verstuikte enkelWat is een verstuikte enkel?

Bij een verstuikte enkel worden de enkelbanden opgerekt door een plotselinge beweging. Hierdoor kunnen er scheurtjes in de banden ontstaan. Dit noemen we een verstuiking (of verzwikking). Een verstuikte enkel is pijnlijk en u kunt daardoor moeite hebben met lopen. Als gevolg van geknapte bloedvaatjes kan de enkel blauw en dik worden. Meestal is een verstuiking van de enkel niet ernstig en geneest het vanzelf.

Behandeling van een verstuikte enkel

Bij een verstuikte enkel zijn er een aantal dingen die kunnen helpen het genezingsproces te versnellen:

Na een dag of vier kunt u de voet geleidelijk aan weer gaan gebruiken. Na twee weken zou u weer in staat moeten zijn om gewoon te kunnen lopen of fietsen. Bij een gescheurde enkelband kan het twee weken of langer duren voor u de enkel weer volledig kunt belasten.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Neem direct contact op met uw huisarts als u direct na het verstuiken van de enkel niet in staat bent om een aantal stappen te lopen, zonder begeleiding. Of als de enkel na het koelen nog zeer pijnlijk is. In dat geval kan het zijn dat u iets gebroken heeft. Neem ook contact op als de zwelling na vier dagen nog niet is afgezwakt.