudheid heeft in het algemeen een mild beloop en gaat meestal na een week vanzelf over. Toch is het één van de meeste voorkomende redenen voor mensen om een bezoek aan de huisarts te brengen of zich ziek te melden.

De symptomen en klachten

Wanneer u verkouden bent zijn de slijmvliezen van uw neus en keel geïrriteerd. Dit zorgt voor een grotere slijmproductie en een kriebelig gevoel in de neus en keel. Ons lichaam gebruikt veel energie om tegen de verkoudheid te vechten, daardoor kunt u zich niet lekker voelen en moe zijn. Daarnaast kunt u last hebben van een verstopte neus en waterige ogen. Soms ontstaat er heesheid doordat de stembanden ontstoken raken. Als u ook last heeft van spierpijn en/of koorts, dan heeft u waarschijnlijk een griep te pakken.

De oorzaak

Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn meer dan 200 virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Het overgrote deel van de verkoudheden wordt veroorzaakt door het rhinovirus. Daarnaast kunnen het coronavirus en het respiratoir syncytieel virus (RSV) ook de oorzaak van een verkoudheid zijn. Het laatste virus is vooral bij jonge kinderen vaak de boosdoener en kan gevaarlijk zijn voor hun gezondheid.

Het virus kan zich verspreiden via de lucht en door direct contact met mensen die verkouden zijn. Vaak wordt er van een verkoudheid gezegd dat men ‘kou gevat heeft’. Een verkoudheid kan echter nooit ontstaan door te koude of natte omstandigheden. U kunt echter wel vatbaarder zijn voor een verkoudheid als u stress ervaart, zeer moe bent of een allergie heeft die zich uit in neus- en keelklachten.

Een verkoudheid is lastig te voorkomen. Het virus verspreidt zich gemakkelijk. Doordat er zoveel verschillende soort virussen een verkoudheid kunnen veroorzaken, kunt u meerdere keren achter elkaar verkouden worden. Het is daarom belangrijk om altijd uw hand voor de mond te houden als u moet niezen of hoesten en uw handen goed te wassen. Tot slot is het raadzaam om niet te roken.

Hoe te behandelen

Medicijnen zijn in principe niet nodig. De symptomen van een verkoudheid verdwijnen over het algemeen vanzelf. U kunt eventueel wel een neusspray of neusdruppels gebruiken die de stof xylometazoline bevatten, of de neus spoelen met een zoutoplossing. Deze sprays en druppels zijn verkrijgbaar bij de drogist of apotheek.

Welke complicaties kunnen er optreden?

Soms kan verkoudheid leiden tot een voorhoofdsholteontsteking, bronchitis of een oorontsteking. Voor enkel een verkoudheid wordt zoals gezegd geen medicatie voorgeschreven. Antibiotica werken namelijk alleen tegen bacteriën en dus niet bij een verkoudheid omdat deze door een virus wordt veroorzaakt. Maar als er complicaties optreden, dan kan uw huisarts in sommige gevallen wel antibiotica voorschrijven.

Is een bezoek aan de huisarts noodzakelijk?

Meestal is een bezoek aan de huisarts niet nodig. Als u astma of chronische bronchitis heeft, kan de verkoudheid wat langer aanhouden.

In de volgende gevallen is het echter raadzaam om een bezoek aan uw huisarts te brengen:

  • Wanneer u een zere keel heeft en koorts, maar geen van de andere symptomen van een verkoudheid.
  • Wanneer u moeite heeft met ademhalen, ademhalen pijnlijk is of een piepende ademhaling heeft.
  • Wanneer u druk op de borst ervaart.
  • Wanneer u pijn in het gezicht heeft, pijn aan tanden en/of geel slijm produceert. In dit geval kunt u een voorhoofdsholteontsteking hebben.
  • Wanneer u zich suf voelt.
  • Wanneer u koorts heeft gehad en deze na enkele dagen weer terug komt. We spreken van koorts als uw temperatuur hoger dan 38℃ graden is.